Belasting op gehuurde kantoorruimte

Ben jij van plan om kantoorruimte te huren? Zo profiteer je als huurder van btw belaste huur van kantoorruimte. SKEPP legt uit hoe dit voor kantoorruimte in zijn werk gaat.


Over het algemeen wordt er geen belasting gerekend over gehuurde kantoorruimte. Het kan voordeliger zijn om met de verhuurder af te spreken om btw belast te gaan huren. Hierdoor kan je de te betalen huur aftrekken als voorbelasting. Ook kan het schelen in de kosten door aftrek van btw op investerings- en onderhoudskosten. Het huren van kantoorruimte is vaak al een grote kostenpost. Doe er daarom je voordeel mee met deze tips lekker te besparen!

Hoe gaat dit in zijn werk?

De verhuur van onroerende zaken zoals kantoorpanden is in principe vrijgesteld van btw. Maar er zijn uitzonderingen toepasbaar, deze kunnen als huurder in jouw voordeel werken. Het is de moeite waard om je hier in te verdiepen. Daarom zijn hier de belangrijkste bespaartips uitgewerkt.

Wat valt er onder btw vrije huur?

Allereerst beginnen we met het onderscheid maken tussen btw belastbare huur en btw vrije huur. Onder de btw vrije huur vallen vrijwel alle kantoorpanden. De vraag is dus eerder, wat valt er niet onder btw vrije huur. Voorbeelden van uitzonderingen hierop zijn: hotel-en pensionkamers of verhuur van parkeerplekken. Hierbij bereken je dus altijd de btw.

Voorbelasting aftrekken

Om dit duidelijk te maken gaan we eerst terug het aanschaffen van het kantoorpand. Omdat een kantoorpand een lange levensduur heeft wordt de belasting hierop verdeeld over 10 jaar. Dit wordt de herzieningstermijn genoemd. Als de verhuurder de btw van het pand als voorbelasting heeft afgetrokken en daarna het pand binnen de herzieningstermijn vrijgesteld van btw verhuurt, dan heeft de verhuurder geen recht op aftrek van voorbelasting. In dat geval moet er btw terugbetaald worden. Maar deze kan vervolgens worden doorberekend in de huurprijs.

Zo ga je als huurder besparen

De verhuurder van het pand zal de btw willen doorberekenen naar zijn huurprijs van de kantoorruimte. Daardoor zal de huurprijs stijgen. Wanneer de huurder van het kantoorpand aftrekgerechtigd is, kan je samen met de verhuurder optreden voor belaste verhuur om zo kosten te besparen. Zo kan je beide de btw als voorbelasting in aftrek brengen.

De verhuurder mag de btw over investerings- en onderhoudskosten voor het pand bij belaste verhuur aftrekken. In de meeste gevallen worden deze kosten bij btw vrije huur meegenomen in de huurprijs. Bij btw belaste huur is dit dus niet het geval en kan de huurprijs lager uitvallen. Dit is dus een manier waarop er bespaard kan worden door te kiezen voor btw belaste huur op kantoorruimte.

Deze voorwaarde wordt gesteld bij belaste btw

De belastingdienst stelt als voorwaarde dat er alleen btw over de huurprijs mag worden berekend wanneer de huurder deze voor minimaal 90% als voorbelasting kan aftrekken. Dit is het geval als het gehuurde pand voor minimaal 90% gebruikt wordt voor met btw belaste activiteiten. Als niet btw plichtige huurder moet je samen met de verhuurder een verzoek indienen voor belaste verhuur.

Ben je op zoek naar meer handige tips en achtergrondinformatie over huurprijzen? Kijk dan ook eens naar het blog over all-in huurprijzen. Nu ben je op de hoogte van de belangrijkste manieren om als huurder te besparen op de belasting over kantoorruimte.

Lees de volgende blogs ook eens

 

Lees ook deze artikelen

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure