Groene kantoorinrichting? Dit zijn de effecten

  • Door Femke Sand
  • donderdag 20 december 2018

Een hippe kantoorinrichting kan tegenwoordig niet meer zonder planten. Een paar exemplaren rond de bureaus, een hele muur van groen of zelfs hangend aan het plafond. Het kan in de kantoorinrichting niet gek genoeg. En wat blijkt nou, deze groene interieuraccessoires leuken niet alleen je kantoorinrichting op, maar zijn ook nog daadwerkelijk nuttig op kantoor. Huh, maar hoe dan? Dat laten we hieronder zien.


04 zoek flexibel kantoormeubilair voor jouw kantoor

Een frisse lucht

Het lijkt misschien wat voor de hand liggend, maar we noemen het toch nog maar een keer: planten zorgen voor een gezonde lucht in de kantoorinrichting. Wie heeft vroeger niet geleerd dat planten via fotosynthese CO2 omzetten in zuurstof? Dit natuurlijke proces zorgt dat de kantoorlucht, die al snel muf kan worden door dichte ramen en veel mensen bij elkaar, voorzien wordt van verse zuurstof en lekker fris wordt.

Kantoorruimte Kastanjelaan 400Planten in de kantoorinrichting geven veel sfeer en zijn ook nog eens goed voor de frisse lucht!

Een gezondere lucht

Waar de vorige reden nogal voor de hand liggend leek, is deze dat al een stuk minder. De lucht in de kantoorinrichting wordt door planten namelijk niet alleen een stuk frisser, maar ook een stuk gezonder. In de lucht komen verschillende soorten schadelijke fijnstof voor. Deze fijnstof kan bijvoorbeeld droge ogen, een geïrriteerde keel en/of neus en hoofdpijn veroorzaken.

Uit een onderzoek van NASA, gebaseerd op ditzelfde soort klachten van astronauten in de ruimte, bleek dat planten deze fijnstof op kunnen nemen en hiermee de lucht zuiveren. Hierdoor hebben medewerkers een stuk minder last van bovenstaande symptomen, ook wel aangeduid als ‘kantoorziekte’. Wie had gedacht dat de ruimtevaart ook oplossingen zou bieden voor simpele kantoorprobleempjes?


Blog: Ziekteverzuim voorkomen

scandinavisch kantoordesign inrichting kantoorruimte Een lichte groene muur met planten maken de kantoorinrichting helemaal groen!

Een verhoogde productiviteit door de juiste kantoorinrichting

Het een leidt natuurlijk weer tot het ander. Doordat werknemers last hebben van deze zogenaamde ‘kantoorziekte’ worden ze minder productief. Het plaatsen van luchtzuiverende planten in de kantoorinrichting, en daarmee het wegnemen van deze kantoorziekte, zorgt voor een hogere productiviteit en meer concentratie bij de werknemers.

Dit wordt door verschillende wetenschappelijke onderzoeken onderbouwd. Zo bleek dat productiviteit tot wel 15% kan vermeerderen. Ook bleek uit deze onderzoeken dat door de planten creativiteit gestimuleerd wordt. Wat hier de precieze reden van is, is wat raadselachtiger. Maar hé, wij zouden zeggen, neem de proef op de som!


Blog: Tips voor een creatieve kantoorinrichting

Kastanjelaan 400Planten in de kantoorinrichting zorgt voor stressvermindering.

Stressvermindering

‘Ben je boos, pluk een roos, zet hem op je hoed, dan ben je morgen weer goed’. Iedereen kent dit aloude gedichtje over een roos die ervoor zorgt dat je je weer goed voelt. In dit gedichtje zit blijkbaar een kern van waarheid, want planten in de kantoorinrichting zorgen echt voor stressvermindering. Uit een onderzoek naar stressvolle situaties in ruimtes met en zonder planten, bleek dat het stressniveaus van de mensen in de kantoorinrichtingen met planten veel lager lagen. Een dikke vette ja voor meer planten op de werkvloer dus, want iedereen kan wel wat minder stress gebruiken.


Blog: 11 tips voor een stressvrije werkomgeving

Goede akoestiek

Kletsende collega’s, met pennen tikkende collega’s, de radio op de achtergrond: soms kan het geluid in de kantoorinrichting je net even te veel worden. Ook hier bieden planten de oplossing. Planten hebben namelijk het vermogen om geluid te absorberen. Een nagalmende kantoorinrichting kan met toevoeging van een paar planten omgetoverd worden tot een goed functionerende ruimte zonder geluidsoverlast. Zo simpel kan het zijn.

kantoorplanten kantoorinrichting plein1945 laren2Jouw kantoor al voorzien van een groene kantoorinrichting?!

Ga voor groen in jouw kantoorinrichting

Het moge duidelijk zijn: aan planten in de kantoorinrichting zitten vele positieve effecten. Waar sommige effecten duidelijk verklaard kunnen worden, zijn andere effecten wat moeilijker te ontrafelen. Mocht je nou toch nog wat sceptisch zijn, kunnen wij je alleen maar adviseren: zoek een aantal leuke exemplaren uit en ervaar het zelf. Neem hiervoor eens een kijkje in de Officeplanner Webshop! En mocht je nou het idee hebben deze positieve effecten niet te ervaren, heb je in ieder geval weer een hippe toevoeging aan je kantoorinrichting!

01 persoonlijke kantoorinrichting binnen week locatie

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure