Servicekosten

De servicekosten van een kantoor bestaan uit de kosten voor gas, water, elektriciteit, internet, receptiediensten en gemeentelijke heffingen. De servicekosten bedragen vaak tussen de €30,- en €50,- per m2 per jaar.


In het artikel 'Huurprijs per m2 per jaar' heb je kunnen lezen dat je maandelijkse kosten als huurder bestaan uit de eigenlijke huurprijs en de servicekosten. Maar wat zijn nou precies de servicekosten van kantoorruimte? En hoe hoog zijn die servicekosten eigenlijk? Is het verplicht om servicekosten te betalen? Dat en meer antwoorden op je vragen vind je op deze pagina. Kun je geen antwoord vinden op jouw vragen over servicekosten? Neem dan geheel gratis en vrijblijvend contact op met SKEPP!

Wat zijn de servicekosten van kantoorruimte?

De servicekosten voor een kantoorruimte zijn aanvullende kosten met betrekking tot leveringen en diensten die de huurder betaalt aan de verhuurder. Voorbeelden van deze servicekosten zijn kosten voor gas/water/elektriciteit, afvalstoffenheffingen en receptiediensten. In tegenstelling tot de servicekosten bij woonruimte zijn er geen regels vastgelegd met betrekking tot de servicekosten van kantoorruimte.

De welbekende ROZ huurcontracten kennen wel algemene bepalingen over servicekosten, deze vind je in de artikelen 18.1 t/m 18.11. De hoogte van de servicekosten hangt met name af van hetgeen de verhuurder onder de servicekosten verstaat. Meestal liggen de servicekosten van kantoorruimte tussen de €30,- en €50,- per m2 per jaar.

Tip: geen aparte meters? Laat deze dan plaatsen zodat je achteraf exact kunt checken wat het verbruik is geweest.

Waarom betaal je servicekosten over kantoorruimte?

Elke huurder betaalt servicekosten. Deze servicekosten worden onder andere in rekening gebracht voor gas/water/elektriciteit, afvalstoffenheffingen en receptiediensten. Vaak worden deze servicekosten apart gespecificeerd, maar ze kunnen ook in een all-in huurprijs zijn opgenomen. 

In de huurovereenkomst kun je terugvinden hoeveel voorschot je voor welke (vooraf bepaalde) servicekosten betaalt aan de verhuurder. Vanwege de wereldwijde schommelingen in gas- en energieprijzen kunnen de servicekosten ook mee veranderen. De verhuurder maakt jaarlijks een gespecificeerde servicekostenafrekening, waarna een verrekening met de voorschotbetalingen zal plaatsvinden.

Tip: spreek garanties af over de hoogte van de voorschotten, bijvoorbeeld dat de jaarlijkse servicekostenafrekening niet meer dan 10% mag afwijken.

Meer informatie rondom de servicekosten?

Is het je toch nog niet helemaal duidelijk? Neem dan gewoon contact op met één van de gecertificeerde vastgoedconsultants van SKEPP. Wij behandelen geheel gratis en vrijblijvend al je vragen rondom servicekosten. Telefonisch zijn we te bereiken op 085-8770519 of per e-mail via info@skepp.com.

Lees ook de volgende blogs eens

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure