Dit zijn de 7 belangrijkste veranderingen in de kantorenmarkt in 2019

  • Door Kim Niehoff
  • donderdag 22 november 2018

Door de ontwikkelingen van de afgelopen jaren, gaat het goed met de Nederlandse kantorenmarkt. Nu het einde van het jaar nadert, is het hoog tijd om te kijken hoe de kantorenmarkt er volgend jaar uit gaat zien. Zullen trends als de vraag naar flexibiliteit het komende jaar voortzetten? En hoe verandert de kantorenmarkt door de wijzigingen in de regelgeving? Wij hebben de 7 belangrijkste ontwikkelingen in de kantorenmarkt voor 2019 voor je op een rijtje gezet.


#1: Vraag naar kantoorruimte blijft toenemen

In 2019 blijft de Nederlandse economie groeien, waardoor er voldoende werkgelegenheid is. Met de komst van meer werknemers bij veel organisaties, is een grotere kantoorruimte van belang. In 2019 staan daarom bij steeds meer organisaties verhuizingen op de planning. Dit zorgt voor meer vraag naar kantoorruimte en dus blijft de kantorenmarkt er goed voor staan.

Maar naast de groei van de Nederlandse economie, zorgt de Brexit ook voor een grotere vraag naar kantoorruimte. Veel Europese hoofdkantoren die nu in Londen gevestigd zijn, gaan verhuizen naar andere Europese landen. Amsterdam is hierbij een favoriete vestigingsplaats, waardoor de kantorenmarkt er goed voor blijft staan. In 2018 werd al bekend dat bedrijven als Panasonic, Tradeweb en het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) kozen om in 2019 te verhuizen naar Amsterdam. Veel organisaties gaan dit voorbeeld volgen.

Wordt de Zuidas in Amsterdam hét financiële centrum van de wereld?

#2: Flexibele huurcontracten blijven belangrijk in de kantorenmarkt

Met de groei van de Nederlandse economie is het voor veel organisaties onzeker in welke mate zij gaan groeien. Hierdoor zullen in 2019 huurcontracten met een looptijd tussen de 5 en 10 jaar in de kantorenmarkt verleden tijd zijn en kiezen organisaties ervoor om een huurcontract aan te gaan voor een periode voor 1 jaar of korter. Vooral kleine en middelgrote organisaties kozen er afgelopen jaar voor om flexibele huurcontracten aan te gaan, maar voor grote organisaties is flexibel huren aantrekkelijk. Waarom? Dit wordt verduidelijkt in het blog over het huren van een flexibele kantoorruimte.

Steeds meer organisaties kiezen er voor om een huurcontract aan te gaan voor slechts 1 jaar

De nieuwe regels binnen de IFRS 16 die per januari 2019 gelden, zorgen er ook voor dat er in de kantorenmarkt steeds meer vraag komt naar flexibele huurcontracten. Voor organisaties betekenen deze nieuwe regels namelijk dat leases op de balans komen te staan. Huurcontracten onder de 12 maanden hoeven niet op de balans, waardoor er steeds meer vraag komt naar kortlopende contractvormen in de kantorenmarkt. Wil je weten wat deze nieuwe regels voor jouw organisatie betekenen? Lees dan onze whitepaper ‘IFRS 16 en de vastgoedwereld’.


IFRS 16 en de vastgoedwereld

#3: Toename van kantoorconcepten in de kantorenmarkt

Met de vraag naar flexibele huurcontracten, neemt de populariteit van kantoorconcepten ook toe. In de kantorenmarkt worden daarom steeds meer nieuwe kantoorconcepten ontwikkeld en veel bestaande concepten breiden in 2019 uit naar andere steden. Daarnaast is de kans groot dat in 2019 steeds meer internationale co-working concepten de Nederlandse kantorenmarkt betreden. Anno 2018 staat de teller op 92 kantoorconcepten en dit zal in een snelvaart verdubbelen.

Emmasingel 33 EindhovenHet nieuwe Belgische kantoorconcept aan de Emmasingel in Eindhoven is een voorbeeld waaruit blijkt dat bestaande concepten besluiten om in het buitenland uit te breiden.

#4: Ook de kantoorinrichting wordt steeds flexibeler

Niet alleen huurcontracten vragen om een hoge mate van flexibiliteit in de kantorenmarkt, ook is er steeds meer vraag naar het gemakkelijk op- en afschalen van kantoormeubilair. Niet voor niets speelt SKEPP met haar designinrichtingspakket Officeplanner in op deze trend. Het concept maakt het mogelijk om binnen 1 week je meubilair in je kantoorruimte te hebben, maar ook kun je snel op- en afschalen. Hierdoor gebruik jij altijd het meubilair wat je écht nodig hebt.

Wil je meer weten over het designinrichtingspakket Officeplanner? In dit 2 minuten durende filmpje kom je er alles over te weten.

Door als organisatie te kiezen voor Officeplanner, is het niet alleen mogelijk om te kiezen voor al het meubilair dat voldoet aan jouw wensen en eisen. Je krijgt namelijk ook gratis en vrijblijvend een inrichtingsvoorstel van onze Personal Designer en zij adviseert je zodat jouw kantoorruimte helemaal voldoet aan de laatste kantoorinrichting trends. Daarnaast richt onze Personal Designer de ruimte in op basis van Activity Based werken, waardoor de kantooromgeving zorgt dat werknemers zo efficiënt en productief mogelijk te werk kunnen gaan.

#5: Rotterdam en steden rondom Amsterdam worden steeds populairder als kantoorlocatie in de Nederlandse kantorenmarkt

Met weinig leegstand in Amsterdam, Utrecht en Den Haag, wordt het huren van kantoorruimte in Rotterdam voor veel organisaties steeds aantrekkelijker. Voornamelijk voor organisaties die veel m2 aan kantoorruimte zoeken, is de Rotterdamse kantorenmarkt aantrekkelijk. In Rotterdam zijn namelijk wel metrages boven de 1000 m2 beschikbaar. Maar niet alleen de leegstand zorgt ervoor dat Rotterdam een goede vestigingsplaats is in de Nederlandse kantorenmarkt. Ook is de infrastructuur in Rotterdam uitstekend en gaan steeds meer jonge en hoogopgeleide mensen in Rotterdam wonen.

Huur jij binnenkort een kantoorruimte aan de Schorpioenstraat in Rotterdam?

Naast Rotterdam, wordt een kantoorlocatie rondom de grote steden ook steeds populairder. Zo kiezen organisaties die zich graag willen vestigen in Amsterdam, er nu voor om een kantoorruimte te huren in Hoofddorp, Diemen of Amstelveen. Hier liggen de huurprijzen namelijk aanzienlijk lager. Ook verhuurders in de kantorenmarkt maken slim gebruik van deze trend, door nieuwe kantoorpanden in deze steden te openen.

#6: Verduurzaming van de kantorenmarkt

In november 2018 is het Bouwbesluit 2012 gewijzigd, wat tot gevolg heeft dat kantoorpanden in de Nederlandse kantorenmarkt vanaf 1 januari 2023 een energielabel C of hoger moeten hebben. Is dit niet het geval, dan mogen de kantoorpanden niet meer gebruikt worden. De kantorenmarkt zal in 2019 dus in het teken staan van verduurzaming, zodat energie gereduceerd wordt en boetes worden voorkomen.

Naar schatting moeten meer dan de helft van de pandeigenaren in de Nederlandse kantorenmarkt maatregelen nemen om een energielabel C te behalen. Dit kan door het isoleren van daken en vloeren, het vervangen van verlichting, ketels en glas. Maar het is als pandeigenaar ook verstandig om in gedachten te houden dat er een grote kans bestaat dat na 2023 een label A verplicht gesteld gaat worden in de kantorenmarkt. Het is dus goed om nu al te kijken of je pand dit label kan behalen.

2019: het jaar dat de kantorenmarkt in het teken zal staan van verduurzaming

#7: Zoektocht naar kantoorruimte wordt gemakkelijker en sneller

Waar je vroeger met een aanhuurmakelaar op stap ging om geschikte kantoorruimte te gaan zoeken, is het anno 2018 logisch om op een vergelijkingswebsite zoals SKEPP.com te kijken naar geschikte kantoorruimte. Met de hulp van de vastgoedconsultants van SKEPP hoef je niet meer te wachten op een afspraak, maar kan jij je wensen en eisen door middel van 1 telefoontje bespreken. Hierdoor is het al mogelijk om binnen 1 uur een overzicht te ontvangen met geschikte kantoorruimtes.

Naast deze ontwikkeling in de kantorenmarkt, wordt het bezichtigen van kantoorpanden in 2019 ook steeds eenvoudiger. Het is niet meer vereist om een kantoorpand fysiek te bezoeken, maar je kan je toekomstige kantoorruimte al eenvoudig vanuit je huidige kantoor zien. Een opkomende trend is namelijk om door middel van een VR Tour meerdere locaties te bezichtigen. Hoe dit in zijn werk gaat? Dit wordt in de onderstaande video verduidelijkt.

In dit filmpje legt onze Multimedia Producer Tommy uit hoe jij kantoorpanden kan bekijken middels een VR Bril.

Als je na de VR Tours een goed beeld hebt van de locaties in de kantorenmarkt, dan wil je een of meerdere kantoorpanden natuurlijk ook een keer in het echt bekijken. Zo kom je namelijk alles te weten over de gang van zaken binnen een concept én kan je tegelijkertijd al je vragen stellen aan de verhuurder. Om kritisch te zijn tijdens de rondleiding, hebben wij de 7 belangrijkste vragen voor je op een rijtje gezet in het volgende blog: ‘Rondleiding door jouw potentiële kantoorruimte? Stel deze 7 vragen’.

De kantorenmarkt in 2019

Er zullen dus in de vastgoedmarkt nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden door de veranderende regelgeving zoals de wijziging van het Bouwbesluit 2012 en de IFRS 16. Daarnaast zullen trends in de huidige kantorenmarkt, zoals de vraag naar flexibiliteit, voortzetten door de goede economie en de groeiende vraag naar kantoorruimte. Wil jij weten hoe jij hier het beste op kan inspelen? Onze vastgoedconsultants hebben kennis van alle ontwikkelingen in de kantorenmarkt en helpen je graag verder!


Neem contact op!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure