Dit is waarom leave-and-flexback interessant is voor jouw bedrijf

  • Door Madée Reinerink & Remy Eidhof
  • donderdag 12 september 2019

Leave-and-flexback is een veelgehoorde term de afgelopen periode in kantorenland. Maar wat houdt leave-and-flexback precies in? En waarom spelen vele organisaties hierop in? En, nog belangrijker, hoe kan jouw bedrijf voordelen halen uit leave-and-flexback? Op al deze vragen krijg je antwoorden in dit blog!


Werknemers zijn tegenwoordig aanzienlijk korter in dienst bij dezelfde werkgever en worden steeds flexibeler in hun werkzaamheden. Dit resulteert onder andere in meer flexibele contracten, meer werknemers die thuiswerken, meer freelancers en meer flexibele contracten. Door deze veranderingen ontstaat een andere soort vraag naar kantoorruimte, een kantoor waarin flexibiliteit een grote rol speelt.

Leave-and-flexback: het aantal vierkante meters wordt ingeperkt en er wordt meer gebruik gemaakt van een flexibele schil.

Deze verschuiving naar flexibiliteit stimuleert de aanhoudende groei in de flexibele kantorenmarkt. In sommige gevallen creëren bedrijven hun eigen flexibele kantoorruimte, maar in toenemende mate willen ze hun aanbod van flexibele ruimte uitbesteden: deze trend noemen we leave-and-flexback. Deze opwaartse trend is opvallend, maar niet moeilijk uit te leggen.

Waarom de millennials voorlopers zijn in leave-and-flexback

Leave-and-flexback, een verandering in de vraag naar kantoorruimte, wordt gestuurd door de millennials. Deze generatie is heel anders opgegroeid dan de generaties voor hen en dat leidt tot andere wensen wat betreft de werkomgeving en het type kantoor.

Millennials willen zelf kunnen kiezen hoe, waar en wanneer ze werken.

Millennials willen niet elke dag doorbrengen aan hetzelfde bureau, zij willen de mogelijkheid hebben om zelf te kunnen beslissen waar en hoe ze werken (in een vergaderruimte, brainstormruimte of een rustige ruimte) of zelfs buiten kantoor (in een andere stad of vanuit huis). Zij hebben behoefte aan flexibiliteit, waarvoor leave-and-flexback een ideale oplossing is.

WatermarkedImageW3siZGVzdHJveWVkIjpmYWxzZSwiY2xhc3MiOiJJbWFnZSJ9LCIyIiwiMjAiXQ FillWyIxMDI0IiwiNzY4Il0 freelance werkruimte te huur nieuwe kerkstraat 53526Er wordt gewerkt waar er op dat moment behoefte is bij de werknemer.

Hoe flexibiliteit een belangrijke rol speelt in de kantoren van nu

Voor bedrijven zijn er kansen ontstaan om op deze behoefte aan flexibele kantoorruimte in te spelen. Waar voorheen vooral vraag was naar een kantoorruimte met zoveel mogelijk vierkante meters, is het aanbieden van alleen maar vaste werkplekken niet meer zo vanzelfsprekend.

Er is tegenwoordig naast behoefte aan deze vaste kern (de kantoorruimte zelf), ook vraag naar een flexibele schil (flexibele werkplekken naast deze vaste kantoorruimte). Er wordt gewerkt waar er op dat moment behoefte is bij de werknemer.

Ook in de financiële sector weten ze van het bestaan van leave-and-flex back. Een spin-off van een grote Nederlandse bank is ook overgegaan op flexwerkplekken.

In deze flexibele kantoorruimtes worden steeds meer services en faciliteiten inbegrepen als onderdeel van het flexibele kantoor. Denk hierbij aan fietsvoorzieningen, een dakterras of een pooltafel, maar ook netwerkevents, trainingen en brainstormsessies behoren tot deze activiteiten.

Om meer faciliteiten aan te bieden, wordt gekozen om deze faciliteiten te delen met andere huurders in een bedrijfsverzamelgebouw. Op deze manier ontstaat leave-and-flexback. Zo wordt jouw bedrijf aantrekkelijk door het aanbieden van deze flexibiliteit en kun jij veel voorzieningen aanbieden voor de werving van nieuw talent. Vaak zijn in het gebouw ook andere flexibele kantoren. Hierdoor krijg je de kans om te netwerken met andere mensen en bedrijven.


SKEPP beschikt over een ruim aanbod aan flexibele kantoorruimtes in heel Europa, waar je profiteert van alle hierboven genoemde voorbeelden:


Kantorenaanbod SKEPP

WatermarkedImageW3siZGVzdHJveWVkIjpmYWxzZSwiY2xhc3MiOiJJbWFnZSJ9LCIyIiwiMjAiXQ FillWyIxMDI0IiwiNzY4Il0 goedkope flexplekken nieuwezijds voorburgwal raadhuis 40828 3Het zijn steeds vaker de grote bedrijven die een flexibel huurcontract afsluiten.

De voordelen van een flexibele kantoorruimte

Een flexibele kantoorruimte blijft een breed begrip, dit is verschillend per bedrijf. Het ene bedrijf vindt een huurcontract dat maandelijks opzegbaar is flexibel, terwijl voor een ander bedrijf een eenjarig-huurcontract flexibel genoeg is.

Een IT-bedrijf uit Eindhoven had voorheen een eigen secretaresse. In een bedrijfsverzamelgebouw is een receptie die werkzaamheden voor jou als bedrijf op zich nemen. Zo kan jouw bedrijf in bepaalde taken worden verlicht.

Het grootste voordeel van een flexibele huurtermijn? De flexibiliteit om snel te kunnen schakelen. Zo kun je sneller switchen naar een goedkopere en/of kleinere kantoorruimte. Echter kun je met een flexibele schil op elk moment beslissen om gebruik te maken van extra ruimtes, zoals de vergaderruimte en stilteruimtes. Je betaalt datgene wat je daadwerkelijk gebruikt.

WatermarkedImageW3siZGVzdHJveWVkIjpmYWxzZSwiY2xhc3MiOiJJbWFnZSJ9LCIyIiwiMjAiXQ FillWyIxMDI0IiwiNzY4Il0 freelance werkruimte te huur niels bohrweg 121 52398Computers zijn verleden tijd. Werknemers hun laptop tegenwoordig overal mee naar toe.

Om deze redenen kiezen grote organisaties voor leave-and-flexback

Eerder waren het vooral de start-ups die kozen voor leave-and-flexback. Nu zijn het de grote bedrijven uit verschillende sectoren die steeds vaker flexibele kantoorruimte afnemen. Zij kiezen voor leave-and-flexback, waarbij ze ervoor kiezen om hun lopende huurcontract op te zeggen en de keuze te maken voor een flexibele werkomgeving waar de faciliteiten worden uitbesteedt aan derden.

Een marketingbureau uit Amsterdam is van 400 m2 overgegaan naar 25 flexibele werkruimtes in 3 verschillende steden. Ze delen bij deze verschillende locaties de faciliteiten, waaronder een vergaderruimte, servicebalie, sanitair en pantry. Doordat zij de gezamenlijke ruimtes delen, zijn hun maandelijkse kosten gereduceerd.

Bijkomend voordeel is dat kortlopende huurcontracten middels het leave-and-flexback-principe volgens de regels van het IFRS 16 (International Reporting Standard), bedrijven niet verplicht stelt om de kantoorruimte te berekenen in de balans.


Lees meer over de regels van het IFRS 16 in de whitepaper:


Download gratis whitepaper

Leave-and-flexback ideaal voor actuele ontwikkelingen als de Brexit

Naast de IFRS 16 kunnen ook andere ontwikkelingen in de actualiteit een rol spelen bij de onzekerheden waar bedrijven op dit moment mee te maken hebben. Hierbij kun je denken aan de Brexit. Het kan zijn dat door bepaalde veranderingen het aantal werknemers bij veel bedrijven door de Brexit teruggeschaald zal moeten worden. Als bedrijf wil je dan graag dat je het aantal werkplekken gemakkelijk kunt reduceren. Met een flexibel kantoor kun je als bedrijf inspelen op deze onzekerheden. Hierin biedt leave-and-flexback dus uitkomst.

WatermarkedImageW3siZGVzdHJveWVkIjpmYWxzZSwiY2xhc3MiOiJJbWFnZSJ9LCIyIiwiMjAiXQ FillWyIxMDI0IiwiNzY4Il0 freelance werkruimte te huur van deventerlaan 31 51 49831Ook voor snel overleg is een flexibele werkomgeving ideaal!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf?

Leave-and-flexback zorgt ervoor dat je bedrijf minder vierkante meters huurt en gaat voor meer flexibiliteit. Hierdoor maakt leave-and-flexback jouw bedrijf ook aantrekkelijker voor nieuw personeel. Ben jij ook op zoek naar een kantoorruimte met flexibele schil? Bij SKEPP vind je de ideale flexibele kantoorruimte die het beste bij jouw bedrijf past.

Ook is het mogelijk om bij SKEPP kantoorinrichting af te nemen voor een korte periode, waardoor die flexibiliteit nog groter wordt. Aarzel dus niet, neem contact op met SKEPP en zorg dat je als bedrijf nergens onnodig aan vast zit en zodoende inspeelt op de huidige trend van leave-and-flexback!


Neem contact op!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure