Kantoor 2.0: van werkplek naar ontmoetingsplek

  • Door Yentl Steenkamp
  • maandag 14 september 2020

We gebruiken de kantoorruimte steeds vaker als ontmoetingsplek en niet meer als werkplek. Dagelijks op kantoor aan het werk zit er voor veel werknemers namelijk niet meer in. Thuiswerken wordt nog steeds vanuit de overheid gestimuleerd en bedrijven zien daar ook de voordelen van in. Zijn kantoorruimtes dan verleden tijd? Experts zeggen van niet. Het kantoor heeft als ontmoetingsplek nog steeds een belangrijke functie. Benieuwd hoe dit precies zit? Lees dan snel verder.


Werken op kantoor zorgt voor binding en creativiteit

Volledig thuiswerken en niet meer naar kantoor lijkt voor veel bedrijven ideaal, maar is dat eigenlijk wel zo? Ja, het scheelt files tijdens de spits, tijd, kosten, kantoormeubilair en ziekmeldingen, maar er kleven ook nadelen aan. Een kantoorruimte is namelijk erg belangrijk voor sociaal contact, creativiteit en brainstormsessies. 

gedeeld kantoor kastanjelaan 400 53793Het kantoor is de ideale plek voor brainstormsessies, creativiteit en sociaal contact.

Van werkplek naar ontmoetingsplek

Kantoorruimtes blijven nog steeds belangrijk, maar de functie van het kantoor verandert. Waar het eerder voornamelijk fungeerde als werkplek, wordt een kantoorruimte steeds vaker bestempeld als ontmoetingsplek. Maar hoe creëer je een ontmoetingsplek voor je werknemers, waarin verschilt een werkplek van een ontmoetingsplek en welke functies heeft een ontmoetingsplek nodig? We geven je graag antwoord op deze vragen.

Wist je dat de beste ideeën tijdens de gesprekken bij de koffieautomaat ontstaan?

Functies ontmoetingsplek op kantoor

Om te begrijpen hoe je een kantoorruimte als ontmoetingsplek kunt inrichten, moet je weten waarvoor deze plek dient. Door rekening te houden met de functie zal de inrichting makkelijker zijn. De volgende factoren zijn belangrijk om rekening mee te houden bij het herinrichten van de kantoorruimte:

✅ Sociale contacten en binding

Vanuit je slaapkamer gelijk je kantoor inlopen lijkt heerlijk. Geen collega’s die steeds bij je bureau staan, geen reistijd en altijd op tijd thuis voor het avondeten. Toch gaat het je een keer tegenstaan. Het is dan ook niet gek dat de eenzaamheid toeslaat. Die gesprekken bij de koffieautomaat hebben een grotere functie dan je denkt. Wist je dat de beste ideeën vaak bij de koffieautomaat ontstaan? Ook zorgt het voor binding binnen het bedrijf. En wat heb je nodig om samen naar een doel te werken? Juist, binding. Daarnaast maken sociale contacten je werkdag een stuk leuker en minder eenzaam.

bedrijfsruimte huren kastanjelaan 400 53792Het kantoor vervult ook het sociale aspect in het dagelijks leven.

✅ Productiviteit

Een kantoor veranderen in een ontmoetingsplek, betekent niet dat er helemaal niet meer wordt gewerkt op kantoor. Sterker nog, het komt juist de motivatie ten goede! De productiviteit van de werknemers moet niet vergeten worden, want werken je werknemers productiever vanuit de huiskamer of op kantoor? 

goedkope flexplekken jan van galenstraat 41121Ben jij thuis productiever of op kantoor?

 

De reistijd valt weg, dus blijft er meer tijd over om te werken, toch? Opvallend is dat dit verschillend is per generatie. Waar werknemers van 55+ zichzelf juist productiever vinden vanuit huis (19%), is dit bij de jongere generatie juist het tegenovergestelde. Werknemers van 35 jaar en jonger zijn juist productiever op kantoor (48%). Dit blijkt uit een onderzoek van communicatiebureau Maintel. Flexplekken creëren is de oplossing voor beide generaties. Ben je productiever op kantoor? Dan staat er een flexplek voor je klaar. Thuis productiever? Dan werk je thuis en kom je naar kantoor voor sociaal contact en brainstormsessies.

Er zijn wel een aantal factoren die bijdragen aan productief thuiswerken. Thuiswerkers hebben niet standaard beschikking over een eigen kantoorruimte. Vaak wordt de laptop opengeklapt aan de keukentafel. Prima om even te videobellen, maar niet geschikt voor een hele werkdag. Er zijn niet voor niets arbo-eisen aan een werkplek gesteld.

De hoofdingrediënten voor een geschikte thuiswerkplek: een verstelbaar bureau en een ergonomische bureaustoel.

✅ Creativiteit en brainstormsessies

Creativiteit is een proces dat je niet kunt afdwingen. Er zijn een aantal factoren die creativiteit kunnen beïnvloeden, bijvoorbeeld kleurgebruik in een kantoorruimte. De kleur geel zorgt ervoor dat ons zenuwstelsel wordt geprikkeld en de creativiteit wordt gestimuleerd. Creëer daarom een speciale brainstormruimte, waar het brein van werknemers wordt geprikkeld.

bedrijfsruimte huren evert van de beekstraat westelijke rand 43183Prikkel de hersenen op kantoor door een inspirerende omgeving te creëren!

Een ontmoetingsplek in een kantoorruimte creëren

Nu je weet wat de ingrediënten zijn van het kantoor 2.0, kun je dit zelf toepassen bij je eigen kantoor. Bepaal de manier van werken en stijl die past bij jouw kantoorinrichting. Om je een handje op weg te helpen, hebben wij een aantal musthaves voor je uitgezocht uit de Officeplanner webshop:

1. Flexplekken

Door het creëren van flexplekken, blijft werken op kantoor mogelijk. Het kost alleen minder vierkante meters en er is minder kantoormeubilair nodig, zoals bureaus en bureaustoelen. Werknemers hebben namelijk geen vaste plek meer. Om te bepalen hoeveel werkplekken er nodig zijn, wordt vaak 0,7 werkplekken per 0,7 fte (werkweek van 26,5 uur) gehanteerd. Op basis van de uren van de werknemers, kun je dan het aantal werkplekken bepalen. Kiest de meerderheid van de werknemers voor thuiswerken? Dan kan dit aantal worden bijgesteld.

Een flexwerkplek moet verstelbaar zijn, kies daarom voor een zit-stabureau en een verstelbare bureaustoel. Werknemers kunnen het bureau en de bureaustoel dan in de gewenste hoogte verstellen. Daarnaast is een goede akoestiek ook erg belangrijk. Het zorgt voor minder geluidsoverlast en een hogere productiviteit. Kies voor een verstelbaar bureau met akoestisch scherm, zoals bureau Rimini. Naast dat het meer privacy geeft, is het ook geschikt voor het 1,5 meter kantoor.

Voeg speelse elementen toe aan de kantoorruimte, zoals een Social Swing om gesprekken en creativiteit te stimuleren.

2. Brainstormruimte 

Een aparte brainstormruimte mag natuurlijk niet ontbreken. Door onze vergaderboxen, zoals meetingbox Amsterdam L, creëer je in één open ruimte gemakkelijk een vergaderruimte. Is er minder ruimte beschikbaar? Kies dan voor een kleinere vergaderbox, zoals Luxury Loft Meet. Pluspunt: de bekleding in de vergaderbox is in alle kleuren verkrijgbaar, waaronder geel, wat de creativiteit prikkelt.

3. Zithoek

Creëer een comfortabele ruimte voor werknemers om even bij te praten. Sociaal contact is niet alleen goed voor werkplezier, maar draagt ook bij aan het teamgevoel. Binding tussen werknemers is belangrijk om samen naar een doel te kunnen werken. Onze comfortabele bank Stockholm en fauteuil Oslo zijn hier perfect voor. Ga je liever voor een speels effect? Social swing 5 ziet er niet alleen uitnodigend uit, maar stimuleert ook de creativiteit en productiviteit.

bedrijfsruimte huren keizersgracht nieuwe spiegel 51967Een comfortabele zithoek is niet alleen goed voor het teamgevoel, maar ook voor de uitstraling van het kantoor.

4. Een productief kopje koffie

We vertelden je eerder al dat de gesprekken bij de koffieautomaat vaak tot de beste ideeën leiden. Een koffiemachine mag dan natuurlijk niet vergeten worden. Door een stijlvol koffiemeubel te plaatsen, nodig je werknemers uit om nog even te blijven hangen bij de koffieautomaat. Hierdoor stimuleer je het ontstaan van deze gesprekken en daarmee de creativiteit.

gedeeld kantoor barbara strozzilaan 101 201 40591Is jouw kantoor al voorzien van een restaurant? Dan nodigt dit uit voor een kop koffie en een gesprek!

Direct aan de slag met de kantoorinrichting

Ben jij er klaar voor om de kantoorinrichting aan te pakken en een ontmoetingsplek te creëren? Je weet nu precies welk kantoormeubilair niet mag ontbreken. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen, is jouw kantoorruimte inrichten met de online tool: Officeplanner. Kom je er zelf niet uit of geef je het werk liever uit handen? Onze designer denkt graag met je mee om jouw kantoorruimte te veranderen van werkplek naar ontmoetingsplek. 


Richt jouw kantoor in

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure