Kantoorruimte voor sociaal ondernemers in een kantoorpand met industriële look en aandacht voor de geschiedenis
Waar dit kantoorpand jaren floreerde als printfabriek, is dit tegenwoordig een bruisende coworking space. Een plek om te ontmoeten, netwerken en verbinden. Dé plek voor sociaal ondernemers. We hebben het over het kantoorconcept Werkfabriek in dit kantoorgebouw in Den Haag aan de Wegastraat.
Voor deze 10e editie van de maandelijkse rubriek 'SKEPP design' spreekt Jari Wesselink van SKEPP met Mirke Postmus van Werkfabriek over het bijzondere concept, de industriële look en de overblijfselen uit de tijd dat de printfabriek huisvestte in dit kantoorpand in Den Haag Binckhorst. Speciale aandacht gaat uit naar de flextafel in de kantoorinrichting van de algemene ruimte van het gebouw.
Al 2 jaar een ideale plek voor ondernemers om kennis en expertise uit te wisselen
In november 2015, bijna 2 jaar geleden, gaan de deuren van Werkfabriek open in Den Haag. Dit omdat de eigenaar van het pand een plek wilde creëren voor sociaal ondernemen. Hij leidt zelf met zijn stichting jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt op tot glazenwassers en doet dit ook vanuit dit bijzondere kantoor aan de Wegastraat in Den Haag.
En om Werkfabriek in goede banen te leiden, kwam hij uit bij Postmus. "Ik schreef een scriptie over dit soort werkplekken in Amsterdam, over community's", vertelt ze waarom zij in beeld kwam. "Mijn doel is om te verbinden, meet-ups te organiseren. Dat is ook een behoefte van de members."
Alle ondernemers die gebruik maken van de werkplekken in het kantoor heeft zijn eigen kennis en expertise, die uit te wisselen is met andere ondernemers. "Dat is de sterkte van Werkfabriek, we hoeven ook geen winst te maken. Het doel is om een goede plek voor ondernemers te bieden."
Huurders met bijzondere doelen, bijvoorbeeld het verminderen van werkloosheid
Naast dat op deze locatie jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot glazenwassers, is er bijvoorbeeld ook een huurder die games ontwikkeld met mbo-studenten, om zo de kwaliteit van deze studenten omhoog te halen. En deze studenten worden gekoppeld aan een uitzendbureau. "Om zodoende de werkloosheid te verminderen", licht Postmus toe. Zo zijn er meerdere van dit soort partijen die een bijdragen leveren aan de community van Werkfabriek. "Iedereen mag hier huren, maar je behoort open te staan voor verbinding en een sociale impact te leveren."
Hoezo duurzaam? Oud karton omgetoverd tot prachtkasten
De industriële look, het vele beton: het is in stand gebleven nadat de functie van de kantoorruimte switchte van printfabriek naar coworking space voor sociale ondernemers. Niet zomaar alles is verdwenen, juist niet. De look&feel, de sfeer, het totaalplaatje: het past bij dat wat Werkfabriek aan de Wegastraat in Den Haag wil zijn.
"We hebben er bewust voor gekozen om duurzaam bezig te zijn, met het oog op de lange termijn", doelt Postmus bijvoorbeeld op de kasten die door het gebouw heen te zien zijn. De in het oog springende kasten, die volop gebruikt worden, zijn gemaakt van oud karton. Bovendien dienen de kasten als toffe opvullingen van de inrichting.
De flextafel brengt de geschiedenis en het heden van de locatie bijeen
Naast objecten als de kasten, vallen vooral de tafels op. Alle tafels in de kantoorruimte stammen nog uit het 'print-tijdperk'. Toch gaat de aandacht uit naar een speciale tafel: de flextafel. Die bestaat uit stalenframes die aan de gevel van het gebouw hingen in de tijd van de printfabriek. "We hebben deze gerecycled naar een tafel en daarna alleen een tafelblad toegevoegd", legt Postmus uit. Die combinatie en de bijbehorende designstoelen zorgen voor een indrukwekkend aanzicht (zie de foto hierboven).
En bovendien heeft het een belangrijke functie, want de naam zegt het al: flextafel. Aan de tafel wordt door diverse members hard (samen)gewerkt, genetwerkt en uitgewisseld. Deze flextafel brengt de geschiedenis en het heden van deze locatie aan de Wegastraat in Den Haag bijeen.