Body Language Academy: eerste opleider in Nederland waarbij non-verbale communicatie centraal staat

  • Door Jari Wesselink
  • donderdag 11 mei 2017

Het bedrijf van Denise Dechamps onderbouwt alles wetenschappelijk en ziet iedereen als potentiële klant

Net als voorgaande maanden licht SKEPP een bedrijf uit voor de rubriek 'SKEPP community'. In deze editie aandacht voor Body Language Academy, het bedrijf dat sinds kort kantoorruimte huurt in Amsterdam Zuid-Oost aan de Hogehilweg. Jari Wesselink spreekt met Denise Dechamps, eigenaresse van de onderneming die werkzaam is in de training- en coachingbranche.


skepp community spreker denise deschampsDenise Dechamps spreekt een groep toe als trainer/coach van haar bedrijf.

De wetenschappelijke onderbouwing maakt de academie onderscheidend

Body Language Academy is de eerste opleider in Nederland die training en coaching geeft, waarin non-verbale communicatie een centrale rol speelt. "Er zijn mensen en bedrijven die vergelijkbare diensten aanbieden, maar niet op dit niveau. Bij ons is alles wetenschappelijk onderbouwd", zegt Dechamps. "Het onderwerp non-verbale communicatie is eigenlijk al onderscheidend, maar ons onderscheidt de onderbouwing en de specialisatie ten opzichte van andere bedrijven."

Hieronder een video van Shownieuws, waarin Dechamps toelichting geeft op de lichaamshouding van Joran van der Sloot tijdens een interview met John van den Heuvel (vanaf minuut 03.10 komt ze aan het woord).

Body Language Academy schiet uit de startblokken na de start

Het is 2014 als Dechamps besluit om voor haar zelf te beginnen. "Ik was zelf al psycholoog en had me verdiept in non-verbale communicatie. Dus daar wilde ik mijn werk van maken, maar in Nederland was er nog geen bedrijf dat hier op focuste. Vandaar dat ik de academie ben gestart."

Inmiddels is Body Language Academy flink gegroeid en werken bij het bedrijf van Dechamps 2 vaste krachten en 4 á 5 trainers die op freelance basis werken voor het bedrijf. Telegraaf Media Group, Volvo, Provincie Noord-Holland, HP, Colgate en Gemeente Lelystad; een opsomming van partijen die sinds de start profiteren van de expertise van het bedrijf dat kantoorruimte huurt in Amsterdam.

Dechamps licht toe waarom het een goede business is: "Communicatie is het belangrijkste aspect in je werk en in het leven. In het zaken doen, het mensen leren kennen." Toch mist ze de aandacht voor de non-verbale kant van communiceren in Nederland. "Het gaat vooral om verbale communicatie, terwijl minimaal 60% van de communicatie bestaat uit non-verbale communicatie."

body language academy trainingEen training van Body Language Academy.

Geen brancheafhankelijk vak, dat is het voor- en nadeel

Iedereen communiceert, dus iedereen kan baat hebben bij training of coaching op het gebied van non-verbale communicatie. Het is dé reden dat Dechamps zich niet richt op een specifieke branche. "Het voor- en nadeel van ons vak is dat we iedereen kunnen helpen. Politie, justitie, psychologen.. iedereen. Van kleine bedrijven tot multinationals."

Voordeel? Iedereen is een potentiële klant. Nadeel? "Je kunt lastig antwoord geven op de vraag 'Wat doe je precies?'", doelt Dechamps op het feit dat de werkwijze bij iedere klant verschilt. De mogelijkheden zijn oneindig bij Body Language Academy: maatwerktrainingen, presentaties en interactieve workshops. De trainers/coaches bezoeken evenementen en congressen en met hen ga je in op lichaamstaal, micro-expressies, profiling en leugendetectie.

rtl boulevard uitzending denise deschampsBij RTL Boulevard geeft Dehamps uitleg over de lichaamshouding van Donald Trump, de president van de Verenigde Staten.

Dechamps regelmatig op tv: RTL Late Night, RTL Boulevard en Shownieuws

Prangende vraag: wat spreekt Dechamps nou zo aan op het gebied van lichaamstaal: "Ik heb een passie, noem het een gezonde obsessie, voor mensen. Mensen zijn namelijk een geavanceerde puzzel." Het is televisieprogramma's ook niet ontgaan. Regelmatig verschijnt ze op televisie of is ze te horen op de radio. RTL Late Night, RTL Boulevard, Shownieuws, Editie NL, Evers Staat op... Een indrukwekkende lijst met programma's die niet voor niets bij haar uitkomen. Het onderschrijft haar expertise!

Ook op andere manieren merkt het bedrijf waardering. Body Language Academy doet ook assesments, een nieuw fenomeen in Nederland en vooral in de Verenigde Staten bekend. "Er komen sollicitanten van bedrijven bij mij en dan gaat het gesprek niet om de inhoud maar om non-verbale communicatie. Daaruit maak ik op hoe de persoonlijkheid en het niveau van de persoon is", licht Dechamps toe.

Dezelfde persoon maakt ook online testen. Uitslag? Exact dezelfde resultaten op het gebied van persoonlijkheid en niveau als uit de resultaten van Dechamps. "Toen vroegen ze zich af: 'Hoe kan dit?' De verbazing en opleving bij mensen dat het echt werkt, dat is mooi om te zien", vertelt Dechamps enthousiast.

denise deschamps editie nl uitzendingDechamps geïnterviewd in een uitzending van Editie NL.

'Missie': de reputatie van non-verbale communicatie wijzigen

"Het fijne van het vak is dat er oneindig veel mogelijkheden zijn voor iedereen", ziet Dechamps de toekomst positief in. Ze heeft voor de toekomst ook een persoonlijke 'missie': de reputatie van non-verbale communicatie veranderen. "Mensen denken dat het gaat over energie en dat het heel zweverig is, terwijl het juist heel anders is. Totaal niet zweverig, het wordt juist wetenschappelijk onderbouwd", besluit Dechamps.

Lees ook de vorige editie van SKEPP community | Ampersand Media: videografen die video's produceren voor partners als KPN, Microsoft en Toyota

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure