Verschil tussen BVO en VVO
- vrijdag 24 april 2020
Bij de zoektocht naar de perfecte kantoorruimte is het belangrijk om de betekenis van diverse termen te weten. Daarom lees je in dit blog alles over BVO en VVO.
Als je op zoek gaat naar een kantoorruimte die je zou willen huren, kom je al snel termen als bruto-vloeroppervlak (BVO) en verhuurbare vloeroppervlak (VVO) tegen, maar wat houden deze termen nou precies in? Lees alles over de betekenis van deze termen en wat het verschil is tussen BVO en VVO voor jouw kantoorruimte in dit blog.
Vloeroppervlakte (VO)
De term VO staat voor het vloeroppervlak van bijvoorbeeld een kantoorruimte. Het vloeroppervlak geeft de grootte van een gebouw weer, deze oppervlakte wordt in vierkante meters uitgedrukt. Dit wordt berekend door de lengte en breedte van een gebouw of kantoorruimte met elkaar te vermenigvuldigen. Bepaal deze afstand in centimeters, zodat je een specifieke berekening van het oppervlak kunt maken Mocht je direct willen bepalen hoe groot jouw kantoorruimte moet zijn, lees onze blog hierover en bereken het direct met onze handige kantoorruimte calculator.
De termen BVO en VVO
Het gehele vloeroppervlak kan schematisch ingedeeld worden. Wanneer we spreken over BVO, dan hebben we het over het bruto-vloeroppervlak. De afkorting VVO staat voor het verhuurbare vloeroppervlak. In dit blog behandelen we het verschil tussen deze 2 termen met betrekking tot het vloeroppervlak van een ruimte of gebouw.
Bruto-vloeroppervlak (BVO)
Als er gesproken wordt over het BVO, dan betreft dit het vloeroppervlak van een ruimte. Hierbij wordt het oppervlak van meerdere ruimten van een vastgoedobject gemeten. Het vloerniveau wordt gemeten als de buitenomtrek van een scheiding. Het BVO van een gebouw zijn alle berekende bruto-vloeroppervlakten in het gebouw bij elkaar opgeteld.
Wat hoort er wel bij en wat niet?
Wanneer 2 binnenruimten aan elkaar grenzen, moet er tot het midden van de scheiding worden gemeten. Als een binnenruimte aan een buitenruimte grenst die gebonden is aan het gebouw, wordt het grondvlak van de scheidingsconstructie volledig toegerekend aan het bruto-vloeroppervlak van de binnenruimte.
Bij de bepaling van een BVO wordt een vide of schalmgat met een oppervlakte groter dan 4 m2 niet meegerekend. In het geval van een nis of uitsparing kleiner dan 0,5 m2, wordt deze genegeerd bij de bepaling van de grenslijn. Een kleine nis of schalmgat wordt dus niet meegerekend bij de bepaling van het oppervlak van jouw kantoorruimte.
De bruto-vloeroppervlakte van een gebouw
Bij het berekenen van het BVO van een gebouw behoren dus ook de oppervlakte van het trapgat, de liftschacht en leidingschacht op elk vloerniveau. Daarnaast moeten ruimtes voor een gebouwinstallatie, een parkeerplaats en rijwielstalling ook worden meegerekend, wanneer het gaat om het BVO van een gebouw.
Voor de bepaling van het bruto-vloeroppervlak van buitenruimtes van een gebouw kan onderscheid gemaakt worden tussen overdekte gebouwgebonden buitenruimten en niet-overdekte gebouwgebonden buitenruimten. Bij de overdekte variant worden alleen overdekte ruimten meegerekend, terwijl bij de niet-overdekte variant alleen de som van de niet-overdekte ruimten wordt bepaald.
Verhuurbare vloeroppervlakte (VVO)
Naast het BVO heeft men het ook regelmatig over het VVO. Het VVO is, in relatie tot kantoren en kantoorruimten, het verhuurbare vloeroppervlak. Dit moet niet verward worden met de verkoopoppervlakte die gebruikt wordt voor winkels en etalages. Het VVO betreft het nuttige en bruikbare vloeroppervlak van een kantoorruimte. Hierbij wordt er dus gekeken naar de vloeroppervlakte van een ruimte of gebouw die ook daadwerkelijk gebruikt kan worden als kantoorruimte en daardoor verhuurbaar is.
Wat hoort er wel bij en wat niet?
Er worden verschillende delen van een gebouw niet meegerekend in de bepaling van het VVO, zoals:
Ruimtes voor onderbrenging van gebouwinstallaties
Trappenhuis
Trapgat of liftschacht
Schalmgat of vide
Parkeerruimte voor motorvoertuigen of een dragende binnenwand.
Bovendien wordt het oppervlak van een deel van een kantoorruimte niet meegerekend wanneer de netto hoogte kleiner is dan 1,5 m. Dit houd in dat ruimtes in een kantoorruimten niet worden meegerekend wanneer je er niet kunt staan. Ook vrijstaande bouwconstructies en leidingschachten worden niet meegerekend wanneer de horizontale doorsnee groter of gelijk is aan 0,5 m2. Daarnaast wordt een ruimte voor horizontaal verkeer, indien deze dient als installatie ruimte of nooduitgang, niet meegerekend.
Toe te rekenen delen van algemene ruimten
Het bepaalde VVO van een kantoorruimte wordt vermeerderd met een deel van het VVO van een in een gebouw gelegen dergelijke algemene ruimte. De oppervlakte van de algemene ruimte moet naar evenredigheid worden bepaald. Het VVO van een gebouw zijn alle bepaalde verhuurbare oppervlakten van een gebouw bij elkaar opgeteld.
Meer informatie rondom het BVO en VVO van jouw kantoorruimte?
Is het verschil tussen BVO en VVO je nog niet helemaal duidelijk of wil je graag wat extra informatie rondom deze of andere vastgoed gerelateerde onderwerpen? Onze vastgoedconsultants van SKEPP helpen je vrijblijvend met alle vragen. Neem direct contact op via 085-8770519 of stuur een e-mail naar info@skepp.com, zodat jij straks alles weet over het vloeroppervlak van jouw kantoorruimte en de termen BVO en VVO.