Welke maatregelen moet je treffen op kantoor door het coronavirus?

 • Door Madée Reinerink
 • dinsdag 17 maart 2020

Vanwege de ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus in Nederland zullen er ook op de werkvloer maatregelen moeten worden getroffen. Tot nader order blijven vele kantoren nog gewoon open. Echter, zal het kantoorleven wel moeten worden aangepast naar de huidige tijd. Lees in dit blog de belangrijkste maatregelen met betrekking tot het coronavirus om te treffen op kantoor!


Wat mogen werknemers van je verwachten? 

Belangrijk om te weten is wat de werknemers van jou als werkgever mogen verwachten. Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Daarnaast is het belangrijk dat er na wordt gedacht over de risico’s die verbonden zijn aan het werk en de verspreiding van het coronavirus. Zodat maatregelen kunnen worden genomen die risico’s uitsluiten op kantoor. 

Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. 

De maatregelen die worden genomen om de kans op besmetting zo veel mogelijk te beperken, moeten gedeeld worden met de werknemers. Zo weten werknemers wat ze te doen staat en wat er van ze verwacht wordt. Om de werkgever met het opstellen van maatregelen op weg te helpen, hebben we hier de belangrijkste regels om te hanteren: 

Kastanjelaan 400 9433 1Blijf thuis van werk bij verkoudheid, hoesten, keelpijn en/of koorts.

Thuis blijven bij... 

Dit is nog steeds veruit de meest belangrijke maatregel. Daarnaast ook een maatregel die iedereen in Nederland serieus moet nemen: blijf thuis bij verkoudheid, hoesten, keelpijn en/of koorts. Zo voorkom je dat je personeel eventueel besmet raakt en het hele bedrijf wellicht niet eens meer aan het werk kan. 

Werknemers thuis laten werken

Wanneer de werkgever het kantoor volgens het 1,5 meter principe realiseert en de maatregelen treft om veiligheid te waarborgen, is het mogelijk om (gedeeltelijk) naar kantoor te gaan. Is dit nog geen optie of werkt het personeel in groepen? Dan kunnen werknemers die niet naar kantoor gaan wel vanaf huis werken. Geef je personeel hier dan de vrijheid in, maar maak wel goede afspraken. Als werkgever is het belangrijk dat je blijft zorgen voor een goede communicatie onderling. Dit kan al door telefonisch contact, videobellen of contact via mail.

Komende weken zullen naar verwachting nog steeds mensen thuiswerken. Vind jij thuiswerken lastig en ben je benieuwd hoe je toch productief kan werken? Dan hebben wij 10 tips voor het efficiënt thuiswerken en maak je van jouw thuis een prettige thuiswerkplek:


10 tips om productief thuis te werken

Werktijden spreiden 

Heb jij het 1,5 meter kantoor gerealiseerd? Houdt dan ook rekening met het zo veel mogelijk spreiden van de werktijden van werknemers. Het werken in groepen heeft diverse voordelen. Zo zijn er minder collega’s op de werkvloer, waardoor het contact tot een minimum beperkt wordt. Ook krijgen zo alle werknemers de mogelijkheid om weer veilig naar kantoor te keren én vanaf huis te werken. Als werkgever is het je taak om dit in goed overleg te doen. Maak een schema voor diverse werkgroepen voor een goede spreiding. Op deze manier is de kans op besmetting een stuk kleiner en blijft de veiligheid gewaarborgd. 

Marten Meesweg 25 G Rotterdam 18Laat werknemers zoveel mogelijk werken in individuele kantoren.

Gebruikelijke maatregelen

Om te zorgen voor minder kans op transmissie van het coronavirus op kantoor zullen er directe hygiëne maatregelen ingevoerd moeten worden. Dit zijn de gebruikelijke maatregelen en al bij velen bekend. Toch zetten we ze nog even voor je op een rijtje: 

 • Zorg dat je werknemers regelmatig de handen wassen met water en zeep. Vervolgens de handen af laten drogen met papieren doeken. 

 • Hoesten en niezen doe je in de binnenkant van de elleboog. 

 • Gebruik papieren zakdoeken als je hoest of niest. Gooi deze vervolgens direct weg. 

 • Geen handen schudden.

 • Gebruik desinfectiegel.  

 • Ventileer het kantoor goed. 

Bewaar afstand tussen collega’s

Enkele werkplekken zijn onbezet doordat een deel van de werknemers al vanaf thuis werkt. Hierdoor zijn sommige plekken onbezet. Door te werken in groepen, kan een deel vanaf kantoor werken, maar ook een deel werkt thuis. Het is belangrijk om de afstand van (minimaal) 1,5 meter te waarborgen.

Zorg dus voor lege werkplekken tussen de werknemers in op kantoor. Een overvol kantoor kan namelijk zorgen voor verdere verspreiding van het coronavirus. Een gepaste afstand is minimaal 1,5 meter tussen de werkplekken van het personeel. Het werken met schermen tussen de werkplekken zorgt voor minder besmettingsgevaar. Nieuwsgierig hoe een 1,5 meter kantoor eruit ziet? Neem snel een kijkje of download de gratis brochure.
Het 1,5 meter kantoor

Stadsplateau 7 WTC Utrecht 11kopie2Houd voldoende afstand tussen de werkplekken in.

Directe hygiëne 

Naast de gebruikelijke maatregelen zijn er ook andere voorzorgsmaatregelen die kunnen worden getroffen om de overdracht van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken. Onderstaande maatregelen zijn er om te zorgen dat werknemers over een zo hygiënisch mogelijke werkplek beschikken. Extra maatregelen die je dus zou moeten treffen zijn: 

 • Desinfecteer regelmatig de deurklinken, kranen, lichtknoppen en eigen werkplekken (toetsenbord/muis/armleuningen bureaustoel). 

 • Mensen die hoesten en/of niezen zijn niet welkom op kantoor. Dit is overigens ook een maatregel van de overheid. 

 • Maak gebruik van eigen kantoor items. Denk hierbij aan het gebruik van een eigen pen, opladers, etc.

 • Houd gesprekken zo kort mogelijk, dus geen anekdotes of lange verhalen.    

 • Akoestische meubelen beperken het contact en zorgen voor meer isolatie op de werkvloer. Voorzie je kantoor dus van bijvoorbeeld staande schermen of plexiglas schermen. 

Het is belangrijk dat werknemers hun verantwoordelijkheid nemen.

Sociale hygiëne 

Daarnaast kan er ook met betrekking tot de sociale hygiëne enkele maatregelen worden getroffen. Als hier regels voor op worden gesteld, is er minder gelegenheid voor transmissie van het coronavirus. Hier hebben we ook de belangrijkste maatregelen op een rijtje gezet:

 • Zeg alle onnodige afspraken af totdat het coronavirus onder controle is. 

 • Onderhoud contact met opdrachtgevers het liefst per telefoon, mail of ga videobellen. Houdt ze uiteraard op de hoogte, maar samen in één ruimte doorbrengen hoeft niet. 

 • Het is heel vervelend dat er scholen dicht zijn, maar neem geen kinderen mee naar kantoor.

 • Zorg voor een douche in de ochtend, zodat je fris naar kantoor kan.   

Neem verantwoordelijkheid  

Daarnaast is het ook belangrijk dat werknemers verantwoordelijkheid nemen. Het is namelijk van belang dat er momenteel onnodig contact met de buitenwereld wordt beperkt. Als iedereen zich hieraan houdt, dan is de kans op verdere besmetting op de werkvloer kleiner. Kortom, flatten de curve.

Marten Meesweg 25 G Rotterdam 13Meetings worden uitgesteld of veelal met video calls gevoerd.

Houd het nieuws in de gaten 

In dit blog is een samenvatting weergegeven van de huidige maatregelen rondom het coronavirus. De vastgestelde maatregelen kunnen binnen een mum van tijd veranderen. Houd daarom als werkgever vooral het laatste nieuws en de huidige stand van zaken van de Rijksoverheid in de gaten. Dan kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan. Zijn er nieuwe maatregelen? Of zijn er aanpassingen in de huidige maatregelen? Informeer dan ook het personeel hierover. 

Tref maatregelen op kantoor! 

We hopen dat je na het lezen van dit blog meteen aan de slag gaat om maatregelen op kantoor te treffen tegen het coronavirus. Denk hierbij dus aan zowel de gebruikelijke maatregelen, directe en sociale hygiëne. Belangrijk is dat alle werknemers deze maatregelen hanteren op kantoor om besmettingsgevaar te beperken. Heb je nog vragen over de ideale kantoormeubelen om het coronavirus te beperken? Dan denken wij graag met jou mee. Bekijk onze 1,5 meter kantoorpagina en vraag een quickscan aan. Onze experts zorgen voor een persoonlijk adviesplan voor jouw kantoor. Kortom: ga voor een corona proof kantoor!


Doe de quickscan

Bereid je voor op thuiswerken!

Niet alleen op kantoor is het belangrijk je aan te passen! Het werken vanuit huis gebeurd steeds vaker. Werken aan een keukentafel of met de laptop op schoot is daarbij not done! Door langdurig werken met gebrekkig meubilair ontstaan er fysieke klachten en werk je minder productief. Kies daarom voor een ergonomische thuiswerkplek van SKEPP!

Met een elektrisch zit-sta bureau werk jij zowel zittend als staand. 50 minuten zittend werken en 10 minuten staand werken zorgt voor een boost van creativiteit en productiviteit. Aanvullend werk je met een ergonomische bureaustoel van SKEPP urenlang zonder rug -en nek klachten. Precies wat je nodig hebt bij het werken vanuit huis! Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk de samengestelde thuiswerksets in de webshop!


Benieuwd naar de thuiswerksets? Bekijk het in de webshop!

 

Ook voor werkgevers kan SKEPP een helpende hand bieden bij het realiseren van thuiswerkplekken. Door het creëren van een gepersonaliseerde webshop voor jouw organisatie is het bestellen van thuiswerkplekken zeer eenvoudig. Je bepaald als werkgever zelf het meubilair waaruit een werknemer kan kiezen. Als werkgever ontvang je vervolgens een gezamenlijke factuur voor het hele team. Volledige ontzorging voor de werkgever en gezonde thuiswerkplekken voor het team. SKEPP helpt daar graag bij!

 

Thuiswerkplekken ontzorgingSKEPP creëert een gepersonaliseerde webshop voor thuiswerkplekken voor jouw team!


Thuiswerkplekken voor werkgevers

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure