Wat zijn de arbo-eisen voor een werkplek?

  • Door Linda Kroon
  • woensdag 15 april 2020

De Arbowet is in het leven geroepen om te zorgen voor een werkplek die bijdraagt aan de gezondheid van alle werknemers. Er zijn een aantal arbo-eisen vastgelegd in de Arbowet, waar een werkgever zich aan dient te houden. Dankzij de arbovoorwaarden zullen werknemers minder snel ziek of arbeidsongeschikt raken. Een belangrijk punt voor de werkgever om kosten van niet-werkend personeel niet al te hoog op te laten lopen. Een goed arbobeleid begint vaak met de opzet van nieuwe arboregels. De basis is dat werknemers op een gezonde en veilige manier werkzaamheden kunnen uitvoeren met hierbij voldoende bewegingsvrijheid. Benieuwd aan welke arbo-eisen de werkplek moet voldoen? Lees dan gauw verder! 


De werkplek volgens de Arbowet

Een cruciaal onderdeel van de Arbowet is de werkplek van de medewerkers. De arboregels zijn van toepassing op personeel welke langer dan 2 uur per dag gebruik maken van de werkplek. Niet alleen de werkplek is van belang, ook moet er voldoende beweegruimte zijn. Maar hoeveel vierkante meter heb je nodig per medewerker? Dat is minimaal 4 vierkante meter per medewerker. Daarnaast moet er voor een plat beeldscherm 1 vierkante meter ruimte zijn. 


Bereken m2 kantoorruimte

Wat is de goede hoogte van het bureau?

Aan de werkplek hangen bepaalde arbo-eisen. De werkplek bestaat uit diverse elementen, waaronder het bureau. Zo moet de hoogte van het bureau verstelbaar zijn. Het instellen van het bureau kan zo afgestemd worden op het lichaam van de medewerker. Maar wat is de juiste hoogte van het bureau? De gemiddelde hoogte van het bureau moet variëren tussen 62 tot 86 centimeter boven de vloer. Afhankelijk van de lengte van de medewerker bepaal je hoe hoog het bureau komt te staan.

Het bureau stel je per medewerker in om lichamelijke klachten te voorkomen!

Wat is de juiste afmeting van het bureaublad? De minimale afmeting van het werkblad van het bureau moet minimaal 120 centimeter breed zijn en 80 centimeter diep. Het oppervlak van het bureaublad mag niet spiegelen, dat kan als hinderlijk worden ervaren. Heeft het bureau een vaste hoogte? Dan moet tussen de 73 en 77 centimeter zijn. Toch zijn er veel bedrijven die al zijn overgestapt op het elektrische zit-sta bureau. Daarmee kan de bureau hoogte eenvoudig worden aangepast om toch ergonomisch te werken volgens de arbo-eisen. 

Arbo eisen voor werkplekZorg ervoor dat het bureaublad niet spiegelt, dat is hinderlijk.

Aan welke arbo-eisen moet de ergonomische bureaustoel voldoen?

De ergonomische bureaustoel moet ook voldoen aan bepaalde arbo-eisen. De bureaustoel is een heel belangrijk element in de Arbowet. Het is onder andere belangrijk dat de bureaustoel met minimaal 5 punten op de vloer staat. Daarnaast moeten de zitting, rugleuning en armsteunen verstelbaar zijn. Op deze manier kan de bureaustoel afgesteld worden aan de hand van het lichaam. Benieuwd naar hoe je de bureaustoel juist instelt? Klik dan op onderstaande button. De zithoogte dient afgesteld te worden tussen de 39 en 51 centimeter. De armsteunen mogen gevarieerd worden tussen de 20 en 27 centimeter. Voldoen de bureaustoelen aan deze arbo-eisen? Dan is hij geschikt voor jouw medewerkers. 


Zo stel je de bureaustoel in

Zorg voor voldoende daglicht

Voor bijna elk beroepstak is voldoende daglicht een noodzakelijke voorwaarde om de werkzaamheden uit te voeren. Daglicht stimuleert belangrijke processen in het lichaam, zoals de aanmaak van vitamine. Daglicht is dus een cruciaal element van de arbo-eisen van de werkplek. Toch moet er geen rechtstreeks licht zijn, dat wordt hinderlijk. Hinderlijk voor zowel de ogen, als de weerkaatsing op een computerscherm. Stel daarom de werkplekken zo op dat de kijkrichting parallel is met een raam. Medewerkers kijken dan niet direct in het daglicht, maar ook valt het licht niet op het scherm. Daarnaast is het raadzaam te werken met goede raamdecoratie zoals: zonwering, getint glas of zonneschermen. 

Arbowet werkplek daglichtDaglicht is cruciaal voor elke werkplek. 

Wat is de juiste temperatuur op kantoor volgens de Arbowet?

Volgens de arbo-eisen is ook de temperatuur op kantoor van belang. Het werken in een gezond klimaat op de werkplek is essentieel. Volgens de Arbowet is er geen strikte regel, maar wel een indicatie voor een aangenaam klimaat en een prettige temperatuur voor op kantoor. In de zomer ligt de ideale temperatuur op kantoor tussen de 23 en 26 graden. Dit kan je meten met de environment sensor. Wordt het warmer dan 26 graden? Dan is er sprake van extra fysieke belasting en moet je als werkgever nadenken over gepaste maatregelen. Is het (te) koud op de werkplek? Dan kunnen medewerkers last krijgen van stijve ledematen. Computerwerkzaamheden zullen daardoor langzamer gaan. Het is dus verstandig om de kantoortemperatuur te bespreken met de medewerkers, zodat het voor iedereen een acceptabele en aangename temperatuur is. 

Pas op met elektriciteit

Elektriciteit is altijd een risico; of het nou gaat om direct of indirect contact. Na een klein schokje kan iemand al vallen van de schrik. Het bewaken van elektrische installaties is dus enorm belangrijk om risico’s te beperken. Denk daarom aan kabelkorven op kantoor. Zorg dat er geen kabels rondslingeren op kantoor, maar verwerk ze in de kabelkorf. Daarnaast moet er een goede veiligheidsaarding zijn, dienen stoppenkasten afgeschermd te zijn en moeten defecte isolaties direct worden vervangen. Kortom, pas goed op met elektriciteit en denk aan het kabelmanagement om risico’s te beperken. 

Arbo eisen werkplekRondslingerende kabels zijn een no-go.

Hoge boetes bij afgekeurde werkplek volgens Arbowet

Blijkt er tijdens de arbeidsinspectie dat de werkplek niet voldoet aan de arbo-eisen? Dan worden er boetes opgelegd. De arbeidsinspecteur maakt een boeterapport op en komt na een tijdje terug voor controle. Wordt de Arbowet opnieuw overtreden? Dan wordt de boete verhoogd. Na het begaan van een tweede overtreding, wordt er een proces verbaal opgemaakt door de arbeidsinspectie. Daarnaast ontvang je opnieuw een verhoogde boete. Kortom, je dient als werkgever te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek welke voldoen aan de arbo-eisen. Zo voorkom je boetes, maar ook voorkom je lichamelijke klachten van je medewerkers. 

Met een veilige werkplek die voldoet aan de arbo-eisen voorkom je boetes, maar ook lichamelijke klachten van je medewerkers!

Zorg voor werkplekken die voldoen aan de arbo-eisen 

Wil jij een werkplek creëren die voldoet aan alle arbo-eisen? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op met onze kantoorexperts. Zij voorzien je graag van alle informatie over het geschikte kantoormeubilair. Zorg met de juiste kantoormeubelen voor een werkplek die voldoet aan de arbo-eisen. 

 
Neem contact op

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure