Bedrijfsverzamelgebouw of business center? Zo bepaal je de beste plek om kantoorruimte te huren

 • Door Jari Wesselink
 • vrijdag 16 augustus 2019

Een bedrijfsverzamelgebouw, business center of kantoorconcept; kies het type dat aansluit bij de wensen van jouw bedrijf

Of je nu een snelgroeiend bedrijf of een internationaal opererende organisatie leidt, voor ieder bedrijf is de keuze voor een bedrijfsverzamelgebouw, business center of kantoorconcept belangrijk. Ga je voor de laagste huurprijs? Wil je graag gebruik maken van uiteenlopende services en/of voorzieningen? Benieuwd wat voor jouw bedrijf het beste gebouwtype is? Lees gauw verder, zodat je de beste keuze kunt maken!


#1 - Bedrijfsverzamelgebouw: relatief goedkoop kantoorruimte huren en kennis delen

Eigenlijk omvat de term ‘bedrijfsverzamelgebouw’ precies wat het inhoudt: een kantoorgebouw met daarin meerdere bedrijven. Steeds meer grote organisaties kiezen voor dit type, om zodoende op meerdere plekken in het land gevestigd te zijn. Het grote voordeel? Je zit zo dichtbij klanten en leveranciers door het hele land zit. Huur bijvoorbeeld een bedrijfsverzamelgebouw in de Randstad en pak 'm beet Breda, Enschede en Groningen... Zo, jouw onderneming is uitstekend verdeeld door ons kikkerlandje!

Daarnaast zien veelal startende bedrijven, maar ook (middel)grote bedrijven de voordelen van dit gebouwtype. Interessant gegeven: de laatste 10 jaar winnen bedrijfsverzamelgebouwen aan populariteit, veel single tenant gebouwen turnen om naar multi tenant gebouwen. Niet voor niets dat bedrijfsverzamelgebouwen als locatie dienen voor bedrijven van de meest uiteenlopende omvangen. 

Voordat je kantoorruimte gaat huren, is het goed om onderstaande video te bekijken, want een nieuw kantoor huren is simpel (mits je het op deze manier doet)!

Om deze redenen heeft een heeft een bedrijfsverzamelgebouw een lage huurprijs en flexibele huurtermijn

Natuurlijk wil je graag de voordelen weten, logisch ook. Hieronder staan ze opgesomd.

 • Je huurt geen ruimtes die je niet nodig hebt en bent dus goedkoper uit;
 • De servicekosten voor de voorzieningen kun je delen met medebedrijven;
 • Je kunt een flexibele huurtermijn aangaan;
 • Netwerken doe je hier volop, zo haal je klanten binnen of stimuleer je samenwerkingen;
 • Uitstekende bereikbaarheid met eigen vervoer, aangezien vele bedrijfsverzamelgebouwen vlak bij de snelweg gelegen zijn;
 • Een levende, dynamische werkomgeving met vele bedrijven.

Nadelen? Tekort aan parkeerruimte en eigen identiteit uitdragen is lastig

Een gebouwtype met alleen voordelen, dat is een illusie. Daarom hieronder (mogelijke) nadelen op een rijtje.

 • Mogelijk parkeertekort, omdat je het parkeerterrein deelt;
 • Als er andere partijen in hetzelfde kantoorgebouw gevestigd zijn, loop je natuurlijk ook het risico dat daar een van je concurrenten tussen zit;
 • Je kunt overlast hebben van een andere partij in hetzelfde kantoor;
 • Doorgroeien op locatie kan lastig zijn, want vol = vol;
 • Eigen uitstraling of identiteit uitdragen is lastig aan de buitenzijde van het kantoorpand;
 • De bereikbaarheid met eigen vervoer is vaak uitstekend, in tegenstelling tot de toegankelijkheid met het openbaar vervoer.
kleurrijke vergaderruimte rotterdam kantoorgebouwDe meeste bedrijfsverzamelgebouwen beschikken over een vergaderruimte, zoals ook deze aan de Vijverhofstraat in Rotterdam. Lekker kleurrijk vergaderen!

Corporate of (middel)groot bedrijf? Bespaar kosten en kies (voorlopig) voor een bedrijfsverzamelgebouw

Waarom kiezen voor een bedrijfsverzamelgebouw? Met name om de kosten zo laag mogelijk te houden, maar ook om klanten binnen te hengelen en om niet direct vast te zitten aan een langdurig huurcontract. Zie het als de middenweg tussen thuiswerken en een duurdere kantoorruimte in een business center of kantoorconcept. Je ontvangt toch eerder klanten in een kantoorpand dan thuis en je betaalt niet voor de luxe van een ander gebouwtype. Voor corporates, het MKB maar ook zzp'ers kan dit dé beste kantoorlocatie zijn!

Bekijk voorbeelden van prachtige bedrijfsverzamelgebouwen in de 4 grootste steden van Nederland

Je vindt ze door heel Nederland, dus als je wilt huren in een bedrijfsverzamelgebouw is dit niet locatieafhankelijk. Hieronder enkele voorbeelden van bedrijfsverzamelgebouwen:

kantoorpand amsterdam wenckebachweg modernEen modern en populair bedrijfsverzamelgebouw aan de H.J.E. Wenckebachweg in Amsterdam.

#2 Business center: meer luxe, altijd vergaderruimte aanwezig en receptiediensten ter ontzorging

De luxere variant van het bedrijfsverzamelgebouw: het business center, met meestal gemeubileerde kantoorruimten. Je loopt je kantoor in, gaat zitten achter je bureau en klapt je laptop open. Zo, de eerste werkdag kan beginnen! Een ander verschil: er is altijd vergaderruimte aanwezig, bij een bedrijfsverzamelgebouw niet altijd. Je maakt bovendien gebruik van het uitgebreide servicepakket, laat je telefoon beantwoorden en je post verwerken. Kantoorruimte huren in een business center betekent dat jouw bedrijf zich puur kan richten op de core business. 

Dit is waarom je flexibel huurt op basis van een all-inprijs bij een business center

Hieronder staan de voordelen van een business center puntsgewijs toegelicht.

 • De kantoorruimte is (bijna) altijd volledig gemeubileerd ingericht en kunt dus direct aan de slag. Lekker effectief!
 • Er zijn altijd vergaderruimten aanwezig in business centers. Let wel op dat je even reserveert;
 • Huren volgens een all-in huurprijs, geen extra servicekosten;
 • Geen lange huurcontracten, die zijn namelijk flexibel op te stellen. Tip: een huurtermijn van 1 jaar is het meest voordelig;
 • Extra diensten als receptiediensten (telefoonbeantwoording en postverwerking bijvoorbeeld) en schoonmaak, beveiliging en onderhoud zijn af te nemen;
 • Netwerkmogelijkheden.
algemene ruimte kantoor weena rotterdam centrumOp zoek naar een kantoor in Rotterdam? We kunnen dit business center aan de Weena in Rotterdam aanbevelen.

Business centers bieden volop luxe en comfort, zelfde nadelen als bij een bedrijfsverzamelgebouw

Een business center kent vele voordelen ten opzichte van een bedrijfsverzamelgebouw, maar er zijn ook nadelen, zoals je hieronder leest.

 • Hogere kosten dan wanneer je kantoorruimte huurt in een bedrijfsverzamelgebouw;
 • Net als bij bedrijfsverzamelgebouwen zitten ook andere bedrijven gevestigd in hetzelfde kantoorgebouw. Het kan dus dezelfde nadelen hebben, zie een uitgebreide toelichting onder het kopje ‘Nadelen? Tekort aan parkeerruimte, overlast van andere bedrijven’.

Profiteer van services en voorzieningen en geen langdurig huurcontract: huur in een business center

Onze vastgoedconsultants krijgen vaak de vraag: ‘Past een business center wel bij mij?’ Grappig is dat bedrijven zich vroeger schaamden als ze huurden in een business center, die tijd is definitief geweest... Heb je behoefte aan het uitgebreide servicepakket, zie je de voordelen van de aanwezige voorzieningen, wil je geen huurcontract van 3 á 5 jaar en bestaat jouw bedrijf uit maximaal 25 werknemers? Aarzel dan niet langer, vestig jouw bedrijf in een business center!

Fraaie business centers in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht

Geïnteresseerd in een business center en benieuwd naar voorbeelden? Kijk dan hieronder in de lijst.

lunchruimte kantoorpand den haag koninginnegrachtEen gemeenschappelijke ruimte in het business center aan de Koninginnegracht in Den Haag.

#3 Kantoorconcept: zorgeloos huren en deel uitmaken van een hechte community

Bedrijfsverzamelgebouw? Check! Business center? Check! Last but not least: het gebouwtype kantoorconcept. Op het gebied van ontzorging is dit een kwestie van ‘baas boven baas’. Huren bij een kantoorconcept betekent namelijk écht zorgeloos huren. Gebruikersgemak en gebruikersbeleving zijn kernwoorden bij dit soort concepten, je waant je in een vijfsterrenhotel. Taxi nodig? Regelt de receptie voor je!

Vergaderruimten in alle soorten en maten en een inspirerende werkomgeving. Ook niet onbelangrijk: het ziekteverzuim bij bedrijven in kantoorconcepten is aantoonbaar lager en medewerkers voelen zich gelukkiger in de omgeving van een kantoorconcept. Dit wordt kracht bijgezet door het indrukwekkende design, het 'thuisgevoel' en de hechte community waar je deel uitmaakt. Bovendien is er een sociaal hart en zelfs (vaak) een restaurant. Eet smakelijk! 

Veel meer dan kantoorruimte huren, dat typeert een kantoorconcept

Voordelen van een kantoorconcept… Waar moeten we beginnen? Hieronder een selectie.

 • Een inspirerende werkomgeving, met een toffe kantoorinrichting;
 • Volledige ontzorging;
 • Vergaderruimte in alle soorten en maten. Kleine meeting rooms, maar ook grote vergader- en of presentatiezalen;
 • Voorzieningen als een restaurant vind je, normaal gesproken, alleen in een kantoorconcept. Hetzelfde geldt voor het sociale hart. Een ontmoetingsplek waar je een kopje koffie kunt drinken met een collega of kunt netwerken met een andere professional;
 • De bereikbaarheid is (bijna) altijd uitstekend. Of je nu met eigen vervoer of met openbaar vervoer naar kantoor reist;
 • Je maakt deel uit van een hechte community;
 • Het ziekteverzuim ligt lager en werknemers zijn gelukkiger dan bij de andere gebouwtypen.
kantoorconcept amsterdam john m keynespleinHet prachtige kantoorconcept aan het John M. Keynesplein in Amsterdam. Wie wil hier nou niet huren?

Dezelfde nadelen als bedrijfsverzamelgebouwen en business center

Ontzorging kost geld… ‘Maar da’s logisch’, zou wijlen Johan Cruijff zeggen. Je hoeft je alleen op je core business te richten en met alle wissewasjes kun je terecht bij de medewerkers van het kantoorconcept. Toch zijn er ook (mogelijke) nadelen...

 • Hogere huurprijs;
 • Ook binnen een kantoorconcept deel je een kantoorpand met andere bedrijven. Zie de bijbehorende (mogelijke) nadelen onder het kopje ‘Nadelen? Tekort aan parkeerruimte, overlast van andere bedrijven’.

Behoefte aan gebruikersgemak voor je medewerkers en wil je daarvoor betalen? De oplossing: kantoorruimte huren bij een kantoorconcept

De slimme lezers merken een zekere opbouw: van bedrijfsverzamelgebouw via een business center naar een kantoorconcept. Het serviceniveau stijgt, net als de huurprijs. Maar het ziekteverzuim neemt af, je werknemers lopen met een glimlach rond op kantoor; dat is ook veel waard! Mede daarom huren bedrijven als Groupon, Ferrari en Vodafone in Nederland bij kantoorconcepten.

Met name scale-ups en corporates vanaf 20 werknemers vind je veel in kantoorconcepten, hetzelfde geldt uiteraard voor start-ups. We zien vaak gerenommeerde bedrijven, die geen eigen kantoorpand willen, die zich melden in een kantoorconcept. Ideaal als je geen tijd hebt om je met randzaken bezig te houden, je budget het toelaat en je geen volledig kantoorpand wilt kopen of huren!

Huren in een kantoorconcept? Bekijk de voorbeelden in de grote steden hieronder 

Kantoorconcepten vind je voornamelijk in de grote steden, hieronder voorbeelden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Bekijk hieronder een video van het kantoorconcept aan het John M. Keynesplein in Amsterdam.

Kies of vraag meer informatie omtrent kantoorruimte huren

Kleine onderneming en op de kosten letten? Tip: kies een bedrijfsverzamelgebouw. Behoefte aan iets meer luxe, maar ook flexibiliteit en niet de hoofdprijs willen betalen? Dan adviseren wij een business center. Volledige ontzorging en hiervoor willen betalen? Huur dan een kantoorruimte in een kantoorconcept. Hieronder overzichtelijk de verschillen van de gebouwtypen ten opzichte van elkaar.

 

Bedr.verz.

      Bus. cent.       

Kant. con.

Meerdere huurders

 ?

      ?

 ?

Vergaderruimte

 ?

      ?

 ?

Bemande receptie

 

      ?

 ?

Postverw. / Telefoonbeantw.

 

      ?

 ?

Sociaal hart

 

 

 ?

Restaurant

 

 

 ?

Community

 

 

 ?

Uitzonderingen daargelaten, kun je dit schema als leidraad hanteren.

Vragen? Onze vastgoedconsultants staan voor je klaar

Zo simpel als we het hier schetsen is het natuurlijk niet helemaal. Dat snappen wij ook, daarom staan onze vastgoedconsultants iedere dag klaar voor het beantwoorden van al je vragen omtrent het huren van kantoorruimte. We zijn te bereiken op 085 877 05 19 of per mail op info@skepp.nl. Blijf dus niet rondlopen met je vragen, stel ze gerust. En wie weet huur jij binnenkort in het gebouwtype waar je thuishoort..

Lees ook: Zoveel vierkante meter kantoorruimte heb je nodig per persoon

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure