Know-how

Verlichting op kantoor, waar let je op?

Verlichting is een belangrijk onderdeel van je kantoor. In de donkere wintermaanden is goede verlichting hard nodig. Maar waar moet je nog meer op letten bij het uitkiezen van verlichting voor in je kantoorruimte? Dat lees je in dit blog!

Verlichting op kantoor, waar let je op?

Verlichting is een belangrijk onderdeel van je kantoor. In de donkere wintermaanden is goede verlichting hard nodig. Nu denk je misschien bij kantoorverlichting gelijk aan grote tl balken die de hele ruimte verlichten. Maar er zijn nog veel meer andere opties als het gaat om verlichting. Ook krijg je te maken met termen als kelvin, lumen en lux wanneer je verlichting gaat uitzoeken. Maar waar moet je nog meer op letten bij het uitkiezen van verlichting voor in je kantoorruimte? Dat lees je in dit blog!

Verlichting moet passen bij de identiteit van je bedrijf

Als je verlichting voor je kantoorruimte gaat uitzoeken moet je bedenken wat voor een soort verlichting past bij jouw bedrijf. Heb je een bedrijf waarin je veel zakelijke klanten ontvangt? Kies dan voor een strakke hanglamp zonder al te veel schreeuwerige kleuren. Maar wil je juist je kantoorruimte wat speelser maken? Dan kun je kiezen voor lampen met een bijvoorbeeld een gekleurde lampenkap. Het belangrijkste is dat de verlichting die je kiest past bij de uitstraling van je bedrijf.

 

Stoere hanglampen in industriële kantoorruimte

In een industriële kantoorruimte passen stoere hanglampen perfect!

Warm licht vs koel licht

Daarnaast moet de verlichting ook passen bij de wensen, werkzaamheden en behoeften die je hebt. Wil je juist verlichting die heel fel is of liever verlichting die wat warmer is qua kleur? De kleurtemperatuur van verlichting wordt ook wel kelvin genoemd. Hoe hoger het aantal kelvin is, des te koeler en witter is de kleurtemperatuur. In een kantoorruimte wordt vaak gebruik gemaakt van warme verlichting. Warme verlichting is zachter voor de ogen. Zeker als je de hele dag achter een beeldscherm werkt is warme verlichting een must. Daarnaast zorgt warm licht voor een sfeervoller geheel op kantoor.

Bepaal de lichtsterkte met lumen

Bij het uitzoeken van verlichting is het ook van belang om te kijken naar het aantal lux. Lux gaat over de lichtsterkte. De hoeveelheid lux bepaalt de lichtsterkte op een bepaalde plek in de kantoorruimte. Zo heb je boven een bureau meer lux nodig, dan in een looppad. Het is belangrijk om van te voren te bepalen bij welke werkzaamheden je hoeveel lux nodig hebt. Werk je veel aan het bureau? Dan heb je een hogere lichtsterkte nodig.

Het aantal lumen staat voor de hoeveelheid lichtopbrengst. Het gaat bij lumen om de hoeveelheid zichtbaar licht. Heb je behoefte aan meer licht in je kantoorruimte? Dan kun je kiezen voor verlichting met een hoger aantal lumen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht er vanuit de lichtbron komt. Door te kiezen voor een hoger aantal lumen, zul je minder lichtbronnen hoeven aan te schaffen.

Verlichting volgens de Arbowet

De verlichting in een kantoorruimte moet voldoen aan de gestelde eisen volgens de Arbowet. Deze richtlijnen voor verlichting gelden voor werkplekken waarbij meer dan 2 uur achter elkaar beeldschermwerk wordt verricht. Werk je op kantoor? Dan moet de waarde van de lux variëren tussen de 300 en 400 lux. Werk je achter een receptiebalie? Dan mag de lux waarde niet hoger zijn dan 300 lux.

 

Werk met meerdere lichtpunten

Door te werken met meerdere lichtpunten zorg je voor een goede lichtspreiding in de hele ruimte.

Verschillende varianten lampen

Er zijn verschillende lampensoorten beschikbaar voor kantoorruimtes. Een veelvoorkomende vorm is de plafondlamp. Deze lamp wordt aan het plafond gemonteerd en neemt zo weinig ruimte in beslag. Ideaal als je een kleine kantoorruimte hebt. Heb je iets meer ruimte op kantoor? Dan kun je ook kiezen voor een mooie hanglamp boven de vergadertafel. Een hanglamp kan een echte eyecatcher zijn in jouw kantoorruimte. Kies daarom ook een lamp die past bij de uitstraling van je bedrijf. Maak een statement met een opvallende hanglamp!

Naast hanglampen en plafondlampen wordt er in een kantoorruimte ook vaak gekozen voor verstelbare tafellampen. Verstelbare bureaulampen zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Zo kun je kiezen voor een minimalistische verstelbare lamp op je bureau. Heb je extra licht nodig voor papierwerk? Dan verstel je jouw lamp zodat deze gericht staat op de documenten. Niet alleen zijn veel bureaulampen verstelbaar, maar ook plafondlampen kunnen verstelbaar zijn. Richt de verlichting op je bureau of op een andere plek in de kantoorruimte die jij goed verlicht wilt hebben. 

Verlichting voor jou en je collega’s

Bij het uitzoeken van verlichting voor een kantoorruimte is het van belang dat iedereen enige vorm van inspraak heeft. De ene persoon vindt koele verlichting prettig werken en een ander houdt juist meer van warme verlichting. Het kan lastig zijn om aan iedereens wensen te voldoen. Heeft iedereen hele uiteenlopende wensen? Probeer dan een middenweg te vinden. Plaats desnoods op elk bureau een klein en verstelbaar bureaulampje. Mocht het nodig zijn, dan kan iedereen zelf bepalen of deze lamp aanstaat of niet.

 

Een bureaulamp zorgt voor extra licht

Een bureaulamp is ideaal voor als je net wat extra licht nodig hebt.

Welk type verlichting kies jij voor op kantoor? 

Voordat je verlichting gaat aanschaffen voor je kantoorruimte is het slim om na te gaan hoeveel lichtpunten er nodig zijn en wat de sterkte van de lichtbron moet zijn. Hele felle verlichting kan er namelijk voor zorgen dat je sneller vermoeid raakt. Bij het uitzoeken van verlichting moet er ook gekeken worden naar het aantal kelvin, lumen en lux. Denk vooral bij het uitzoeken van de verlichting aan of het past binnen de stijl van het bedrijf. Vind je het toch nog lastig om de juiste verlichting uit te zoeken? Onze personal designers helpen je graag verder!

 
Bekijk Officeplanner

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

Video | Rabobank over hun ervaring met Officeplanner: 'Bewezen dat ze visueel een goed concept kunnen neerzetten'

Video | Rabobank over hun ervaring met Officeplanner: 'Bewezen dat ze visueel een goed concept kunnen neerzetten'

Maico Klaas vertelt namens de Rabobank Noord en West Twente over hun ervaring met Officeplanner. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Lees dan gauw verder!

Lees meer
Bureaustoelen volgens NEN-EN 1335 norm

Bureaustoelen volgens NEN-EN 1335 norm

De NEN-EN 1335 is een Europese norm voor bureaustoelen. Benieuwd wat de gestelde eisen en afmetingen zijn waar een bureaustoel aan moet voldoen?

Lees meer
Waarom heeft de kantoorinrichting invloed op het brein?

Waarom heeft de kantoorinrichting invloed op het brein?

Wist je dat de kantoorinrichting invloed heeft op het brein? Benieuwd hoe dit in zijn werking gaat? Lees dan dit blog!

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies