Hoe zorg je voor een prettig binnenklimaat in een kantoorruimte?

  • Door Demi Boswinkel
  • maandag 9 september 2019

De afgelopen jaren hebben we steeds meer temperatuurwisselingen in de zomer gehad, wat ook te merken was in je kantoorruimte. Zoals het er naar uit ziet, kunnen deze schommelingen de komende jaren nog extremer worden. Belangrijk is dus dat je kantoorpand hierop voorbereid is. Maar hoe doe je dat precies? In dit blog lees je tips voor een prettig binnenklimaat in je kantoorruimte.


Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, zweert bij een ideale werktemperatuur van 15 graden. Toch zullen de meesten zeggen dat dit net een tikkeltje te fris is. Een temperatuur in je kantoorruimte van ongeveer 25 graden Celsius in de zomer en 22 graden in de winter zou de perfecte temperatuur zijn. Bij deze temperatuur is de productiviteit en de kwaliteit van je werknemers het hoogst. Hieronder vind je enkele manieren waarop je het binnenklimaat van je kantoorruimte zo optimaal mogelijk kunt maken, bijvoorbeeld met zonwering en planten:

De ideale temperatuur in de kantoorruimte is gemiddeld 23 graden.

Hoe verwerk je zonwering in jouw kantoorruimte?

Eén van de manieren waarmee je een prettig binnenklimaat kan creëren, is met licht. Het ideale kantoor van tegenwoordig bevat namelijk veel grote en hoge ramen. Natuurlijk zonlicht bevordert de productiviteit van je werknemers. Echter kan het in de kantoorruimte best warm worden, als de zon de hele dag op de ramen staat. Zorg dus voor goede zonwering, waarmee je de hoeveelheid binnenkomend licht kunt reguleren. Op een donkere winterdag wil je namelijk meer natuurlijk licht in je kantoorruimte dan op een warme zomerdag.

Met een optimaal binnenklimaat zorg je niet alleen voor je werknemers, maar ook voor je bedrijf.

In de categorie raamdecoratie kun je uit verschillende varianten kiezen. Zo zijn er de klassieke gordijnen. Deze staan prachtig in een klassiek pand met hoge plafonds, maar kunnen ook een warme sfeer toevoegen in een modern kantoor. Jaloezieën zijn strakker qua ontwerp en misstaan zeker niet in een industrieel ingericht kantoor. Met plisségordijnen krijg je de gehele dag genoeg licht binnen, maar wordt het wel gefilterd.

IMG 7290Gordijnen houden niet alleen licht tegen, maar zorgen ook voor genoeg sfeer.

Het belang van isoleren van jouw kantoorpand

Ook is het handig om te kijken naar de isolatie van jouw kantoorpand, want wanneer is het gebouw goed geïsoleerd? Een kantoorpand wat te veel geïsoleerd is houdt namelijk warmte en stof vast, wat op de luchtwegen kan slaan. Hierdoor kan een kantoorruimte te warm worden, wat zorgt voor het verlies van concentratievermogen en vermindering van de werkprestaties. Een kantoorpand wat echter slecht geïsoleerd is, verliest veel van de kostbare warmte, wat meer geld en energie kost.

In 2023 moeten alle kantoorpanden in Nederland minimaal over energielabel C beschikken. 

Het is dus belangrijk om te kijken naar de isolatie van je kantoorpand. Mocht het kantoorruimte of -pand niet goed geïsoleerd zijn, dan is het mogelijk om dit aan te pakken. Hierbij kan je kiezen voor dak-, gevel- of vloerisolatie. Aangezien warme lucht stijgt, is dakisolatie één van de meest rendabele oplossingen voor je kantoorpand.

IMG 7756Door te zorgen dat je kantoorpand goed geïsoleerd is, bespaar je op de energierekening.

Bovendien is het door de overheid verplicht gesteld dat elk kantoorpand in Nederland in 2023 minimaal over energielabel C beschikt. Op deze manier wordt ervoor gezorgd dat de energierekening en het effect op het milieu zo laag mogelijk wordt. Ook is het makkelijker om, in een goed geïsoleerd pand, het binnenklimaat prettig en op niveau te houden.

Ga voor kwaliteit

Als je de hele dag op kantoor zit, adem je aardig wat lucht in en uit. Een goede luchtkwaliteit is dus van groot belang. Zo kan een slechte kwaliteit zorgen voor gezondheidsklachten, zoals migraine, verkoudheid en concentratieproblemen. Om de luchtkwaliteit zo optimaal mogelijk te houden, is het van belang dat er genoeg verse luchttoevoer in de kantoorruimte is.

Zorg dus voor een goed ventilatiesysteem, welke ervoor zorgt dat de gehele dag de lucht ververst wordt. Hiermee wordt ook de temperatuur in de kantoorruimte gereguleerd, waardoor er uiteindelijk bespaard wordt op de energierekening.

IMG 7700Door elke dag een uurtje het raam open te zetten, voorzie je de kantoorruimte van genoeg frisse lucht.

 

Bovendien stijgt, in een kantoorruimte waar niet goed geventileerd wordt, sneller de temperatuur. Daarom is het handig als de ramen op kantoor geopend kunnen worden. Zo kan er eens in de zoveel tijd een raam open worden gezet, zodat het kantoor van frisse lucht wordt voorzien. Dit bevordert ook weer de productiviteit op de werkvloer.

Go green!

Naast een goed ventilatiesysteem, bevorderen ook planten de luchtkwaliteit op kantoor. Ze verhogen de luchtvochtigheid en het zuurstofgehalte in de lucht, waardoor de droge lucht wordt omgezet in lucht van goede kwaliteit. Dit is weer beter voor de luchtwegen, waardoor werknemers altijd frisse lucht inademen en minder gezondheidsklachten ervaren. Ook is het bevorderlijk voor de energierekening van het kantoorpand, omdat er bezuinigd kan worden op kunstmatige klimaatbeheersing.

Planten in een kantoorruimte zijn multifunctioneel: naast kleur en aankleding zorgen ze ook voor een goede luchtvochtigheid.

Wil je wel planten introduceren op kantoor, maar verlies je liever geen kostbare kantoormeters? Kies dan voor een plantenwand. Bij deze wand worden plantenbakken verticaal tegen een muur geplaatst, waarna er een selectie van varens, vetplanten en andere planten in geplaatst worden. Doordat de wand een bewateringssysteem bevat, heb je er zelf geen omkijken naar. 

Ook kan je kiezen voor meerdere botanische hangplanten. Doordat de planten aan het plafond of aan een steun hangen, heb je op je bureau of archiefkast alle ruimte om te werken. Bovendien kunnen meerdere hangplanten in een kantoorruimte als divider functioneren, waardoor je zelfs in een kantoortuin ‘ruimtes’ kunt creëren.

Kastanjelaan 400 9372Met hangplanten creëer je gemakkelijk een botanisch gevoel in de kantoorruimte.

Vergeet je kantoorinrichting niet

Jazeker, zelfs de inrichting van een kantoorruimte kan bijdragen aan een prettig binnenklimaat. Iedereen weet natuurlijk dat je in de volle zon nooit donkere kleuren moet dragen. Hetzelfde geldt dus voor de kantoorinrichting. Door de muren van een lichte kleur te voorzien en gebruik te maken van lichte meubels, wordt de temperatuur in een kantoorruimte meer gereguleerd. Daardoor blijft de temperatuur het hele jaar stabiel, wat weer bespaart op de energierekening.

In de winter kan het natuurlijk wat frisser zijn op kantoor. Dit is echter op te lossen door het creëren van een cozy gevoel op kantoor, met gezellige dierenhuiden en vloerkleden in de kantoorruimte. Hierdoor voelt het niet alleen knusser en warmer, maar wordt ook de akoestiek in een kantoorruimte beter.

Grote Voort 293 8579Door het kantoor met lichte kleuren in te richten, reguleer je de temperatuur in de kantoorruimte.

Met het oog op de komende warme zomers, kan het dus mogelijk zijn dat je aanpassingen aan je kantoorruimte moet doen. Hierdoor maak je het mogelijk om een optimaal binnenklimaat te garanderen aan werknemers. Dit zal ook invloed hebben op de werksfeer en de werkmotivatie.

Mocht je geïnspireerd zijn geraakt na het lezen van dit blog, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan een kijkje in onze Officeplanner, waar je gemakkelijk online je eigen kantoor in kunt richten. Mocht je graag advies willen bij het inrichten van je kantoorruimte, aarzel dan niet en vraag hulp aan één van onze vastgoedexperts.  


Neem contact op!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure