Let jij voldoende op bij het huren van kantoorruimte?

 • Door Joost Lansink
 • dinsdag 27 oktober 2015

Let jij voldoende op bij het huren van kantoorruimte?

Ga je een bedrijf starten? Of je bestaande onderneming uitbreiden? Je bent hoe dan ook toe aan een nieuwe kantoorruimte voor je bedrijf. Maar hoe en waar vind je geschikte kantoorruimte en nog belangrijker, waar moet je op letten als je kantoorruimte gaat huren?


Kantooruimte huren of kopen?

De allereerste belangrijke keuze die je maakt is; wil ik een kantoorruimte huren of wil ik een kantoorpand kopen? Een reden om te kopen kan zijn dat je een sterke drang hebt om 'eigen bezit' te hebben. Een reden om te huren kan zijn omdat je flexibiliteit wilt voor je bedrijf.

pexels pixabay 2616793Een ROZ huurcontract of een eigen huurcontract?

 
De huurovereenkomst

Sinds februari 2015 heeft de Raad voor de Onroerende Zaken (ROZ) een nieuw huurcontract opgesteld voor het huren van bedrijfsruimte (waar kantoorruimte onder valt). Deze huurovereenkomst zorgt ervoor dat je als huurder altijd een betrouwbaar huurcontract tekent.

Geen ROZ huurcontract gebruiken?

Maak je geen gebruik van een een standaard ROZ huurcontract? Let dan in ieder geval op (aanwezigheid van) de volgende aspecten;

 • De bestemming van het pand (mag je hier wel kantoor gerelateerde werkzaamheden uitvoeren?);
 • Een duidelijke omschrijving van de huurprijs en eventuele huurverhogingen. (gebruik maken van het consumentenprijsindexcijfer is hierbij slim);
 • Welke kosten je betaalt als servicekosten t.b.v. water/gas/elektriciteit maar ook welke diensten er worden geleverd voor de servicekosten die je betaalt;
 • De huurperiode met daarbij de (on)mogelijkheden om kantoorruimte in onderhuur aan te (mogen) bieden;
 • Een heldere opzegtermijn en eventuele break-optie tijdens de huurperiode;
 • Hoe de betaling dient te geschieden, aan wie en per welk tijdsvak;
 • De hoogte van een eventuele waarborgsom;
 • Welke aansprakelijkheden heb jij als huurder? Wat moet jij repareren en wat komt voor rekening van de verhuurder?;
 • Mag je reclame-uitingen aanbrengen in of aan het kantoorpand?;
 • Wat huur je? In welke staat huur je, je kantoor en hoe dien je het kantoor aan het eind van de huurperiode op te leveren?;
 • Tot slot natuurlijk de personalia van de huurder en verhuurder om het huurcontract zo rechtsgeldig te maken.

 
Een extra tip bij het huren van kantoorruimte

Zorg ervoor dat je eventuele verbouwingskosten als incentive laat opnemen in het huurcontract. Zo krijgt jouw nieuwe kantoor al direct een frisse en hippe uitstraling! 

Een flexibel huurcontract of toch niet?

De kans van slagen hangt wel af van de lengte van je huurcontract. Wil jij een langere periode je bedrijf vestigen op je nieuwe locatie? Dan is de verhuurder eerder genegen met jou mee te denken!

Berkenlaan 8 Machelen 4Ga jij voor flexibel huren?

 
Hoe vind je kantoorruimte die geschikt is voor jouw bedrijf?

Win advies in bij een specialist. Natuurlijk helpen de vastgoedconsultants van SKEPP je graag maar als je dat niet wilt zijn er ook andere manieren. Vraag bijvoorbeeld aan zakenrelaties die onlangs zelf een bedrijfsverhuizing hebben meegemaakt, waar zij tegenaan zijn gelopen.

Blijf kritisch in je zoektocht naar kantoorruimte

Hoe lang wil jij kantoorruimte huren? Zijn de afspraken in het huurcontract allemaal goed geregeld? Komt de verhuurder zijn afspraken na ten opzichte van jou?

Het eerste contact met de verhuurder is bepalend

Het allereerste contact met de verhuurder geeft je al een hoop duidelijkheid. Komt de verhuurder direct al geen afspraken na? Vraag jezelf dan af of de verhuurder dit wel zou doen als jij huurder bent op deze locatie.

Onderhandel over de huurprijs van kantoorruimte

De huurprijs van kantoorruimte is nooit een vast gegeven. Je kunt de huurprijs van kantoorruimte beter zien als een vraagprijs. De verhuurder vraagt een zekere huurprijs en jij biedt minder. 

Vermijdt problemen met de verhuurder

Zorg er wel voor dat je uiteindelijk tevreden uit elkaar gaat. Je wilt natuurlijk niet kantoorruimte huren terwijl je bij aanvang al problemen kent met de verhuurder. 

Vraag om incentives in het huurcontract

Onderhandel dus slim. Vraag om incentives, zoals een opfrisbeurt van de ruimte (zoals hierboven genoemd). Ook een maand eerder beginnen (zonder deze maand te betalen) komt vaak voor wanneer je één jaar kantoorruimte huurt.

Nog meer informatie? Kijk ook hier bij ARAG. Natuurlijk zien we u daarna graag terug bij SKEPP.

Lees ook deze gerelateerde blogs:

Zoek je kantoorruimte? Volg dan dit stappenplan!

De Kantorenmarkt voor beginners

Hoe representatief ben jij eigenlijk?

 

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure