Flexibele werktijden: de voor- en nadelen
- vrijdag 10 januari 2020
De traditionele werkdag van 9 tot 5 is voor veel werknemers niet meer denkbaar. Niet alleen omdat klanten vaker buiten werktijden om zaken willen doen, maar ook omdat werknemers behoefte hebben aan flexibele werktijden. Flexibel werken is niet meer weg te denken, maar zijn flexibele werktijden voor jouw bedrijf weggelegd? Met dit blog kun je de voor- en nadelen van flexibele werktijden tegen elkaar afwegen.
Wat zijn flexibele werktijden?
Allereerst brengen we in beeld wat we verstaan onder de flexibele werktijden. Flexibele werktijden zijn het tegenovergestelde van de vaste werktijden. Bij vast werktijden moet je denken aan een werkdag van 9 tot 5 uur. Na 5 uur doorwerken werd gezien als overwerken en werken in het weekend was onwerkelijk. Als reactie daarop zijn de flexibele werktijden ontstaan, welke in verschillende vormen mogelijk zijn. Wij benoemen de meest relevante:
Soepele aanvangs- en eindtijden: De werknemer kan, binnen de eventueel vastgestelde grenzen, zelf bepalen wanneer hij het werk begint of eindigt, als het aantal vastgestelde uren maar gemaakt worden.
Deeltijd werken: Nederland is wereldkampioen werken in deeltijd. Werknemers hebben bij deeltijd werken het wettelijk recht om korter of langer te werken. Deze deeltijd uren kunnen vaak flexibel ingepland worden.
Jaarurensystematiek: Flexibilisering van de werktijd per week. De werktijd wordt dan niet in aantal uren per week, maar in aantal uren per jaar uitgedrukt.
De voor- en nadelen opgesomd
Nu de betekenis van flexibele werktijden duidelijk is, wordt het tijd om de voor- en nadelen van dit begrip op te sommen. Hieronder lees je 5 voordelen en 5 nadelen van flexibele werktijden. Zo kun jij na het lezen van de blog een weloverwogen beslissing maken voor jouw organisatie tussen vaste werktijden of flexibele werktijden.
✅ Voordeel: werknemerstevredenheid stijgt
Bijna de helft van de werknemers beschikt over flexibele werktijden of werkt in deeltijd. Doordat werknemers de mogelijkheid hebben om flexibel te werken, is het mogelijk om werk- en privéleven beter te combineren. Ze kunnen namelijk hun werktijden aanpassen aan de schooltijden en tijden van de kinderopvang als er geen vaste werktijden zijn.
Met flexibel werken hebben werknemers de mogelijkheid om werk- en privéleven beter te combineren.
Daarbij vinden werknemers het prettig om de mogelijkheid te hebben om thuis te werken. Dit zorgt voor een stijging in de tevredenheid onder werknemers en jij als werkgever profiteert hiervan. In het ziekteverzuim is namelijk terug te zien dat flexibele werknemers zich minder vaak ziek melden.
❎ Nadeel: verschillende verwachtingen
Het is verre van eenvoudig om de wensen van werkgever en werknemer met elkaar in overeenstemming te brengen. In het ergste geval is de betekenis van flexibele werktijden voor een werkgever, dat jij als werknemer op ieder gewenst tijdstip moet komen opdraven, waardoor de werknemer juist zijn grip op zijn privéleven kwijt lijkt te raken.
✅ Voordeel: vermindering reistijd
Een ander belangrijk voordeel van flexibele werktijden voor je werknemers is de vermindering van de reistijd naar kantoor. Veel werknemers staan namelijk dagelijks zowel ‘s ochtends als ‘s avonds in de file. Soepelere werktijden betekent dat werknemers voor of na de file naar kantoor kunnen. Dit zorgt voor beter gehumeurde werknemers, want geef toe, niemand wordt er vrolijk van elke dag in de file te moeten staan. Als werkgever scheelt dit bovendien in de productieve werktijd.
❎ Nadeel: lastig met communicatie en samenwerking
Het nadeel dat flexibele werktijden met zich meebrengt is dat het niet meer vanzelfsprekend is dat, tijdens vaste werktijden, elke werknemer op de werkvloer is. Dit zorgt voor vraag naar extra afspraken met betrekking tot planning, overleg en wederzijdse soepelheid. Bij sommige bedrijfstakken is juist samenwerking van belang of is veel communicatie aan de orde. Daarnaast is een groepsgevoel belangrijk op de werkvloer. Zo kan bijvoorbeeld samen lunchen het groepsgevoel versterken.
✅ Voordeel: ruime openingstijden
Een ontwikkeling die steeds meer toeneemt zijn langere openingstijden. Voor een ondernemer valt er soms extra omzet te behalen als hij op een ongebruikelijke dag zijn kantoor open heeft. Andere bedrijven moeten dan volgen om de concurrentiestrijd niet te verliezen. Zo kunnen we tegenwoordig ‘s avonds nog meubilair kopen en buiten werktijd om nog de klantenservice bellen.
Voor een ondernemer valt er extra omzet te behalen als zijn bedrijf op een ongebruikelijke dag geopend is.
❎ Nadeel: lastig te controleren
Werknemers die regelmatig thuiswerken of buiten standaard werktijden aan het werk zijn, zijn minder zichtbaar voor collega’s en de werkgever. Flexibele werktijden vragen veel zelfstandigheid van de werknemers en niet iedere werknemer kan hier mee omgaan. De kans bestaat namelijk dat er ondertussen te veel aandacht wordt geschonken aan privé zaken.
✅ Voordeel: inspelen op de werkzaamheden
Als werkgever is het het meest rendabel om de arbeidskracht van de werknemers zo goed mogelijk te benutten. Oftewel, alleen werken als er daadwerkelijk werk is. Bij weinig werk hoeven er minder werknemers te werken en bij veel werk dus meer. Als werkgever kun je aangeven wanneer er veel bezetting nodig is en wanneer juist niet.
❎ Nadeel: hogere eisen van kandidaten
Het aantal openstaande vacatures is de afgelopen jaren flink toegenomen, waardoor kandidaten meer keuzemogelijkheden hebben. Hierdoor zijn kandidaten het afgelopen jaar kritischer geworden bij hun baankeuze. Er wordt meer aandacht geschonken aan de werkomgeving en ontplooiingsmogelijkheden die de werkgever biedt. Kandidaten kunnen dus hogere eisen stellen, ook met betrekking tot flexibele werktijden. Dit kan voor jou als werkgever minder positief uitpakken.
✅ Voordeel: trekt nieuwe werknemers eerder aan
Bovenstaand nadeel, de hogere eisen van kandidaten, heeft ook een voordeel. Flexibele werktijden trekt namelijk nieuwe werknemers eerder aan. De mogelijkheid om flexibeler te werken, is voor veel mensen een pluspunt om ergens te willen werken. Dit geldt ook zeker voor jonge werknemers. Bij een bedrijf is jong talent altijd een aanwinst voor het bedrijf.
❎ Nadeel: lagere productiviteit
Op termijn is het mogelijk dat flexibele werktijden schadelijk kunnen zijn voor je organisatie. Dit komt omdat organisaties uitzendkrachten, zelfstandigen en tijdelijke contracten momenteel omarmen. Voor je organisatie zal dit geen economisch voordeel opleveren, omdat het zal leiden tot minder innovatie. De kwaliteit daalt ook doordat er minder geïnvesteerd wordt in opleidingen voor flexibele krachten.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf?
Flexibele werktijden voor werknemers zorgen voor een stijgende vraag naar flexwerkplekken. Als werkgever kun je te maken krijgen met een lage bezettingsgraad van de werkplekken, waardoor je wellicht wilt besparen op vierkante meters. Heb jij nog vragen of wil je graag advies? Aarzel dan niet en neem contact op met SKEPP. Onze vastgoedconsultants verzorgen je gratis en geheel vrijblijvend van advies. Zo vind je dé kantoorruimte die aansluit bij de flexibele werktijden van jouw organisatie!