Het kantoor van vroeger tot nu

  • Door Femke Sand
  • donderdag 6 augustus 2020

Vroeger typten we nog op typemachines tot Word Perfect zijn intrede deed en was het hebben van een fax in het kantoor het toppunt van moderniteit. Inmiddels zijn de tijden veranderd. De fax is al lang uit het kantoorlandschap verdwenen, typemachines zijn vervangen voor computers en die zijn op hun beurt alweer vervangen door laptops en tablets. Door de tijd is de kantoorinrichting behoorlijk veranderd. In dit blog vertellen we je over de trends van het kantoor van vroeger tot nu.


Een stukje geschiedenis

Het ontstaan van ‘het kantoor’ is een onduidelijk proces. Wat wel duidelijk is dat het begonnen is met papierwerk. Denk aan de middeleeuwen waar monniken hele dagen besteedden aan het overschrijven van teksten in sierlijke letters (het ontstaan van het woord ‘monnikenwerk’). Het kantoor heeft zich verder ontwikkeld toen het bijhouden van een boekhouding voor bedrijven belangrijker werd.

Nieuwezijds voorburgwal 162 Amsterdam 20Door de uitvinding van gewapend beton en het gebruik van staal in de bouw vanaf eind 19e eeuw, is het gebruik van hout afgenomen.

De 19e-eeuwse kantoren beginnen voor het eerst te lijken op het moderne kantoor zoals we het tegenwoordig kennen. Met de komst van de industrialisatie begon het kantoorwerk een steeds grotere rol in de samenleving te spelen. Toen is het kantoor steeds verder gaan groeien, tot de vorm waarin we het nu kennen.

Grote ruimtes en zware bureaus in het kantoor van vroeger

In het begin van de 20e eeuw waren kantoren nog grote open ruimtes met zware houten cilinderbureaus. Over kantoorinrichting werd nauwelijks nagedacht, dit was vooral erg schools. Medewerkers waren voornamelijk mannen in pakken. In een casual outfit naar je kantoorwerk gaan was er niet bij deze dagen. Er werkten ook een aantal vrouwen op kantoor. Zij vervulden voornamelijk de rol van secretaresse of zoals we het tegenwoordig ook wel eens wat kleinerend omschrijven: typmiep.

Waar we tegenwoordig staand werken weer helemaal als iets nieuws zien op het kantoor, was dat in deze tijd vrij normaal. Zo bestonden er zogenaamde typewriter stands: een hoge tafel waaraan men staand moest typen. Alleen de directeur had in deze tijden een eigen kantoorruimte.

Van Diemenstraat 20 200 Amsterdam 1Een grijze, strakke kantoorinrichting aan de Van Diemenstraat 200.

Grijs en grauw

In de jaren ’50 en ’60 verdween het zware hout en werd het vervangen door staal. De bureaus uit deze tijd zijn lichter, maar ook een stuk somberder. Niet alleen de bureaus zelf, maar de hele kantoorinrichting is saai en grauw in deze tijd. De sfeer in de kantoorinrichting staat duidelijk niet voorop. Vooral het praktische gemak van de kantoormeubelen was van belang. Denk bijvoorbeeld aan grote archiefkasten waarin alle papieren opgeslagen kunnen worden en de felle tl-verlichting.

In de jaren '50 en '60 staat het praktische gemak voorop.

In deze jaren worden ook de bekende Amerikaanse cubicles bedacht die je in elke Amerikaanse film terugziet. Een cublice is een kleine, gedeeltelijk afgescheiden ruimte in een groot kantoor. Ironisch genoeg zijn deze benauwende kleine cubicles eigenlijk bedacht om te voldoen aan de behoefte aan persoonlijke ruimte en privacy. Ze worden echter precies het tegenovergestelde gebruikt, namelijk: dat destijds zoveel mogelijk werknemers op zo min mogelijk vierkante meters kunnen werken.

Marten Meesweg 25 G Rotterdam 8 1De moderne variant van de Amerikaanse cubicles in het kantoorpand aan de Marten Meesweg 25G.

Ruimte voor kleur in de kantoorinrichting

De jaren ’70 was de tijd van de flowerpower en, gelukkig voor alle kantoormedewerkers, brak deze invasie van kleur ook door in het bedrijfsleven en de kantoorinrichting. Eindelijk werd het saaie grijze interieur vervangen en kreeg de kantoorinrichting meer kleur en levendigheid.

Het saaie grijze kantoor werd in de jaren '70 vervangen door kleur en levendigheid.

Ook deed de telefoonlijn in deze tijd zijn intrede, waardoor kantoormedewerkers nu naast een typemachine ook een telefoon op hun bureau hadden staan. Helaas duurde deze kleurige opleving maar een decennium en werden kantoren in de jaren ’80 weer een stuk saaier en bruiner. Wel deed een van de bekendste uitvindingen voor kantoor van die tijd zijn intrede: de fax.

Jansbuitensingel 7 4146Aan de Jansbuitensingel 7 zijn de kantoorruimten verre van saai door de felle kleuren.

Gesloten werkruimtes

Tot aan de jaren ’90 hadden kantoormedewerkers vooral in één grote open kantoorinrichting gewerkt met zijn allen, op de cubicle als tussenvorm na. Maar in de jaren ’90 kregen medewerkers steeds meer afgesloten werkruimtes. De grote open kantoortuinen verdwenen en mensen kregen meer privacy, rust en werkruimte. Daarnaast kwam de introductie van een belangrijke uitvinding, namelijk de computer. Iedereen had een eigen exemplaar nodig. De kantoorinrichting veranderde mee van kleur: van bruin terug naar grijs.

In de jaren '90 werden grote open kantoortuinen vervangen voor afgesloten werkruimtes.

Terug naar open werkruimtes

We zijn in de volgende eeuw beland. De afgesloten werkruimtes in de kantoorinrichting hebben slechts een kort hoogtepunt gehad. Inmiddels hebben we door dat deze ruimtes, hoewel ze stilte en ruimte bieden, de samenwerking verminderen en goede contacten met collega’s bemoeilijken. Open kantoortuinen zijn dus sinds de 21e eeuw weer terug van weggeweest.

Vooral onder de kleine bedrijven, ook wel bekend onder de nieuwe term ‘startup’ zijn deze open werkruimtes een hit. Verder worden de massale computerschermen die we op onze bureaus hebben staan, vervangen voor lichtgewicht laptops die overal gebruikt kunnen worden.

Stationsplein 1 37 Amersfoort 12Kantoortuin: een grote open metrage met werkplekken

Het kantoor van nu

Inmiddels zijn we beland in het kantoor van vandaag. We hebben door dat open werkruimtes samenwerkingen bevorderen, maar ook dat het soms wat geluidsoverlast kan geven. En dus creëerden we aparte ruimtes voor verschillende activiteiten, ook wel Activity Based Werken genoemd. Daarnaast hebben verschillende onderzoeken uitgewezen wat de effecten van de kantoorinrichting kunnen zijn op zaken als productiviteit, creativiteit en gezondheid van de medewerkers. Zo heeft voldoende daglicht en veel groen in de kantoorinrichting een positief effect op productiviteit.

Er zijn de afgelopen jaren veel onderzoeken geweest naar de productiviteit, creativiteit en gezondheid op kantoor.

Daarnaast is het goed voor de gezondheid om het vele zittende werk regelmatig af te wisselen met even opstaan. En ook blijkt een rommelige omgeving creativiteit te stimuleren. Dit laatste raden we niet aan voor de kantoorinrichting zelf, maar is bijvoorbeeld wel goed toe te passen in vergaderruimtes. En ook sfeer en gezelligheid worden steeds meer onderdeel van de kantoorinrichting van nu. Als we zo ontzettend veel tijd doorbrengen op kantoor, waarom zou het er dan zo veel minder sfeervol moeten zijn dan in huis?

Officeplanner kit Brouwerijstraat 1 13 1Met technologische oplossingen op kantoor bereid jij je voor op de toekomst. 

Een blik op de kantoorinrichting van de toekomst

Graag zouden we even onze glazen bol erbij pakken voor een kijkje in de toekomst. Zo zijn we helemaal voorbereid wat kantoorinrichting betreft. Hoewel dat niet mogelijk is, kunnen we toch al voorzichtige voorspellingen doen van het kantoor van de toekomst. Zo denken we dat technologische oplossingen een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de kantoorinrichting. Denken aan zaken als een digitale receptie, een slim slot en een booking display waar je eenvoudig een meeting in kunt reserveren.

Technologische oplossingen gaan een steeds belangrijkere rol spelen in de kantoorinrichting.

In de toekomst zijn deze oplossingen niet meer bijzonder, maar de standaard. Daarnaast blijft de horeca een belangrijke rol spelen. Bedrijfskantines zijn geen gewone bedrijfskantines meer, maar heuse horecazaken waar mensen een heerlijke en gezonde lunch kunnen verorberen naast een lekker sapje of een verse smoothie. Hoewel veel nog onduidelijk is, weten we een ding zeker: de kantoorinrichting wordt alleen maar beter. Wil jij ook een blik op de toekomst werpen? Neem voor meer inspiratie over het kantoor van de toekomst een kijkje bij Officekit.


Ga naar Officekit!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure