Dat kantoormeubilair invloed heeft op delen van ons lichaam, zoals onze rug, is bekend. Maar wist je ook dat de kantoorinrichting invloed heeft op het brein? De inrichting van het kantoor kan ervoor zorgen dat je de juiste delen van je brein op het juiste moment gebruikt. Benieuwd hoe dit in zijn werking gaat? Lees dan snel verder.
Het is eigenlijk allemaal best logisch: de juiste kantoormeubelen kunnen bijdragen aan het verhogen van je productiviteit. En waar wordt je productiviteit aangestuurd? Juist, je brein. Als werkgever wil je daarom zorgen voor een breinvriendelijk kantoor, zodat je werknemers zo optimaal mogelijk presteren. Maar wat is een breinvriendelijke kantoorinrichting en wanneer zijn de omstandigheden optimaal? Wij nemen je graag mee in de werking van het brein en het creëren van een breinvriendelijk kantoor.
Drie delen van het brein
Volgens wetenschapper Theo Compernolle bestaat het brein uit drie delen:
-
Het primitieve reflexbrein: wordt gebruikt voor prikkels en impulsen die we nu ervaren;
-
Het reflecterende brein: het deel waar het denkvermogen zit;
-
Het archiverende brein: waar onbewust informatie opgeslagen wordt wanneer je het reflecterende brein niet gebruikt.
24/7 online en bereikbaar zijn is funest voor ons brein en onze productiviteit.
Negatieve invloeden van kantoor op het brein
Het reflecterende brein is van groot belang tijdens het uitvoeren van taken. Maar wat als dit overschaduwd wordt door overmatig gebruik van een ander deel van het brein? Je hebt vast weleens een dag gehad waarop je minder productief was maar eigenlijk niet wist waarom. In zo’n situatie pak je dan bijvoorbeeld ook nog eens je telefoon erbij, maar dit werkt juist averechts. Verschillende factoren kunnen er namelijk voor zorgen dat je tijdens een werkdag continu gebruikmaakt van het primitieve reflexbrein:
-
24/7 online en bereikbaar zijn;
-
Constant multitasken, niet focussen op één taak;
-
Continu je telefoon raadplegen voor mails, appjes, telefoontjes en social media.
Je kunt je voorstellen dat je in deze situatie geen complex denkwerk kan verrichten. Je primitieve reflexbrein is continu ‘aan’. Je brein is constant informatie aan het verwerken, want er zijn steeds weer nieuwe prikkels. Hoe meer informatie je brein moet verwerken, hoe kleiner de kans is dat je denkvermogen geraadpleegd wordt.
‘Multitasken is een mythe. Het kan er juist voor zorgen dat we meer fouten gaan maken en ons minder goed gaan concentreren.’ - Theo Campernolle
‘Multitasken bestaat niet’
‘Meerdere taken tegelijk? Geen probleem!’ Dit heb je vast weleens op kantoor gehoord. Maar volgens wetenschapper Campernolle zijn we niet in staat om te multitasken. Hoe dat zit? Je brein schakelt continu wanneer je gaat multitasken. Je bent letterlijk meerdere taken tegelijkertijd aan het uitvoeren. Je brein kan zich dus niet voor langere tijd op één taak focussen, want binnen no-time gaat die focus weer naar een andere taak. “Multitasken bespaart geen tijd, maar kost juist tijd”, aldus Campernolle. Het kost volgens de wetenschapper niet alleen tijd, het gaat ook ten koste van de energie, creativiteit en kwaliteit.
Privacy op kantoor is belangrijk voor het brein
Niet alleen het uitvoeren van meerdere taken tegelijk zorgt voor een onderbreking. Ook vragen van collega’s, gelach of geklets naast je en langslopende collega’s dragen hieraan bij. Een werkplek met voldoende privacy is daarom belangrijk voor de productiviteit. Tegenwoordig zien we juist veel kantoortuinen met weinig privacy. Volgens Campernolle wordt er vaak gekozen voor een kantoortuin omdat dit zou moeten zorgen voor korte lijnen op het gebied van samenwerking en communicatie.
Volgens Campernolle moet een kantoorruimte wel het volgende kunnen bieden: werkplekken waar werknemers zich goed kunnen concentreren en afsluiten. Dit hoeft niet te betekenen dat elke werknemer een eigen kantoorruimte moet krijgen, maar er moet wel een mogelijkheid zijn om je te kunnen afsluiten. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van akoestische schermen. Hierdoor creëer je niet alleen meer privacy, maar dit komt ook de akoestiek ten goede. Er ontstaat dan minder geluidsoverlast en ruis, wat weer een positief effect heeft op de concentratie en productiviteit.
Gebruik niet één ruimte voor meerder functies, zoals vergaderen en pauzeren. Je brein heeft dan moeite met schakelen.
Creëer ruimtes met een specifieke functie
Vergaderen of samenwerken moet in daarvoor bestemde ruimtes gebeuren en niet op de werkvloer. Door overleg van je werkplek te scheiden, geef je je brein voldoende tijd om goed te kunnen schakelen. In een optimale overlegruimte moet voldoende daglicht aanwezig zijn en beschikken over een goede akoestiek. Is er geen aparte ruimte met ramen aanwezig? Dan kun je door middel van een meetingbox een afgesloten ruimte creëren in je kantoorruimte.
Door de ramen komt er nog steeds voldoende daglicht binnen. Ook kan je ruimtes creëren die specifiek bedoeld zijn voor het voeren van telefoongesprekken. Door het plaatsen van een phonebooth zorg je ervoor dat werknemers in alle rust telefoongesprekken kunnen voeren. De andere werknemers ervaren dan geen geluidsoverlast en kunnen in alle rust doorwerken. Een phonebooth is ook nog eens een echte eyecatcher in je kantoorruimte.
Ruimtes om je even terug te trekken
Pauzeren of lunchen achter je bureau is een echte no-go. Het is belangrijk dat je je brein tussen het werken door goed laat herstellen. Neem daarom, afgezien van de lunchpauze, ook af en toe een moment om je terug te trekken. Om als werkgever deze mogelijkheid te kunnen geven, is het belangrijk dat er voldoende plekken zijn om dit te kunnen doen. Indien de kantoorruimte uit één open ruimte bestaat, kun je dit op verschillende manieren oplossen. Door bijvoorbeeld een concentrate sofa te plaatsen zorg je ervoor dat iemand zich even kan terugtrekken van zijn werkzaamheden.
Pauzeren of lunchen achter je bureau is een echte no-go.
Een optimale kantoorinrichting
Wil je zelf ook een breinvriendelijk kantoor? Ga zelf aan de slag met Officeplanner om je kantoor optimaal in te richten en maak gebruik van de kennis die je zojuist hebt opgedaan. Met gebruik van de kantoormeubelen en hulpmiddelen die wij voor je in de Officeplanner Webshop hebben klaargezet stel je eenvoudig je nieuwe kantoorinrichting samen.
Houd bij het creëren van een breinvriendelijke kantoorinrichting rekening met de volgende punten:
-
Genoeg werkplekken met privacy;
-
Vergader-/samenwerkruimtes met daglicht en goede akoestiek;
-
Plekken waar werknemers zich kunnen terugtrekken.
Besteed je dit liever uit of ben je op zoek naar advies? Wij denken graag met je mee! Onze designer staat voor je klaar en neemt graag het werk voor je uit handen. Zo is jouw kantoorinrichting binnen no-time geoptimaliseerd en breinvriendelijk.
Neem contact op!