Kantoorinrichting

Hoe krijg je een fijne akoestiek in de kantoorruimte?

Een grote kantoorruimte kun je stijlvol en flexibel inrichten. Maar let jij hierbij ook wel op de akoestiek? Wij geven jou handige tips voor een goede akoestiek in de kantoorinrichting.

Hoe krijg je een fijne akoestiek in de kantoorruimte?

Tegenwoordig worden bedrijfsverzamelgebouwen, business centers en kantoorconcepten met grote kantoorruimte heel open en ruimtelijk ingericht. In de nieuwe kantoorinrichting sta je in contact met je collega's of andere flexwerkers en is er letterlijk ruimte voor overleg en samenwerking.

04 zoek flexibel kantoormeubilair voor jouw kantoor

Met deze tips creëer jij een kantoorinrichting die zorgt voor minder geluidsoverlast op kantoor

Helaas brengt deze open kantoorinrichting toch ook een klein nadeel met zich mee. De kantoorruimte wordt er vaak namelijk rumoerig van. Collega’s die aan het praten zijn of aan het telefoneren, mensen die kuchen en niezen, langslopen of dingen uitprinten. Als je zelf wel eens op een flexwerkplek of in een nieuw kantoorpand hebt gewerkt, komt het je vast bekend voor.

Kleine geluiden maken grote overlast

Al deze kleine geluiden lijken niet heel verstorend, maar tel ze bij elkaar op en ze kunnen toch behoorlijk wat afleiding veroorzaken in je kantoorruimte. En dat is niet alleen vervelend, maar kan ook daadwerkelijk gevolgen hebben op je werk en lichaam. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van concentratieverlies en irritatie of zelfs vermoeidheid, hoofdpijn en stress. Moeten we dan toch maar weer met zijn allen terug naar die individuele kantoorruimtes? Gelukkig niet, want er zijn genoeg maatregelen en akoestische oplossingen om iets aan de slechte akoestiek in de kantoorruimte te doen.

Er is voor iedere ruimte wel een passende akoestische oplossing!

Ouderwets? Juist niet!

Hout, vinyl of zelfs beton zijn de materialen die vaak gebruikt worden voor de vloer van de kantoorinrichting. Tapijt daarentegen is wat de akoestiek van het kantoor betreft een veel betere oplossing. Tapijt absorbeert namelijk geluidsgolven en zorgt zo voor een minder lange nagalmtijd en meer geluidsdemping en dus een betere akoestiek op kantoor. Tapijt of vloerbedekking wordt echter vaak gezien als oubollig en niet passend bij een jong kantoor. Maar dat is al lang niet meer waar. Tapijt kun je juist heel modern krijgen en precies passend maken voor jouw kantoorunit. Voor inspiratie kun je bijvoorbeeld kijken naar deze blog over welk tapijt of kleed past bij jouw kantoorinrichting.

Kleden in de grote open kantoorruimteIn een grote open ruimte zoals aan de Johan Huizingalaan 400 in Amsterdam zorgen tapijten en kleden voor een betere akoestiek.

Alle geluid zit in een klein hoekje

Printers, kopieerapparaten en servers veroorzaken een groot deel van het storende geluid in de kantoorinrichting. Zet deze apparaten bij elkaar in een goed geventileerde maar geluidsdichte ruimte van het kantoorpand en een groot deel van de geluidsoverlast op kantoor is al opgelost. En het geeft jou en je collega’s ook mooi de kans om tijdens het printen van dat lange rapport even bij te kletsen in die geluidsdichte printruimte, zonder dat je ook maar enige overlast veroorzaakt! Kun je daarna weer volledig geconcentreerd aan het werk.

Een kantoorinrichting met goede akoestiek kan ook sfeervol zijn!

Maak gebruik van akoestische wandpanelen in de kantoorruimte. Deze wandpanelen zijn gemaakt van een absorberend materiaal en zorgen zo voor een betere akoestiek en geluiddemping op de werkplek doordat ze geluidsgolven absorberen. Daarnaast kunnen wandpanelen ook nog eens perfect bijdragen aan een stijlvolle kantoorinrichting. De wandpanelen zijn in allerlei kleuren en vormen verkrijgbaar, waardoor je er altijd wat vindt die precies passen bij jouw kantoorruimte. De panelen zijn zelfs verkrijgbaar met een eigen fotoprint erop. Zo ziet niemand dat de panelen een akoestische oplossing zijn, het lijken gewoon kunstwerkjes aan de muur. Kijk bijvoorbeeld eens naar het pand aan de Joop Geesinkweg 501 in Amsterdam.

Akoestische panelen in kantoorinrichting aan de Joop Geesinkweg 501 AmsterdamCreatief met geluiddempende wandpanelen!

Even helemaal weg door je terug te trekken

Als je het nog iets grootschaliger wilt aanpakken, kun je in het kantoorpand ook een aantal stilteruimtes creëren waar werknemers zich even in hun eentje in volledige stilte kunnen terugtrekken, bijvoorbeeld bij het typen van een belangrijk rapport. Zo kunnen ze zich volledig concentreren en worden ze door niemand gestoord bij hun belangrijke taak. Wanneer ze de taak hebben afgerond waarvoor die concentratie nodig was, kunnen ze weer terugkeren naar de open werkruimte, waar weer volop overlegd kan worden.

Kantoorinrichting akoestiekDeze werknemer trekt zich even helemaal terug aan de Plantage Middenlaan 62.

Een lekker deuntje in de kantoorruimte

Zet een koptelefoon op met klassieke muziek of een ander deuntje waarvan je je goed kan concentreren. Op Spotify bestaat zelfs een hele aparte categorie voor muziek met dit doeleinde. Kies een lijstje uit of zoek zelf wat muziek bij elkaar en je kunt in de ultieme focus modus. En moet je toch even overleggen of samenwerken, zet je gewoon je koptelefoon af. Dan ben je gelijk weer in die dynamische en open werkomgeving met genoeg ruimte voor overleg. Dat klinkt je toch als muziek in de oren?

Kies nu een passende akoestische oplossing voor jouw kantoorinrichting

Na het lezen van deze blog kun jij met de volgende tips aan de slag om jouw kantoorruimte te voorzien van een fijne akoestiek:

  • Kies een vloerkleed of tapijt die bij jouw kantoorinrichting past, of ga voor een vloerbedekking;
  • Plaatst printers, kopieerapparaten en servers in een goed geventileerde en geluidsdichte ruimte;
  • Plaatst akoestische wandpanelen in de kantoorruimte;
  • Zorg voor een flexibele kantoorinrichting waarbij jouw werknemers zich even terug kunnen trekken.

Heb jij na het lezen van dit blog nog behoefte aan hulp bij het inrichten van jouw kantoorruimte? Wij kunnen jou daarbij helpen. Met onze Officeplanner kan jouw kantoorpand zo ingericht worden dat deze in jouw behoeften voorziet en aan jouw wensen voldoet, inclusief een stijlvol kantoordesign!

03 vraag gratis vrijblijvend gepersonaliseerde inrichting aan

Lees ook: Stressed out? 11 tips voor een stressvrije werkomgeving

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

Voorzie jouw ontvangstruimte van een stijlvolle kantoorinrichting met deze tips!

Voorzie jouw ontvangstruimte van een stijlvolle kantoorinrichting met deze tips!

Voor een eerste goede indruk bij toekomstige medewerkers of zakenrelaties, is de ontvangst- of wachtruimte in jouw kantoorpand erg belangrijk. Voorzie daarom van een toffe kantoorinrichting!

Lees meer
Hoe maak ik mijn ergonomische kantoorinrichting hip?

Hoe maak ik mijn ergonomische kantoorinrichting hip?

Een gezonde werkomgeving en ergonomie is de laatste tijd steeds meer een prioriteit voor veel bedrijven. In dit blog krijg jij tips over het ergonomisch inrichten van de kantoorruimte.

Lees meer
Deze meubels mogen niet ontbreken in jouw kantoorinrichting!

Deze meubels mogen niet ontbreken in jouw kantoorinrichting!

Weet jij welke kantoormeubelen je niet mag vergeten in jouw kantoorruimte? Wij hebben een lijstje samengesteld van de meubelen die niet mogen ontbreken in jouw kantoorinrichting.

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies