Succesvol onderhandelen over huurvoorwaarden!

  • Door Thijs van Eerden
  • 28 november 2014
  • 10

In een huurcontract gaan huurder en verhuurder een verbintenis aan, vaak voor langere tijd. Hierin worden allerlei bepalingen opgenomen, zoals de huurprijs, aantal vierkante meters van het gehuurde, huurvrije periode en andere bijzondere bepalingen. Vaak wordt deze overeenkomst opgesteld door een makelaar.


Over de bepalingen in het huurcontact kan altijd onderhandeld worden! De opgegeven huurprijs en huurperiode zijn punten waarvan vaak geacht wordt dat deze vaststaan. Echter, in overleg met de verhuurder (of diens makelaar) liggen vaak mogelijkheden! Vooral bij grotere oppervlakten kan er erg veel voordeel uitgehaald worden. Maar ook bij kleinere kantoorpanden kunnen besparingen behoorlijk oplopen. Onderstaande tips zijn van belang bij het huren van kantoorruimte:

Huurvrije periode

Het eerste onderhandel punt is de huurvrije periode. Deze periode start bij ingang van het huurcontract. De eerste afgesproken tijd (meestal enkele maanden) wordt er geen huur betaald aan de verhuurder. Maar let op: Een huurvrije periode levert niks op als de huur die daarna betaald moet worden een stuk hoger is dan marktconform.

Servicekosten

Vaak zijn de servicekosten niet inbegrepen in de huurprijs. Er wordt dan, naast de kale huurprijs, een bedrag per m2 per jaar gerekend voor gebruik van bijvoorbeeld Gas, water, elektra, schoonmaakdiensten en eventueel internet en telefoon. Let goed op de hoogte van de servicekosten. Je zou niet de eerste ondernemer zijn die schrikt van de eindafrekening.

Voorzieningen

Huur je het pand kaal (casco), ligt er vloerbedekking, zijn de voor jou noodzakelijke tussenwanden geplaatst? Een lage huurprijs is weinig waard als je zelf moet zorgdragen voor het schilderen, plaatsen van airconditioning en andere zaken die normaal gesproken binnen de verantwoordelijkheid van de verhuurder liggen. Het kan soms een stuk goedkoper zijn als de ruimte ‘compleet’ wordt opgeleverd.

Flexibiliteit

Op welke termijn ga je je huurcontract aan? De tijden van een minimale looptijd van 5 jaar zijn voorbij. Tegenwoordig is het een trend om flexibel te huren. Een kantoor huren kan tegenwoordig zelfs al per maand voor een werkplek. Voor een groter kantoor is een termijn van een jaar al heel normaal. Ook op het puntje flexibiliteit kan de huurder veel winnen.

Oppervlakte

Er wordt soms gesjoemeld met de oppervlakte. Deze moet in het contract staan volgens de NEN 2580 norm. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in BVO (Bruto Vloeroppervlak), NVO (Netto Vloeroppervlak) en VVO (Verhuurbaar Vloeroppervlak). Soms klopt het aangeboden metrage niet met de werkelijkheid. Meet de ruimte dus goed na voordat je gaat huren!

Huurprijs

Uiteraard kan er onderhandeld worden over de huurprijs. De huurprijs die aangegeven wordt op sites of spandoeken is niet vaak de uiterlijke prijs. Hier zit in de meeste gevallen nog onderhandelingsvrijheid in!

Kan ik je ergens mee helpen?

Thijs van Eerden
Vastgoedconsultant


Waarom SKEPP?

  • Geen verplichtingen
  • Binnen 1 uur antwoord
  • Klantenbeoordeling 9.2/10

Download hier ons magazine: Offline

In ons magazine vind je de beste kantoortips, meest toffe kantoorpanden, laatste trends voor je kantoorinrichting en meest unieke bedrijven uit Nederland. Win informatie in, profiteer van de tips en doe inspiratie op!