Kantoorinrichting

Stressed out? 11 tips voor een stressvrije werkomgeving

De werkomgeving op kantoor kan nog wel eens stressvol zijn.. Maar met deze handige tips creëer jij met jouw kantoorinrichting een stress-free zone op kantoor! Lees het in dit blog.

Stressed out? 11 tips voor een stressvrije werkomgeving

Iedereen heeft er wel eens last van: stress op het werk. Gelukkig is er op verschillende vlakken iets te doen tegen stress op kantoor. Hierbij kan je denken aan veranderingen in de kantoorinrichting, ergonomische kantoormeubelen en aandacht besteden aan de tevredenheid van jouw werknemers. In dit blog maken wij jou door middel van 11 tips wegwijs in jouw stressvrije kantoor.

01 persoonlijke kantoorinrichting binnen week locatie

11 handige tips 

Wij helpen jou met11 handige tips voor de inrichting van jouw kantoorruimte om stress op het werk tegen te gaan. Zorg dat jouw werknemers geen stress hebben over hun werkplek, maak jouw kantoorruimte ergonomisch, Neem een kantoordier om te ontspannen. Dit zijn een aantal punten wat jouw kan helpen stress tegen te gaan. Nieuwsgierig hoe je dit nou precies doet? En nieuwsgierig naar de overige tips? Lees dan snel verder!

"Less stress, more success."

✅ 1: Zorg dat jouw werknemers geen stress hebben over hun werkplek

Het verminderen van stress op het werk begint bij het perfectioneren van de werkplek. Dit kan op verschillende manieren, maar zorg in ieder geval dat jouw werknemers hier geen omkijken naar hebben. Zo is het belangrijk dat zij alles binnen handbereik hebben wat ze daadwerkelijk nodig hebben om hun werk goed uit te voeren. Daarnaast zijn er nieuwe technologische mogelijkheden om de werkplek stressvrij te maken. Wist je dat er in kantoorpanden tegenwoordig stoelen met massagestand bestaan? Zo ervaren werknemers onder werktijd de ontspanning van een massage.

✅ 2: Maak jouw kantoorruimte ergonomisch

Om het laatste beetje zorgen rondom de werkplek weg te nemen is het belangrijk dat jij jouw kantoorruimte ergonomisch inricht, zoals wij eerder uitgebreid hebben besproken in een ander blog. Een ergonomische kantoorinrichting heeft als voordeel dat jouw werknemers veel minder lichamelijke klachten ervaren dan bij een reguliere kantoorinrichting. Doordat dit soort klachten onder andere stress veroorzaken is een ergonomische kantoorinrichting een goede stap richting een stressvrij kantoor.

KantoorinrichtingEen ontspannen en gezellige sfeer op kantoor wil jij toch ook?

✅ 3: Zorg voor een goede planning om jouw kantoor gezond te houden

Deze tip klinkt als een vreemde eend in de bijt, maar niets is minder waar. Stress ontstaat door een gebrek aan ontspanning. Wanneer werknemers het gevoel hebben constant op hun tenen te lopen om alles af te ronden en bij te benen zullen ze gestrest raken. Een goede planning binnen jouw kantoorruimte is dus onmisbaar. Om deze planning op te fleuren is het een leuk idee om een planbord aan te schaffen dat naadloos aansluit bij jouw kantoorinrichting.

✅ 4: Gebruik planten om jouw kantoorinrichting een boost te geven

Planten geven een kantoorruimte een zuurstofboost. Een groen kantoor heeft veel voordelen voor jou en jouw werknemers. De drie wetenschappelijk bewezen voordelen van planten op de werkplek zijn een verbetering van de concentratie, minder stress en minder ziekteverzuim. Het is nu wel duidelijk dat kantoorplanten jouw vriend zijn om de stress op kantoor te verminderen en de sfeer te verbeteren. Geen tijd of motivatie om kantoorplanten te verzorgen? Ook bloemen hebben bovenstaande invloed in jouw kantoorpand.

kantoorinrichting utrechtKantoorplanten werken stress verminderend en de groene kleur geeft een positief gevoel.

✅ 5: Stem de kantoorinrichting af op de wensen van jouw medewerkers

We hebben het al gehad over de technische en ergonomische aspecten van de werkplek, maar het oog wil ook wat. De inrichting van jouw kantoorruimte heeft invloed op de sfeer en de mate van stress op het werk. Denk hierbij aan het juiste kleurgebruik en de juiste accessoires in jouw kantoorinrichting. Wat betreft kleurgebruik zit je altijd goed met zandtinten. Accessoires met een ontspannende uitstraling zijn bijvoorbeeld kussens, dierenhuiden en vazen met takken of bloemen. Een kantoorinrichting met een huiselijke uitstraling wordt vaak gewaardeerd.

✅ 6: Maak jouw kantoorpand flexibel en biedt jouw werknemers meer mogelijkheden

Niets is vervelender dan vastzitten aan een werkplek waar je liever niet de hele dag zit. Gelukkig zijn daar creatieve oplossingen voor te bedenken die allemaal te maken hebben met een flexibele kantoorinrichting. In een ander blog gingen we hier uitgebreid op in, maar de kernpunten noemen we hier natuurlijk ook even. Allereerst is het belangrijk om werknemers de optie te bieden op verschillende plekken te werken.

Een loungebank, statafel of regulier bureau: binnen jouw kantoorinrichting gaan deze opties gewaardeerd worden. Daarnaast kan je met licht heel sfeerbepalend zijn: warm licht werkt vaak ontspannend. Wil je hulp bij het inrichten van jouw kantoorruimte, dan is Officeplanner de perfecte oplossing voor jou. Ook Holland Startup koos voor Officeplanner van SKEPP, in de video hieronder hoor je hun ervaring met Officeplanner en wat het voor jouw onderneming kan betekenen.

✅ 7: Neem een kantoordier om te ontspannen

We hebben het eerder al uitgebreid benoemd in ons blog over een huisdiervriendelijke kantoorinrichting, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Een kantoordier speciaal voor in jouw kantoorunit of een huisdier voor op kantoor kan ontspannend en inspirerend werken. Stem wel de zorg voor het kantoordier goed af, want die mag natuurlijk niet tekort schieten. Wat betreft jouw kantoorinrichting hoef jij je helemaal niet druk te maken, daar zijn zoveel creatieve opties voor!

Kantoorinrichting Amsterdam diervriendelijkEen huisdiervriendelijk kantoor in Amsterdam.

✅ 8: Creëer mogelijkheden om te ontspannen in jouw kantoorpand

Om stress op het werk tegen te gaan is ontspannen erg belangrijk. Hoewel dit ontzettend simpel klinkt, zijn er nog veel kantoorruimtes niet ingericht om te ontspannen. Er zijn veel verschillende manieren om in jouw kantoorinrichting ontspannende elementen toe te passen. Een loungeruimte bij de koffiehoek is een goede start, werknemers kunnen daar zonder werkstress een kopje koffie drinken. Een andere optie is om spelelementen toe te voegen aan jouw kantoorunit, zoals een tafeltennistafel of een flipperkast.

✅ 9: Voer micropauzes in voor jouw werknemers

Micropauzes voor jouw kantoorpersoneel zijn ideaal voor een kort moment van ontspanning. Dit soort momenten zijn ideaal om even te ontspannen. Een micropauze kan op veel verschillende manieren worden ingevuld. Denk bijvoorbeeld aan een blokje wandelen in de omgeving van jouw kantoorpand, een potje tafelvoetbal of de krant lezen (niet de hele krant natuurlijk).

✅ 10: Houdt de gezondheid van jouw werknemers goed in de gaten

Gezonde werknemers zorgen dat jouw kantoorruimte gezond is, en andersom geldt precies hetzelfde. Als jij jouw kantoorpand in orde hebt zijn jouw werknemers gezonder en fitter. Een goede sfeer is hierbij heel belangrijk. Voor de algehele sfeer binnen jouw kantoorruimte moet jij goed in de gaten houden hoe jouw werknemers in hun vel zitten. Hebben ze even wat extra aandacht nodig of zijn ze juist energiek en ontspannen? Die signalen neem jij vervolgens weer mee naar jouw kantoorinrichting.

Ontspannende kantoorinrichtingEen kantoor ingericht met een pingpongtafel en pooltafel ter ontspanning.

✅ 11: Denk aan andere activiteiten dan alleen productiviteit om stress op kantoor te verminderen

Last but not least geven wij een tip die juist niet op jouw kantoor van toepassing is. Naast de standaard werkzaamheden in jouw kantoorpand is het ontzettend belangrijk om af en toe te ontspannen. Dat kan door een gespannen werknemer eens een middag naar huis te sturen, of om met zijn alleen eens iets te ondernemen. Dat laatste is ook heel goed voor te teamgeest.

In het kort: drie kernpunten voor jouw kantoorinrichting

Nu we deze 11 tips gegeven hebben, komen we uit op drie kernpunten waarmee alles valt of staat:

  • Goede planning met hoge kans op haalbaarheid;
  • Voldoende mogelijkheden tot ontspanning;
  • Goede randvoorwaarden voor de werkplek.

Met deze drie kernpunten en elf praktische tips over een stressvrije kantoorinrichting zitten jij en jouw werknemers helemaal goed in jouw kantoorpand!

08 kantoorinrichting uitbesteden

Lees ook: 9 niet te missen tips voor een flexibele kantoorinrichting

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

Hoe maak ik mijn ergonomische kantoorinrichting hip?

Hoe maak ik mijn ergonomische kantoorinrichting hip?

Een gezonde werkomgeving en ergonomie is de laatste tijd steeds meer een prioriteit voor veel bedrijven. In dit blog krijg jij tips over het ergonomisch inrichten van de kantoorruimte.

Lees meer
9 niet te missen tips voor een flexibele kantoorinrichting

9 niet te missen tips voor een flexibele kantoorinrichting

Een flexibele kantoorinrichting houdt rekening met de wensen en behoeften van de gebruiker. Maar hoe richt jij jouw kantoor zelf flexibel in? Lees dan dit blog!

Lees meer
Hoe krijg je een fijne akoestiek in de kantoorruimte?

Hoe krijg je een fijne akoestiek in de kantoorruimte?

Een grote kantoorruimte kun je stijlvol en flexibel inrichten. Maar let jij hierbij ook wel op de akoestiek? Wij geven jou handige tips voor een goede akoestiek in de kantoorinrichting.

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies