Waarom kantoorruimte huren aantrekkelijker is dan kopen

  • Door Felix Rensner
  • vrijdag 26 juli 2019

Heb jij eigenlijk wel eens de afweging gemaakt tussen het kopen of huren van kantoorruimte? Vaak wordt gedacht dat de huurlasten van een kantoorruimte duurder uitvallen dan de kooplasten. Je investeert immers je geld en gooit het niet maandelijks over de balk. Toch is het huren van kantoorruimte vaak voordeliger dan je denkt. In dit blog zoomen wij in op de verschillende factoren waar jij rekening mee moet houden tijdens je zoektocht. Hierdoor kan jij aan het einde van dit blog de beste afweging maken tussen het huren of kopen van je kantoorruimte. Lees snel verder!


Bepaal hoeveel m2 kantoorruimte je nodig hebt

Allereerst is het belangrijk om te bedenken hoeveel kantoorruimte je wilt gaan huren of kopen. Er zijn in Nederland weinig kantoorgebouwen te koop met een metrage onder de 500 m2. Zoek je dus een kantoorruimte die kleiner is, dan heb je veel meer keuzemogelijkheden wanneer je kiest voor het huren van een kantoorruimte. Als je meer dan 500 m2 kantoorruimte zoekt, kan huren alsnog aantrekkelijker zijn omdat je je dan op een toplocatie kan vestigen, er geen grote investering vereist is en jij je kan focussen op je eigen business. Dit zullen we later in dit blog meer toelichten.

In deze video legt Richard Boekhorst uit hoe hij met behulp van SKEPP een geschikte kantoorruimte vond.

Naast het bepalen van de hoeveelheid m2 die je nu nodig hebt, is het ook belangrijk om na te denken over de groei van je bedrijf. Is het nog onzeker of je op lange termijn gaat groeien of krimpen? Dan is het beter om een kantoorruimte te gaan huren, want dit biedt je veel meer flexibiliteit. Je kan bij de meeste kantoorpanden namelijk al een contract aangaan voor 1 jaar waarmee je ook nog een voordelige huurprijs af kan spreken.

Hierdoor huur jij altijd het metrage dat je écht nodig hebt. Verwacht je te gaan groeien, maar wil je nog niet gelijk een groot metrage huren? Lees dan ons blog 'Met deze 5 tips vind je kantoorruimte die meegroeit met jouw bedrijf'. Zo vind jij de locatie die jouw groei niet beperkt!

Wil je weten hoeveel m2 jij minimaal moet gaan huren of kopen? Door onze m2 kantoorruimte calculator te gebruiken, kan je op een gemakkelijke manier te weten hoeveel m2 je uiteindelijk nodig hebt. Je hoeft maar een drietal aspecten uit te zoeken en hierna doet de calculator het rekenwerk voor jou!

  1. Hoeveel werkplekken heb je nodig?
  2. Hoe ruim wil je zitten?
  3. Wil je extra ruimte in je kantoor naast werkplekken?

Via de onderstaande button, kun je gelijk je benodigde aantal m2 berekenen!


Bereken m2 kantoorruimte

kantoorruimte wibautstraat 135 amsterdamKies jij voor een gedeelde pantry op locatie of wil jij deze toch voor jezelf?

Bepaal op welke locatie jij je kantoorruimte wilt

Oké, je weet hoeveel m2 je nodig hebt. De tweede stap is dan om te bepalen waar jij je als bedrijf wilt gaan vestigen. Heb je een bepaalde locatie in gedachten, dan is het goed om te kijken wat er op deze plek te huur en te koop is. In veel gevallen zijn er op toplocaties, zoals in het centrum van Amsterdam of langs een A-weg bij Utrecht, geen tot weinig kantoorgebouwen te koop. Huren is in dit geval dan ook vaak aantrekkelijker, omdat je veel meer locaties kan vergelijken en dus veel meer kans hebt op een locatie die voldoet aan al je wensen en eisen.

Heb jij nog geen idee waar jij je wilt vestigen? Lees dan ons blog 'Vind de locatie voor je kantoorruimte in 5 simpele stappen'. Zo kom jij erachter wat voor jou de ideale kantoorruimte is. Locatie duidelijk? Vraag dan eens aan onze vastgoedconsultants om je gratis en vrijblijvend een overzicht te sturen met beschikbare kantoorruimtes die te huur zijn op je voorkeurslocatie. Zo heb je goed in beeld wat mogelijk is en kan het vergelijken beginnen!

Kantoorruimte Gustav Mahlerplein Amsterdam ZuidasGa jij voor een kantoorruimte op de Zuidas?

Is het wel verstandig om fors te investeren in een kantoorpand?

Wanneer je goed in kaart hebt hoeveel m2 je nodig hebt en of er een mogelijkheid tot huur of koop is op je voorkeurslocatie, dan is de volgende stap het in kaart brengen van je financiële plan. Het kopen van een pand vraagt om een flinke investering, waarbij geldt dat je zo'n 20-40% van de koopsom zelf moet investeren. Het is dan ook goed om vooraf af te wegen of het niet interessanter is om je geld te investeren in iets anders dan een kantoorpand. Er bestaat namelijk een kans dat je kantoorpand daalt in waarde.

Wil jij weten hoe jij op de kosten van je kantoorruimte kan besparen? In onze handige whitepaper "Zo bespaar je op huurkosten van kantoorruimte" hebben wij de belangrijkste tips op een rijtje gezet. Via de onderstaande button kun je deze downloaden.


Ja, ik wil besparen!

Regelen, regelen en nog méér regelen

Het financiële plan is duidelijk en je twijfelt nog steeds tussen het huren of kopen van een kantoorruimte. Bij het kopen van een kantoorpand zijn er dan nog allerlei zaken waarmee je rekening moet houden. Denk aan de beste koopconstructie, wat is belastingtechnisch voordelig en de kosten voor klein en groot onderhoud. 

Wil jij je als ondernemer gewoon bezig houden met de kernactiviteiten van je bedrijf, kies dan voor het huren van een kantoorruimte. Zo kan de centermanager van het kantoorpand waar jij je kantoorruimte gaat huren, zorgen dat er altijd verse lunch en koffie voor je werknemers klaar staat en dat je kantoorruimte altijd schoon en fris is. Scheelt jou weer tijd en dus geld.

Bekijk de bovenstaande video eens en kom erachter hoe eenvoudig het is om kantoorruimte te huren via SKEPP.

Huren of kopen van een kantoorruimte?

Je hebt nagedacht over het metrage dat je nodig hebt voor je kantoorruimte, je weet waar jij je wilt vestigen en je budget is vastgesteld. Toch twijfel je nog of kantoorruimte huren interessant voor je is of niet. We zetten nog een keer de voor- en nadelen voor je op een rijtje. Het huren van een kantoorruimte zorgt voor flexibiliteit, biedt je meer kans op een vestiging op een toplocatie in Nederland en geeft je de kans om je volledig te focussen op je kernactiviteiten.

Daarentegen biedt het kopen van een bedrijfspand je meer vrijheid en kan het een goede investering zijn voor je onderneming, maar er bestaat wel een kans dat je kantoorpand daalt in waarde. Wil je hierover meer advies? Aarzel dan niet om onze vastgoedconsultants in te schakelen. Zij helpen je graag gratis en vrijblijvend op weg in je zoektocht naar kantoorruimte!


Neem contact op!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure