Een passend huurcontract voor het huren van kantoorruimte

  • Door Mart de Vos
  • zaterdag 26 januari 2019

Dus je wilt kantoorruimte huren en daarbij een passend huurcontract? Dat is geen probleem, daar helpen we je graag bij. Het is van belang dat je goed op de hoogte bent van de inhoud van huurcontracten, want die moet je immers ondertekenen. In dit blog lopen we met jou door het huurcontract vanaf het eerste contact met de verhuurder tot het opzeggen van het huidige huurcontract.


Stel een ROZ contract voor kantoorruimte op

Blij met de gemaakte keuze en kun je alleen nog maar dromen over hoe je kantoorruimte er straks uitziet? Dat mag bijna, nog even bij de les blijven voordat je het huurcontract ondertekent. Het is niet altijd verstandig om zomaar een huurcontract te tekenen dat is opgesteld door de verhuurder, maar kies voor een op ROZ (Raad Onroerende Zaken) gebaseerd contract. Pas dit huurcontract in overleg met de verhuurder samen aan en maak goede afspraken. Maak in een contract ook afspraken over het niet nakomen van afspraken van beide kanten, dat is wel zo eerlijk. 

Flex werkplekken
Waar moet je rekening mee houden als je ook een gave kantoorruimte wilt huren?

Wat is je doel bij het huren van kantoorruimte?

Denk voordat je een handtekening zet onder het huurcontract voor kantoorruimte goed na over het doel dat je voor ogen hebt met je bedrijf. Je weet namelijk nooit waar je over 2 jaar met jouw onderneming staat. De prijs is bij het huren van kantoorruimte ook een belangrijk aspect. Hieronder hebben we alvast 2 tips voor je.

1. Houd rekening met groeien of krimpen

Weet jij waar je over 2 jaar staat met je bedrijf? Krijg je misschien wel 50 nieuwe werknemers en is het huidige kantoorruimte dan te klein? Of misschien wil je opties opnemen voor een interne verhuizing? Maak de huurtermijn bespreekbaar, creëer flexibiliteit voor jezelf. Op deze manier kun je groeien met jouw onderneming en groeit de kantoor ruimte met je bedrijf mee. Flexibel kantoormeubilair is dan ook wel handig. Klik op de button hieronder en bekijk welk flexibele kantoormeubilair bij jou past! 


Flexibel kantoormeubilair

2. Een grote kantoorruimte is niet altijd beter

Een grote kantoorruimte is prachtig om te hebben, maar zeker niet altijd een goede optie. Huur nooit een te grote kantoorruimte wat misschien wel boven je budget ligt. Ga goed na hoe groot je kantoorruimte moet zijn aan de hand van het blog: zoveel m2 kantoorruimte heb je per persoon nodig. Goed voorbereid zijn is het halve werk. 

Vergelijk de huurprijzen van kantoorruimte

Als je de huurprijzen van kantoorruimte met elkaar gaat vergelijken, wees er dan zeker van dat je geen 'appels met peren' vergelijkt. Er zijn namelijk verschillende typen huurprijzen, zoals de all-in huurprijs en kale huurprijs. Zorg daarom goed overzichtelijk hebt wat je in jouw huurcontract krijgt voor de prijs die jij betaalt aan de verhuurder.

gemeenschappelijke ruimte
Een geweldig voorbeeld van een gemeenschappelijke ruimte.

Wat is een all-in huurprijs?

Stel, je krijgt 2 verschillende kantoorruimtes als optie aangedragen. De een is een kantoorruimte van 150 m2 voor 17 personen tegen een prijs van €200,- per m2 per jaar. Het andere kantoor is een ruimte van 150 m2 voor 17 personen tegen een prijs van €3200,- per maand. Optie 1 lijkt dan goedkoper toch? Juist, lijkt, maar de tweede kantoorruimte heeft een all-in prijs.

Een all-in huurprijs heeft als voordeel dat de bijkomende kosten al in de prijs zijn verwerkt. De volgende kosten kunnen al zijn opgenomen in de prijs en daar hoef je dus niet extra voor te betalen:

  • Nutsvoorzieningen als gas, water en licht (de basis van een all-in prijs);
  • Telefonie en (glasvezel) internet zijn inbegrepen;
  • De huur van de kantoorinrichting kan al zijn meegerekend;
  • Aantal vrije uren gebruik van de vergaderruimtes;
  • Een bemande receptie die personeel en gasten verwelkomt en post voor je verwerkt;
  • Aanwezigheid van een gemeenschappelijke ruimte of sociaal hart, waar je informeel kunt overleggen, ontspannen of kunt borrelen.

Waar kies je liever voor? 

Nu zie je de huurprijzen waarschijnlijk heel anders en ben je eerder geneigd om te kiezen voor een all-inprijs. Neemt niet weg dat sommige ondernemers nog steeds liever een 'kale' huurprijs willen. Er is dan namelijk meer ruimte om zelf het één en ander in te vullen met bijvoorbeeld kantoormeubilair of je kunt een eigen huisstijl toe passen.

Tijden veranderen, dus huurcontracten ook

Anno 2018 is het gebruikelijk om een huurcontract af te sluiten voor de duur van 1 jaar (voor kantoorruimte), met een opzegtermijn van 1 tot 3 maand en een borgstelling van, wederom, 1 maand huur. Ondernemers snakken naar flexibiliteit en de verhuurders zijn steeds meer bereid om daarin mee te veranderen.

Maak afspraken over btw belaste huur

Het is voor jou als ondernemer en voor de verhuurder vaak een stuk aantrekkelijker om de huurprijs wel te belasten met btw. Je kunt hier geld op besparen als je hier goede afspraken over maakt met de verhuurder. Hoe dit precies in zijn werk gaat kun je het beste lezen in het blog over btw belaste huur.

Huurcontract voor kantoorruimte opzeggen?

Wil je jouw huurcontract opzeggen? Doe dat schriftelijk als dat in het huurcontract verplicht is gesteld, een mailtje is dan niet rechtsgeldig.
Bespreek de contractopties met de verhuurder, maar onthoud dat het geen keuzemenu is. De verhuurder heeft het contracttype en de opzegtermijn zelf vaak ook niet voor het kiezen. Deze kleine tip biedt je een groot voordeel: onbezorgd huren!

Vragen over het huurcontract voor kantoorruimte?

Neem dan gratis en geheel vrijblijvend contact op met onze vastgoedconsultants en stel je vragen. Wij geven jou antwoord en zorgen dat je met plezier en onbezorgd kantoorruimte kunt huren. SKEPP is thuis op kantoor. We helpen je graag met vraagstukken rondom kantoorruimte, huren en contracten, want wij zijn dè kantoorruimtespecialist.

Koffiekeuken
Gave kantoorruimten zoals deze huren? SKEPP heeft ze!

Kantoorruimte huren? Vraag om advies op maat!

De specialisten van SKEPP zijn dagelijks bezig met huurcontracten en ze weten daarom precies hoe een correct opgesteld huurcontract eruit ziet. Het inwinnen van advies over het huren van kantoorruimte en het daarop volgende huurcontract doe je gratis en snel. Doe dit in een vroeg stadium, want de meeste problemen ontstaan wanneer er mondelinge afspraken worden gemaakt.

Het advies is gratis en geheel vrijblijvend

Onze vastgoedconsultants hebben niet alleen kennis van de kantorenmarkt, maar ook jouw wensen en behoeften worden uitgebreid doorgenomen. Zo huur je gemakkelijk en snel een kantoorruimte die past bij jouw bedrijf en ben je verzekerd van een huurcontract en huurtermijn die aansluiten bij jouw wensen.

Vergelijk ook gratis de mooiste kantoren

Ben je jezelf nog aan het oriënteren? Weet je nog niet in welke stad je wilt huren? Kijk dan simpelweg naar het meest uitgebreide kantorenaanbod van Nederland bij SKEPP. Toch meer informatie nodig over een specifiek kantoorpand, een stad of wil je een huuraanbieding ontvangen? Neem dan vrijblijvend contact op met ons. Kantoorruimte huren en informatie inwinnen over huurcontracten doe je bij SKEPP!


Neem contact op!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure