clevergig: een innovatieve planningstool op basis van het 'Netflix-model'

  • Door Jari Wesselink
  • vrijdag 15 september 2017

Bellen, mailen of appen om een planning rond te krijgen? Verleden tijd met clevergig

clevergig, een bedrijf dat zich voornamelijk richt op uitzendbureaus én centraal staat in deze editie van ‘SKEPP community’. Jari Wesselink van SKEPP ging in gesprek met Michel Pilet, één van de oprichters van het bedrijf dat sinds kort kantoorruimte in Amsterdam huurt aan de Wenkebachweg.


Focus op uitzendbureaus vanwege de grootste 'pijn'

“We helpen je om heel gemakkelijk een flexpool in te roosteren”, geeft Pilet als antwoord op de vraag hoe hij klanten uitlegt wat clevergig precies doet. Hierbij richt het zich voornamelijk op uitzendbureaus in het MKB, met een pool van flexwerkers die veelal losse diensten werken. “We focussen ons daarop omdat we hebben gemerkt dat daar de meeste 'pijn' ligt bij de gebruikers. Bovendien merken we dat vanuit andere branches dit soort planningen vaak worden uitbesteed aan uitzendbureaus.”

spreker michel pilet clevergig mede-oprichterMichel Pilet, mede-oprichter van clevergig, is hier aan het woord.

In nog geen 2 jaar tijd groeit het personeel naar 10 personen

We gaan terug naar januari 2016, Pilet start samen met de 3 andere oprichters met clevergig. Slechts een half jaar later gaat de eerste versie van het product naar de markt. En nu, bijna 2 jaar verder, werken vanaf oktober liefst 10 personen voor clevergig. Het bedrijf uit de HR softwarebedrijf heeft een vlucht genomen de afgelopen jaren.

De aanleiding? De opkomst van gig economy. Een term die tegenwoordig wordt gebruikt voor ‘klussen’ en ‘werk’. Het houdt in dat medewerkers - en vooral jongeren - steeds meer inkomstenbronnen naast elkaar hebben. Als werknemer krijg je meer vrijheid wanneer en voor wie je gaat werken. Pilet verwacht dat deze trend alleen maar verder toeneemt. Deze verwachting in combinatie met de passie voor technologie van de oprichters, leidde tot clevergig.

planningstool screenshot agendaEen voorbeeld van een planning in de tool van clevergig.

De gehele planning in een handig overzicht en de mogelijkheid tot versturen push notificaties

Een planning maken door belletjes te plegen met al je collega’s, een mailtje de deur uit te doen of in een WhatsApp te vragen wie op welke dag en welk tijdstip beschikbaar is. Verleden tijd! Met de planningstool van clevergig zie je de gehele planning in een handig overzicht en kan iedere werknemer aangeven welke dienst wel én niet gedraaid kan worden. Je kunt als bedrijf gerichte oproepen via push notificaties plaatsen.

In de video hieronder de pitch van Pilet bij de Startupbootcamp E-commerce 2016/2017, een evenement met pitches van start-ups.

'Voldoen aan de nieuwste mogelijkheden', 'het simpel houden' en het 'Netflix-model' als onderscheidende factoren

“Er zijn talloze planningstools, maar wat ons anders maakt is dat we relatief nieuw zijn en beschikken over iOS and Android app en cloud-software die voldoen aan de nieuwste mogelijkheden”, noemt Pilet een eerste argument waarom clevergig zich onderscheidt. Zo is de tool te gebruiken op elke browser vanaf elke locatie. Verder wordt ‘simpel houden’ aangehaald als een onderscheidende factor. Want: “Andere planningstools hebben soms meer mogelijkheden, maar dan is het complex. We houden van eenvoud, we vinden gebruikersgemak belangrijk.”

Pilet komt ook nog met een derde usp: het verdienmodel. “We hebben een soort Netflix-model”, zegt de medeoprichter. “Je neemt een licentie af per planner voor €99,- per maand, het is laagdrempelig en bovendien maandelijks opzegbaar. Je komt tegenwoordig niet meer weg met langdurige contracten.”

de planningstool van clevergigVoorbeelden van hoe de tool werkt: je kunt dus je beschikbaarheid aangeven en ook voor meerdere bedrijven met bijvoorbeeld kantoren in Rotterdam en/of andere steden in plaats van alleen in Amsterdam (zoals het voorbeeld in de afbeelding wellicht suggereert).

Twee mogelijke routes: of uitbreiding naar andere branches in Nederland of naar uitzendbureaus in het buitenland

Wie een blik werpt op de website van clevergig ziet ook dat er een vestiging in Kiev (Oekraïne) is. Daar zitten de ontwikkelaars van het bedrijf, vertelt Pilet. “Dat zijn talentvolle ontwikkelaars en bovendien is er een tekort aan ontwikkelaars in Nederland." Toch wordt er momenteel alleen vanuit Nederland door klanten gebruik gemaakt van de tool. De app werkt ook in het Engels, ook niet-Nederlandse werknemers in Nederland gebruiken het. De ambitie is aanwezig om ook buiten onze landsgrenzen de planningstool aan de man te brengen.

Over een half jaar staat clevergig voor een belangrijke keuze. “Dan gaan we kiezen: of de tool uitbreiden naar uitzendbureaus in het buitenland of uitbreiden naar andere branches in Nederland. Dat zijn de 2 routes die ik zie. Een half jaar klinkt kort, maar voor ons is het heel ver weg. Als ik kijk waar we een half jaar geleden waren… Zo werkt dat in ‘start-up-land’.”

werkwijze tool clevergig plannen mkb uitzendbureausJe ontvangt nieuwe mogelijke opdrachten en kunt ze via jouw smartphone accepteren. Simpel, toch?

Positieve toekomst voor clevergig: "De trend is onomkeerbaar"

En Pilet kijkt ook verder. Als er vele bedrijven en medewerkers zijn aangesloten bij de tool, zouden ze in de toekomst bijvoorbeeld ook chauffeurs die op bepaalde dagen vrij zijn aan kunnen dragen bij andere bedrijven, die op dat moment geen eigen chauffeurs beschikbaar hebben. “Daar gaat het wel naar toe, de trend is onomkeerbaar”, besluit hij.

Voor nieuw personeel is clevergig in ieder geval een warm bad met eigentijdse voorzieningen en vrijheid. Opvallend is dat het personeel over een onbeperkt aantal vrije dagen beschikt. Flexibiliteit staat hoog in het vaandel bij de partij die een belangrijke bijdrage levert aan de veranderende arbeidsmarkt.

Lees ook de vorige editie: SKEPP design | Webzies: online marketeers die out of the box denken met een 'eigenwijze' visie

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure