Grachtenpanden en monumentale panden

Een grachtenpand is een kantoorpand aan de grachten, meestal al honderden jaren oud. Grachtenpanden zijn herkenbaar vanwege de smalle voorgevels voorzien van hijsinstallatie. Tegenwoordig worden grachtenpanden steeds vaker als kantoor gebruikt.


Op deze pagina hopen we, door je verscheidene grachtenpanden en monumentale kantoorpanden te tonen, de diverse mogelijkheden van grachtenpanden en monumentale kantoorpanden te laten zien. Laat je inspireren door een weelderig grachtenpand in Amsterdam, het vroegere kantoor van de Nationale Nederlanden in Rotterdam, een dubbel herenhuis in Amersfoort, een statige kantoorvilla in Groningen of de oude Krayenhoffkazerne in Nijmegen

Weelderig grachtenpand in de welbekende Gouden Bocht

grachtenpand amsterdam

Dit prachtige grachtenpand in Amsterdam is gebouwd tijdens de Gouden Eeuw. Gedurende deze periode van rijkdom en welvaart groeide onze hoofdstad uit tot één van de belangrijkste handelscentra van de wereld. Koopmanslieden met een goed gevulde beurs konden zich ten tijde van de 'vierde uitleg' vestigen op een dubbele kavel in de Gouden Bocht.

Het werden toentertijd ware stadspaleizen aan de grachtengordel, gebouwd met bouwmaterialen uit alle hoeken van de wereld. Eeuwenlang waren deze panden aan de Herengracht in Amsterdam zes afzonderlijke panden. De roemruchte H. Albert de Bary, kocht ze één voor één op en maakte er uiteindelijk 1 kantorencomplex met een gigantische binnentuin van.

Tip: dit kantoorpand is ook een uitermate geschikte vergaderlocatie voor zowel kleine als grote groepen. 

Ontdek de vroegere rijkdommen in het voormalig hoofdkantoor van NN

monumentaal kantoor rotterdam

Het vroegere pand van de Nationale Levensverzekering Bank, later opgegaan in de Nationale Nederlanden, betreft een monumentaal kantoorpand in de traditionalistische stijl. De grote beelden aan weerszijden van de voorgevel van dit kantoorpand stellen de beide grondleggers van de verzekeringswiskunde voor. Het gaat om Christiaan Huygens aan de linkerzijde en Johan de Witt aan de rechterzijde. Het beeldhouwwerk boven de hoofdingang is vervaardigd door Albert Termote.

Hij maakte, behalve dit beeldhouwwerk, onder meer herdenkingsmonumenten, penningen en zijn beroemde bronzen ruiterstandbeelden. Het kantoorgebouw aan de Schiekade in het centrum van Rotterdam is met name bekend om haar monumentale ronde trap, welke niet te missen is wanneer je dit gebouw binnen komt lopen. Aan de achterzijde van dit pand zijn de kluizen, archieven en magazijnen gesitueerd.

Een dubbel herenhuis met oorspronkelijke elementen uit de neorenaissancestijl

Historische kantoorruimte met balkenlaag in amersfoort

Dit betreft een monumentaal kantorenpand met bijzondere kenmerken, gelegen aan de Stadsring in het centrum van Amersfoort. De buitenzijde van het pand bestaat uit een zadeldak, bedekt met Hollandse pannen, welke is ingeklemd tussen twee trapgevels. De inpandige dubbele entree wordt omlijst door zogeheten pilasters met modillons. Deze dragen de kroonlijsten met daarboven de in de boogvelden gepleisterde schelpmotieven.

Ook de binnenzijde van dit kantoorpand zit vol unieke details. Zo is de stijlkamer in het pand voorzien van een open haard, parketvloer en houten balklaag. De karakteristieke stadsvilla is verder voorzien van een souterrain, ramen met glas in lood en een bel-etage. Bij de Rijkdienst voor het Cultureel Erfgoed is het pand ook bekend als rijksmonument 517732.

Tip: de kantoorruimten in dit pand zijn met name geschikt voor advocaten, adviseurs, artsen, psychologen, notarissen, architecten, therapeuten, IT'ers en designers.

Een monumentale kantoorvilla uit 1895 in het hoge noorden

Historische kantoorvilla in groningen

Deze monumentale kantoorvilla is gelegen aan de Verlengde Hereweg in Groningen. De naam van het pand verwijst naar de vroegere bedevaartsplaats die op deze plek was gelegen en in de vijftiende eeuw ontstond. De Verlengde Hereweg wordt ook wel gekenmerkt als meest prestigieuze straat van Groningen.

De plafonds in het pand zijn voorzien van uniek gekleurde ornamenten en de centrale hal is voorzien van een statige bordestrap. De authenticiteit en uitstraling van het pand sluiten aan bij het beschermde stadsgezicht waarin dit kantoorpand is gelegen. Het betreft een parkachtige en glooiende omgeving, waarin meerdere deftige herenhuizen en luxueuze kantoorvilla's zijn gelegen.

Een rijksmonumentale kazerne in Nijmegen

Krayenhoff kazerne nijmegen kantoorruimte

De Krayenhoffkazerne is een bekende plek voor Nijmegenaren. De tegenwoordig zo hippe en creatieve werkomgeving bekleedde vroeger een geheel andere functie. Het is eigenlijk niet 1, maar 2 afzonderlijke kazernes. Beiden gebouwd in 1905, net buiten de stad op het Molenveld, bedoelt om de infanterie te huisvesten. Het originele hekwerk maakt tezamen met de 2 kazernes tegenwoordig onderdeel uit van het rijksmonument.

Tip: dit pand is met name geschikt voor creatieve bedrijven.

Al overtuigd? 

Weet jij inmiddels al zeker dat je je onderneming wilt gaan vestigen in een grachtenpand of een monumentaal pand? Neem direct contact op met één van onze vastgoedconsultants. Zij helpen je gratis en vrijblijvend verder in de zoektocht naar het perfecte kantoorpand. 

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure