Een nieuwe kantoorruimte: kopen, verbouwen, nieuw bouwen of huren?

 • Door Madée Reinerink
 • donderdag 16 januari 2020

Heb jij wel eens stilgestaan bij alle mogelijkheden die er zijn als je op zoek gaat naar een nieuwe kantoorruimte? Zo zijn er meerdere keuzes die er gemaakt moeten worden. Bij een kantoorruimte kun je namelijk kiezen uit kopen, verbouwen, nieuw bouwen of huren. In dit blog helpen we jou een handje op weg, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt maken tussen kopen, verbouwen, nieuw bouwen of het huren van een kantoorruimte. 


De mogelijkheden voor jouw bedrijf 

Welke van deze opties het meest geschikt is, hangt af van de omstandigheden van jouw bedrijf. Elk bedrijf heeft andere doelstellingen, waardoor ieder bedrijf ook een andere voorkeur heeft voor een bepaalde optie. Daarom worden de voor- en nadelen van de mogelijkheden (kopen, verbouwen, nieuw bouwen en huren) hieronder voor je uitgelegd. Zo kun jij een goede afweging maken om te kijken welke optie het meest geschikt is voor jouw onderneming.

Kantoorruimte Leidsestraat 74 Door een kantoorruimte te kopen investeer je in jouw onderneming. 

Kopen: investering voor je onderneming

Door de economische bloei en de lage rente is de vraag naar kantoorruimte flink gestegen. Ben jij op zoek naar een kantoorruimte die je wilt kopen? Dan heb je momenteel te maken met een krappe markt. In veel gevallen zijn er op toplocaties, zoals in het centrum van Amsterdam of langs een A-weg bij Utrecht, geen tot weinig kantoorruimtes te koop. Als ondernemers is het belangrijk om kritisch te kijken naar de prijs en de kantoorlocatie die hier tegenover staat. 

In veel gevallen zijn er op toplocaties geen tot weinig kantoorruimtes te koop. 

Is er een kantoorruimte te koop op de locatie waar jij je bedrijf wilt vestigen? Het kopen van een bedrijfspand kan je meer vrijheid geven en daarnaast zorgen voor een goede investering voor je onderneming. Hier staan wel enkele nadelen tegenover. Het kopen van een pand vraagt namelijk om een flinke investering, waarbij geldt dat je zo’n 20 tot 40% van de koopsom zelf moet investeren. Niet elk bedrijf kan dit opbrengen. 

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid dat je kantoorpand in de toekomst in waarde zal gaan dalen hierdoor zul je verlies maken op je aankoop. Het is dan ook slim om vooraf een afweging te maken of het interessant en rendabel is om te investeren in het kopen van een nieuwe kantoorruimte.

Kantoorruimte Verlengde poolseweg 38 De kantoorruimte upgraden kan al gemakkelijk met een verbouwing van de kantoorinrichting.

Verbouwen: voor bedrijven die nog niet uit hun jasje gegroeid zijn

Er zijn genoeg redenen om je kantoorruimte te verbouwen. Zijn er slechts kleine veranderingen aan de orde, zoals een andere kantoorinrichting om de akoestiek te verbeteren, het kantoorpand te renoveren of een nieuwe stijl te creëren? Dan is de beste keuze om te kiezen voor een verbouwing. Een verbouwing is denkbaar als er genoeg mogelijkheden zijn om te groeien binnen het gebouw waar jouw bedrijf gevestigd is. Je bedrijf moet dus nog niet uit zijn jasje gegroeid zijn. 

Zijn er slechts kleine veranderingen aan de orde, zoals een andere kantoorinrichting om de akoestiek te verbeteren, het kantoorpand te renoveren of een nieuwe stijl te creëren? Dan is de beste keuze om te kiezen voor een verbouwing.

Daarnaast kunnen de kosten van een grote verbouwing aardig oplopen. Het is dus belangrijk in kaart te hebben wat de geschatte kosten zijn en of het rendabel is om te verbouwen. Ben je er nog niet uit, maar ben je wel benieuwd hoe je de verbouwing het beste kunt aanpakken? Lees het in 'Jouw kantoorinrichting aanpassen met dit stappenplan'.

Schiekade 105 Rotterdam 23Een verbouwing van de kantoorinrichting kan al heel veel met je pand doen!

Voor het verbouwen van de kantoorinrichting kun je een kijkje nemen in de Officeplanner Webshop. Hier kun je zelf jouw kantoor opnieuw inrichten om zo de akoestiek te verbeteren of om te kiezen voor een nieuwe stijl. Wil jij liever niet te lang bezig zijn met de verbouwing? Dan kan onze Personal Designer op basis van de wensen en eisen van jouw bedrijf je helpen bij de kantoorinrichting. 


Officeplanner Webshop

Nieuwbouw: een investering waarbij je niet over één nacht ijs gaat

Bij de keuze voor nieuwbouw van een kantoorpand ga je niet over één nacht ijs. Een nieuwe kantoorruimte is namelijk een hele investering. Daarom is het handig om op voorhand te bestuderen wat een nieuw kantoorpand gaat kosten en op welke kosten je kunt besparen. Zo zullen de vaste kosten van een nieuwe kantoorruimte lager liggen en kan er bespaard worden op energiekosten en onderhoud, wat op lange termijn voordeliger is voor jouw onderneming. 

Nieuwbouw kantoorruimte Met nieuwbouw kun jij jouw wensen helemaal vaststellen.

Een ander voordeel is dat je bij nieuw bouwen helemaal zelf kunt bepalen hoe de kantoorruimte er uit komt te zien. De indeling van de kantoorruimte en inrichting zijn allemaal factoren waar over nagedacht zal moeten worden. Voor jou als ondernemer gaat hier veel tijd inzitten, maar ook hier zijn weer oplossingen voor. Zo kun je er voor kiezen om dit uit te besteden, zodat jij je meer kunt focussen op je business.

Huren: maandelijks betalen voor 

Als je een kantoorruimte huurt, geniet je niet alleen van flexibiliteit, maar kun je ook profiteren van (extra) inbegrepen services. Met huren kom je niet voor ongewenste verbouwingskosten te staan en zijn de onderhoudskosten van het kantoorpand aan de verhuurder. Bovendien bepaal je zelf voor wat voor een termijn de kantoorruimte wilt huren. Kortom, zorgeloos huren in een kantoorruimte die bij de wensen en eisen passen van jouw onderneming. 

 Er wordt vaak gedacht dat huurlasten van een kantoorruimte hoger uitvallen dan standaard kooplasten.

Echter wordt er vaak gedacht dat huurlasten van een kantoorruimte hoger uitvallen dan standaard kooplasten. Bij koop investeer je in de kantoorruimte en gooi je het geld niet maandelijks over de balk. Toch is het huren van een kantoorruimte vaak voordeliger dan je denkt. Zo brengt een kantoorruimte huren flexibiliteit met zich mee en zijn services als printen, koffie/thee, internet en 24/7 toegang, soms tegen een klein bedrag, inbegrepen.

Meeuwenlaan 98 100 Amsterdam Een andere mogelijkheid is een kantoorruimte huren. Dit kan in een gezamenlijk bedrijfsgebouw met andere bedrijven.

Alle voor- en nadelen op een rijtje

Heb jij na het lezen van de verschillende mogelijkheden nog niet kunnen beslissen welke optie het meest geschikt is voor jouw bedrijf? Dan zetten we speciaal voor jou nog even de voor- en nadelen van de mogelijkheden (kopen, verbouwen, nieuwbouw en huren) op een rijtje. 

 • Voordeel van kopen: Een kantoorruimte kopen kan voor een goede investering zorgen.

 • Nadeel van kopen: Door de economische bloei en de lage rente staan er weinig kantoorruimten te koop. 

 

 • Voordeel van verbouwen: Voor kleine veranderingen is verbouwen de perfecte optie.

 • Nadeel van verbouwen: Je bedrijf moet nog niet uit zijn kantoorruimte gegroeid zijn.

 

 • Voordeel van nieuwbouw: Bij een nieuwe kantoorruimte liggen de vaste kosten lager.

 • Nadeel van nieuwbouw: Een nieuwe kantoorruimte bouwen is een hele investering.

 

 • Voordeel van huren: Met een kantoorruimte huren kies je voor flexibiliteit en inbegrepen services. 

 • Nadeel van huren: Doordat je maandelijks huur betaal, verdien je zelf niets aan de kantoorruimte. 

Meeuwenlaan 98 100 Amsterdam Welke beslissing ga jij maken? Kopen, verbouwen, nieuwbouw of huren?

Wat wordt het? 

Na het lezen van dit blog kun je een weloverwogen keuze maken voor jouw nieuwe kantoorruimte met betrekking tot kopen, verbouwen, nieuwbouw en huren. Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om onze vastgoedconsultants in te schakelen. Zij helpen je graag, gratis en vrijblijvend, op weg in je zoektocht naar kantoorruimte! 


Neem contact op!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure