De Valkuilen van Thuiswerken! Ben jij Representatief?

  • Door Joost Lansink
  • dinsdag 2 juli 2019

Hoe goed ben jij je bewust van je houding en achtergrond wanneer je thuiswerkt? Stel jezelf die vraag eens. Voorkom de valkuilen of nog erger, voorkom dat jouw zakenpartners teveel inkijk krijgen in jouw privé leven!


De valkuilen van een meeting op afstand wanneer je thuis werkt 

De wijze waarop jij invulling geeft aan een meeting op afstand heeft een grote invloed op hoe representatief jij bent. Stel jezelf eens de vraag; ‘Ben ik me eigenlijk wel bewust van mijn houding en wat er zich op de achtergrond afspeelt?’

Achtergrond thuis

Hoe goed let jij op je achtergrond?

Werknemers willen flexibiliteit, ook buiten kantoor! 

Werknemers verwachten tegenwoordig flexibel en op afstand te kunnen werken. Vooral tijdens een zomerperiode ervaren zij het als prettig om van huis uit te werken. Dat maakt het mogelijk om tussendoor toch nog even te kunnen genieten van de zon. Zonde van de tijd? Nee dit maakt je veel productiever!

Videoconferencing, lekker thuis vanaf je eigen bank 

Er zijn tal van organisaties die ervoor zorgen ervoor dat jij op afstand kunt werken door gebruik te maken van videoconferencing. Zo kun jij samen met je collega’s zonder problemen op afstand vergaderen of samenwerken met partners of klanten. Waar je voorheen eerst een uur aan het file rijden was, kruip je nu eenvoudig en snel achter je laptop voor een meeting.

vergaderen op afstand vanuit huis

Vergaderen met je collega's, lekker vanaf je eigen bank thuis!

Zorg ervoor dat je goed in beeld bent, maak een ontspannen maar professionele indruk voor je gesprekspartner

Dat je niet op kantoor zit wanneer je thuiswerkt is logisch. Het Nieuwe Werken en/of flexwerken maakt het immers mogelijk om thuis te werken. Maar we merken vaak dat mensen totaal niet professioneel overkomen op beeld.

We hebben het hierbij niet over de kwaliteit van een het beeld of het geluid (hetgeen natuurlijk ook belangrijk is), maar vooral hoe iemand zichzelf via een camera presenteert in zijn/haar thuisomgeving.

Mensen beseffen vaak niet dat ze in beeld zijn. En daarom zitten ze te onderuit gezakt of is hun hoofd te veel ingezoomd. In dit blog zetten we de tips & tricks over hoe je moet omgaan met videoconferencing op een rijtje.

professionele houding op werk kantoor en thuis

Representatief voorkomen? Check! Professionele houding? Nee!

Tips & Tricks voor een afstandsmeeting vanuit je huis


Tip 1: Zorg dat je zichtbaar bent

Zowel bij een fysieke meeting alsmede bij een afstandsmeeting, is het van belang dat je duidelijk zichtbaar bent. Zorg daarom voor een goede lichtinval. Niet te fel en niet te donker.

Houd daarbij ook rekening dat je geen schaduwbeeld krijgt door tegenlicht. Ga dus niet naast of achter een raam zitten en schakel een te felle lamp vlakbij jezelf, uit.


Tip 2: Positioneer jezelf centraal in beeld

Zorg ervoor dat je centraal in beeld zit. Het is voor je gesprekspartner erg vervelend wanneer je maar half zichtbaar bent.

Je kunt zodoende onbedoeld de indruk wekken dat je niet geïnteresseerd bent. Laat ook duidelijk zien dat je luistert naar je gesprekspartner en neem daarvoor een actieve houding aan en zorg dat je rechtop zit.

Laat verder gezichtsexpressies en handgebaren duidelijk zien. Iedereen zal zich herkennen in de gesprekken via Whatsapp die helemaal mislopen omdat men duidelijke gezichtsuitingen mist.

vergaderen op afstand duidelijk helder

Representatieve uitstraling, duidelijke gebaren en centraal in beeld


Tip 3: Let op je werkomgeving

Denk goed na over waar je je meeting laat plaatsvinden. Kies voor een rustig kantoor of als je vanuit huis werkt, voor een rustige ruimte.

Geluiden of een drukke achtergrond kunnen namelijk zeer storend zijn. Soms hebben mensen niet door wat er allemaal op hun achtergrond is te zien.

Let ook goed op welke persoonlijke spullen op de achtergrond zichtbaar zijn! Je privéterrein wordt toch ineens een zakelijk territorium. Wellicht is het wel juist slim om in een nabij gelegen business center te gaan werken?


Tip 4: Geen haperende gesprekken

Alleen in een stille omgeving gaan zitten is niet voldoende. Een heldere meeting verloopt zonder haperingen. Zorg daarom altijd voor een snelle internetverbinding (glasvezel) en sluit alle programma’s op je PC die je tijdens de meeting niet nodig hebt. Het is ook absoluut niet aan te raden om ondertussen nog even snel iets te downloaden.

Werken vanuit huis is prima maar let er op dat je wel vooraf goede voorbereidingen treft. Hopelijk helpen de tips je om beter en professioneler op beeld over te komen. Voortaan toch even testen voordat je aan de volgende virtuele meeting begint! Succes!!

Lees ook deze gerelateerde blogs:

En hoe goed let jij op bij het huren van kantoorruimte?

Zoek je kantoorruimte? Volg dan dit stappenplan!

Flexwerken zeer populair!

 

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure