De juiste kantoorinrichting om ziekteverzuim te voorkomen

  • Door Elza olde Keizer
  • maandag 9 juli 2018

Geloof het of niet, maar jouw kantoorinrichting kan de productiviteit van jouw personeel verhogen en het ziekteverzuim van de medewerkers verlagen. Gesnotter, gehoest, rugklachten: Veel bedrijven proberen dit te voorkomen en willen een gezonde werkomgeving op de werkvloer creëren. Ook een gezonde werkomgeving in jouw kantoorpand creëren? Met de volgende kleine ingrepen verlaag jij het ziekteverzuim van jouw werknemers.


06 activity based werken volg vele bedrijven

Verlaag het ziekteverzuim met deze kleine ingrepen in jouw kantoorinrichting

#1 Haal groen naar binnen

Uit onderzoek van de Universiteit van Exeter blijkt dat planten goed is voor de productiviteit en gezondheid van de werknemers. Planten? Juist, planten. Planten geven zuurstof en nemen stof en vervuilende stoffen op. Dit is uiteraard goed voor de luchtkwaliteit en verlaagt daarbij ook stress en verbetert de concentratie van de werknemers. Haal dus groen naar binnen voor een gezonde werkomgeving! Plaats minimaal één kantoorplant in de kantoorinrichting van de kantoorruimte. Naast dat het de productiviteit stimuleert, is het ook een prachtig decoratiestuk.

Neem het kantoorpand aan de Kennemerplein in hartje Haarlem. Dit kantoorpand met een moderne kantoorinrichting maakt veel gebruik van kantoorplanten. Van grote tot kleine groene planten. Ook hier zijn de kantoorplanten dé eyecatchers van het kantoordesign. Er is gebruik gemaakt van een neutrale inrichting in de kantoorkamer, waardoor de kantoorplanten het kantoor kleurrijk en levendig maakt.

WatermarkedImageW3siZGVzdHJveWVkIjpmYWxzZSwiY2xhc3MiOiJJbWFnZSJ9LCIyIiwiMjAiXQ FillWyIxMDI0IiwiNzY4Il0 gedeeld kantoor kennemerplein kennemerbrug 41976Bekijk eens de moderne kantoorinrichting van het pand aan het Kennemerplein 6-14 in de buurt van Haarlem Centraal Station.

#2 Creëer aparte werkruimtes

Iedereen wordt wel eens afgeleid door een telefoontje of door collega's die met elkaar overleggen. Deze afleidende geluiden en gesprekken kan de productiviteit van de werknemers met 66 proces afnemen. Geef daarom de werknemers een plek in de kantoorinrichting waar ze zich kunnen terugtrekken om geconcentreerd te werken. Denk aan aparte vergaderruimtes of (flex)werkplekken waar ze ongestoord kunnen werken.

Het prachtige kantoorpand in Eindhoven aan de Lichttoren is voorzien van aparte kantoorruimtes. Zo zijn er verschillende vergaderruimtes gecreëerd, maar ook ruimtes om presentaties te houden en om 'relaxed' een gesprek te voeren met een klant of collega. Daarnaast zijn er ook ruimtes afgezonderd met glazen wanden. De glazen wanden zorgen voor een open kantoorinrichting. Deze kantoorruimtes zijn zeer geschikt om een telefoontje te plegen of voor een overleg. Op die manier kunnen de rest van je collega's ongestoord hun werk blijven doen.

WatermarkedImageW3siZGVzdHJveWVkIjpmYWxzZSwiY2xhc3MiOiJJbWFnZSJ9LCIyIiwiMjAiXQ FillWyIxMDI0IiwiNzY4Il0 creatieve werkruimte huren lichttoren 32 43317 1Deze lichte kantoorruimte krijgt een boost door het gebruik van glazen kantoorwanden in de kantoorinrichting.

#3 Breng kleur aan in de kantoorinrichting van de kantoorruimte

Ook kleur heeft invloed op de productiviteit en de gemoedstoestand van de werknemers. Kleur in de kantoorinrichting aanbrengen doe je bijvoorbeeld door de muren te verven of door een opvallende schilderij te plaatsen aan de muur. In veel creatieve bedrijven zie je in iedere kantoorkamer behang met een uniek patroon. Tegenwoordig zijn ook de bureaustoelen niet meer standaard zwart, maar wordt er gebruik gemaakt van moderne bureaustoelen in verschillende kleuren. Hoewel wit de meest gekozen 'kleur' is dat tevens zorgt voor een open en een lichte kantoorinrichting, hebben andere kleuren meer effect. Groen of blauw zorgt voor concentratie, rood voor gedrevenheid en geel geeft een optimistisch, energiek en verfrist gevoel.

Kleurgebruik in de kantoorinrichting van het kantoorpand draagt ook bij aan een goede eerste indruk van het bedrijf. Wanneer je de kleuren van de huisstijl terug laat komen in het kantoordesign, straalt dit voor de klant herkenbaarheid en vertrouwen uit. Be creative! Neem het pand aan de Lichttoren 32 in Eindhoven maar eens als voorbeeld:

#4 Zorg voor het juiste meubilair in de kantoorinrichting

De hele dag zitten in dezelfde zithouding is niet gezond. Het is belangrijk dat werknemers regelmatig van zithouding veranderen. Dat voorkomt onder andere nek- en rugklachten. Er zijn genoeg alternatieven voor een bureaustoel, denk aan een comfortabele bank, zitzak of een hangstoel in de kantoorinrichting. Met in hoogte verstelbare bureaus kun je ook staand werken. Een comfortabele kantoorinrichting creëer je eenvoudig met ergonomische stoelen, toetsenborden en schermstandaarden.

Aan de Van Heuven Goedhartlaan in Amstelveen staat een kantoorpand met een zeer representatieve uitstraling. In de entree is gebruik gemaakt van comfortabel kantoormeubilair. Geen standaard stoelen, maar een moderne leesstoel en een lange zitbank. Zo'n ergonomische kantoorinrichting is ook toepasbaar in het design van andere kantoorruimtes. Waarom niet een kennismakingsgesprek met een sollicitant voeren op een trendy zitbank?

WatermarkedImageW3siZGVzdHJveWVkIjpmYWxzZSwiY2xhc3MiOiJJbWFnZSJ9LCIyIiwiMjAiXQ FillWyIxMDI0IiwiNzY4Il0 goedkope flexplekken van heuven goedhartlaan handels 43117De ontvangstruimte in deze kantoorruimte in Amstelveen is ook voorzien van een stijlvolle kantoorinrichting.

#5 Kies een inspirerend kantoordesign

Een kantoorinrichting dat inspireert en goed is voor de gezondheid van het personeel? Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht geschonken aan de werknemers van het bedrijf. Een kantoorunit waarin alleen bureaustoelen met bureaus staan, is verledentijd. Dit hebben bedrijven als Google en Microsoft wel heel letterlijk genomen.

Een kantoor waarin het lijkt alsof je bij je oma in de woonkamer op de bank zit te werken of een kantoorruimte gevuld met slaap-pods waarin je de pauze kunt doorbrengen. Uiteraard is beweging goed voor het welzijn van de medewerkers en dus de trap in plaats van de lift pakken ook. Maar Microsoft bedacht een snellere manier, namelijk een glijbaan in de kantoorinrichting. Zo zijn ook de rest van de kantoorruimtes in het kantoorpand van Microsoft en Google productiviteitsverhogend ingericht.

"Plekken waar het mogelijk is te ontspannen of te bezinnen hebben aantoonbare positieve effecten op het psychologische welzijn, de fysieke gezondheid en productiviteit." - IntoGreen

Letterlijk het groen naar binnen halen in de kantoorinrichting? Zoals eerder benoemd in dit blog bevordert groen de productiviteit. Ook dit hebben ze bij Selgas Cano architecten heel letterlijk genomen. Daar staat het kantoorpand, bestaande uit glazen wanden, middenin het bos. Als dit de productiviteit niet verhoogt…

#6 Zorg voor de juiste verlichting in de kantoorinrichting

De juiste verlichting is misschien wel het belangrijkste van de kantoorinrichting. Een kantoorkamer moet voldoende ramen bevatten. Natuurlijk licht en daglicht is namelijk goed voor het zicht en de stemming van werknemers. Donkere ruimtes zorgen ervoor dat de ogen vermoeid raken.

Het 'verlichte' kantoorpand aan de Kampenringweg in Gouda bevat veel ramen. Iedere kantoorkamer is voorzien van daglicht. Ook is er gebruik gemaakt van glazen wanden. De glazen wanden zorgen er niet alleen voor dat de kantoorunits groter lijken, maar laten ook daglicht door. De perfecte oplossing wanneer een kantoorinrichting weinig ramen bevat.

Zorg daarnaast voor voldoende lampen. Wit licht is de vervanger van daglicht. Dimbaar licht is een goede optie voor in kantoorruimtes. Wanneer de werknemers geconcentreerd bezig zijn, is er behoefte aan veel licht terwijl er minder licht nodig is tijdens brainstormsessies. 'Zacht' licht bevordert de creativiteit. Op die manier kunnen de werknemers de lichtstand naar eigen wens te bepalen.

WatermarkedImageW3siZGVzdHJveWVkIjpmYWxzZSwiY2xhc3MiOiJJbWFnZSJ9LCIyIiwiMjAiXQ FillWyIxMDI0IiwiNzY4Il0 gezamelijke kantoorruimte kampenringweg 45 41678Bekijk het design van de flexibele kantoorinrichting aan de Kampenringweg 45 in Gouda eens!

Verlaag het ziekteverzuim in jouw kantoorpand met de juiste kantoorinrichting

Met deze enkele ingrepen in de kantoorinrichting is het ziekteverzuim te verlagen en de productiviteit van jouw personeel te verhogen. Alleen al het vaker schoonmaken van oppervlakken zorgt ervoor dat een verkoudheid of griep minder snel over te dragen is aan collega’s. Laat je inspireren door het kantoordesign van bijvoorbeeld de kantoorpanden in Gouda, Eindhoven, Amstelveen en Haarlem, en verander de inrichting van jouw kantoorpand.

Een kantoor laten inrichten? Maak gebruik van de Officeplanner. Officeplanner kenmerkt zich door de hoge mate van flexibiliteit, je ergonomische meubilair is met een druk op de knop 'bij te bestelle' of 'terug te schalen'. Ideaal als je bijvoorbeeld op projectbasis kantoorruimte zoekt en geen investeringskosten voor meubilair wilt. Activity based werken in een hippe omgeving met kwalitatief hoogwaardig meubilair! Het ziekteverzuim verminderen van jouw personeel? Bekijk zelf hoe onze Officeplanner jou kan helpen met een flexibele kantoorinrichting!

04 zoek flexibel kantoormeubilair voor jouw kantoor

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure