Kantoorinrichting

Wat is het effect van het coronavirus op de kantorenmarkt?

Het coronavirus zorgt voor de nodige aanpassingen. Het vraagt geduld, goed timemanagement, sociale gezondheid, productiviteit en een juiste balans tussen werk en privé. Wat zijn de effecten van de pandemie op de kantorenmarkt?

Wat is het effect van het coronavirus op de kantorenmarkt?

Het coronavirus zorgt voor de nodige aanpassingen. Het is een tijd waarin momenteel veel gevraagd wordt van werknemers, bijvoorbeeld het thuiswerken. Voor veel werknemers is het lastig om zoveel tijd in een kleine ruimte te besteden. Het vraagt geduld, goed timemanagement, sociale gezondheid, productiviteit en een juiste balans tussen werk en privé. Wat zijn de effecten van de pandemie op de kantorenmarkt?

Een versnelling in het toepassen van technologie

In het verleden waren de meningen verdeeld wat betreft het thuiswerken. In deze tijd is hierover geen discussie meer mogelijk. Het omarmen van de technologie is daarmee nog nooit zo ervaren als hoe we dat nu doen. Werken in de cloud, videobellen, werken in gedeelde bestanden en andere organisatorische aanvullingen zijn populairder dan ooit tevoren. De pandemie heeft gezorgd voor een versnelling in het toepassen van deze technologieën in het bedrijfsleven. 

Het effect van corona op kantorenmarktVeel werknemers werken vanaf huis.

Forceren van de digitale omgeving

Het coronavirus zorgt ervoor dat personeel gebruik maakt van productiviteitstools en dat teamwork cruciaal is in deze tijd. Grote bedrijven zoals Apple en Google gebruiken de huidige tools al jaren om workflows te optimaliseren. Veel bedrijven hadden die stap nog niet gemaakt, maar geven aan dat het toch uitkomst biedt tijdens de pandemie. Het effect is dat door de crisis de huidige tools een toevlucht nemen. Dit komt de productiviteit en communicatie ten goede. Veel ondernemingen zijn dan ook blij met deze technologie en zullen het naar verwachting ook blijven gebruiken. 

Het 1,5 meter kantoor behoort tot het nieuwe normaal

Het nieuwe normaal

De effecten van de pandemie op workflow, productiviteit en teamwork zijn al zichtbaar. Bedrijven overwegen dan ook om dit proces te continueren. Toch is de wens om kantoorwaarts te keren enorm groot. Daarom hebben bedrijven maatregelen getroffen om het 1,5 meter kantoor te realiseren. Het 1,5 meter kantoor behoort tot het ‘nieuwe normaal’. Het terugkeren naar kantoor is een wens van velen. Mensen zijn van nature sociale wezens, waardoor het kantoorleven altijd deel uitmaakt van de samenleving.

Thuiswerken vs. naar kantoor gaan

Het nadenken over de bezettingsgraad speelt een belangrijke factor in het terugkeren naar kantoor. Dat heeft als gevolg dat het thuiswerken deels zal blijven. We zullen in de toekomst zowel op kantoor als thuis blijven werken. De verwachting is dat personeel 1 à 2 dagen thuis blijft werken. Kantoren worden namelijk niet meer zo volgepropt als voor het coronavirus. Er is meer ruimte nodig voor het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van je werknemers.

Thuiswerken vs. naar kantoor gaan coronavirusKantoren worden niet meer zo volgepropt als voor de pandemie.

Zakenreis passé? 

De pandemie heeft ook invloed op de zakenreizen. De verwachting is dat zakenreizen zullen afnemen in de toekomst. Het videobellen is al zo opgenomen in de samenleving, dat dit meer voordelen biedt in tegenstelling tot het reizen. Mensen zien in dat videobellen efficiënter is, waardoor er een heleboel reizen kunnen worden afgezegd in de toekomst.

Blijft het kantoor bestaan?

Veel bedrijven zullen altijd blijven kiezen voor een kantoor of kantoorruimte. Dit is niet alleen het verlangen van werkgevers om weer overzicht en controle te krijgen over werknemers, maar ook vanuit de gedachte dat mensen sociale contacten nodig hebben. Het fysieke kantoor heeft veel invloed op het gedrag van de mens. Het ademen van de lucht op kantoor, de uitstraling van de ruimte tot aan de technologie. Dit beïnvloedt niet alleen het gedrag van je werknemers, maar ook de nieuwe norm rondom het 1,5 meter kantoor resulteert in het gedrag van personeel.

Kantoren - kleine kantoren, gedeelde kantoren of een groot businesscenter - gaan ook weer open met de nodige maatregelen. Wil jij ook weer de deuren openen voor jouw personeel? Vraag dan de quickscan aan voor het realiseren van het 1,5 meter kantoor. SKEPP zorgt na het aanvragen van de quickscan voor een persoonlijk adviesrapport waardoor jij jouw kantoor omtovert naar het 1,5 meter kantoor. Zo kan iedereen weer veilig aan de slag vanaf kantoor! 


Vraag de quickscan aan

Het kantoor van de toekomst

Veel kantoren werken met ‘no touch’ technologie. Hierin wordt rekening gehouden met het opzetten van de werkplekken, de 1,5 meter afstand, schoonmaakprotocollen, nieuwe maatstaven voor het ziekmelden en het optimaliseren van de luchtkwaliteit. Veel verhuurders zien op tegen dit laatste punt. De luchtkwaliteit optimaliseren vraagt om een investering. Die investering is toch enorm belangrijk om de gezondheid en veiligheid te waarborgen van het personeel. De verwachting is dat het bewaken van de luchtkwaliteit geïmplementeerd zal worden in veel kantoren. 

Nieuwe protocollen 1-5 meter kantoorHet waarborgen van de gezondheid en veiligheid van werknemers is cruciaal.

Zorg voor afstand!

Naast de bezettingsgraad afstemmen op kantoor, is het gevoel van afstand enorm belangrijk voor werknemers. Niet alleen om de veiligheid te kunnen waarborgen, maar ook zorgen barrières voor meer vertrouwen en het naleven van de afstand van 1,5 meter. Dat heeft als voordeel dat het besmettingsgevaar tegengaat. Momenteel maken veel bedrijven gebruik van akoestische wanden, plexiglas schermen en implementeren ze eenrichtings looproutes op kantoor.

Naast het rekening houden van de afstand en spreiding van het personeel, is de luchtkwaliteit een belangrijk punt, zoals boven omschreven. Het gevoel van afstand is belangrijk en het afstand houden, maar de kwaliteit van de lucht evenzeer. De doorstroming van verse lucht is daarom cruciaal. Zet ramen en deuren open en p klimaat tools toe op kantoor voor het bewaken van de kwaliteit. Het virus kan zich namelijk spreiden als de luchtkwaliteit niet optimaal is. 

Saamhorigheid vraagt om creatieve oplossingen

Het reinigen van de gedeelde ruimtes in kantoor is belangrijker dan ooit. Denk aan de ruimtes zoals de kantine, de pantry, het toilet en de ontvangstruimte. Met gepaste schoonmaakprotocollen kan je natuurlijk besmetting tegengaan, maar wellicht moeten deze ruimtes onder de loep genomen worden. De gezamenlijke ruimtes vragen ook om verandering, net als de werkplekken. Waar voorheen het koffieapparaat in het leven is geroepen om de sociale interactie aan te moedigen, is dat nu passé. Om toch de saamhorigheid te blijven houden, moet je als werkgever creatief worden. 

SaamhorigheidZorg voor saamhorigheid onder het personeel.

Realiseer het kantoor van de toekomst

Het 1,5 meter kantoor en de daarbij behorende maatregelen worden al toegepast in veel kantoren. Daarnaast is het omarmen van de huidige technologie een merkbaar effect. Niet alleen om met elkaar in verbinding te staan, maar ook om de productiviteit te stimuleren. Voor veel bedrijven is het daarom mogelijk om zowel thuis als op kantoor te werken. De roulerende bezettingsgraad is een onderdeel van het nieuwe normaal, waardoor kantoren onmisbaar zijn. Kantoren worden gezien als sociale factor in het leven van werknemers, maar bieden ook de voordelen voor jou als werkgever.

De pandemie heeft een enorme (blijvende) impact op het bedrijfsleven en de toekomstige kantoren. Kantoren zullen alle maatregelen in acht moeten nemen om de veiligheid en gezondheid van medewerkers te waarborgen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor het 1,5 meter kantoor? Download dan de gratis brochure. Liever gelijk het 1,5 meter kantoor realiseren? Vraag dan de quickscan aan!


Doe de quickscan


Download gratis brochure

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

Zo bevorder je samenwerking met behulp van de kantoorinrichting

Zo bevorder je samenwerking met behulp van de kantoorinrichting

Met behulp van deze 5 tips weet jij hoe je aan de hand van de kantoorinrichting weer een fijne, maar veilige samenwerking op gang brengt op gepaste afstand!

Lees meer
Alles over de populairste bureaustoel: Sevilla

Alles over de populairste bureaustoel: Sevilla

Op het werk wil je er toch comfortabel bij zitten? Kies daarom voor een kwalitatieve ergonomische bureaustoel, zoals de bureaustoel Sevilla!

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies