Zo voorkom je lichamelijke klachten tijdens het thuiswerken

  • Door Wouter Stens
  • donderdag 31 december 2020

Maar liefst 2 op de 5 thuiswerkers heeft last van lichamelijke klachten tijdens het thuiswerken. Lichamelijke klachten kunnen leiden tot een verminderde productiviteit en een bezoek aan de fysiotherapeut of huisarts. Nu is de tijd om in actie te komen! Thuiswerken is het nieuwe normaal geworden, waardoor de behoefte aan een goede thuiswerkplek groter wordt. Heb je ook die behoefte? Lees dan snel verder!


Waardoor ontstaan lichamelijke klachten?

Lichamelijke klachten ontstaan bij een langere tijd werken met een slechte zithouding. Wat is de oorzaak van een slechte zithouding? Het ontbreken van ergonomie op de thuiswerkplek. Dat begint met ergonomisch thuiswerkmeubilair en het instellen aan de hand van jouw lichaam. Voor een gezonde zithouding is het instellen van jouw bureau- en bureaustoel essentieel. Op deze manier werk jij klachtenvrij. Lees hieronder hoe jij jouw bureau en bureaustoel juist instelt.

Welke klachten ontstaan er bij een slechte zithouding?

Heb je geen ergonomische thuiswerkplek en geen juiste zithouding? Dan kan je de komende klachten verwachten. Je krijgt last van jouw nek en schouders als je de gehele dag naar beneden kijkt. Stel jouw beeldscherm en/of laptop op de gewenste ooghoogte in. Een laptopstandaard kan jou hierbij helpen!

Veel mensen hebben de gewoonte om naar voren te leunen bij het werken. Hierdoor krijg je sneller rugklachten. Een goede tip is om een handdoek op te rollen en deze vervolgens achter je rug leggen. Beweging en genoeg pauzes houden dragen ook bij aan het voorkomen van rugklachten. Ga dus in de pauze een stukje wandelen!

We kijken ook lang naar onze beeldschermen tijdens het thuiswerken. Hierdoor krijg je snel oogklachten, hoofdpijn en vermoeidheid. De oplossing is om je ogen rust te geven. De vuistregel hierin is na 40 minuten schermtijd, 40 seconden in de verte kijken. Je zult merken dat jouw productiviteit omhoog gaat en daarnaast je langer klachtenvrij bent, handig nietwaar?

Thuiswerkplek ergonomisch

Met een ergonomische thuiswerkplek ga jij lichamelijke klachten voorkomen!

Het juist instellen van de bureaustoel

De kans is groot dat je lang op dezelfde bureaustoel zit. Nederlanders spenderen namelijk het meeste tijd achter hun bureau onder alle Europeanen. Belangrijk is dan om de bureaustoel juist in te stellen. Hoe stel je eigenlijk jouw bureaustoel optimaal in? Volg de handleiding die je bij de bureaustoel hebt gekregen. Geen handleiding meegekregen? Lees dan de onderstaande blog om jouw bureaustoel optimaal in te stellen! 

 
Stel jouw bureaustoel nu optimaal in!

Belang normeringen bij bureaustoelen

Onder de bureaustoelen zijn er 2 belangrijke normeringen; de NEN-EN 1335 en de NPR 1813. De NEN-EN 1335 is een Europese normering die aangeeft dat de bureaustoel optimaal instelbaar is voor ongeveer 80% van de mensen. Deze norm kijkt onder andere naar de verstelbaarheid van de zitdiepte, zithoogte, verstelbare armleuningen en de instelbaarheid van de rugleuning.

De NPR 1813 is een Nederlandse normering die speciaal bedacht is voor de Nederlanders. Wij Nederlanders hebben toch een ander lichaam dan de meeste Europeanen, waardoor een bureaustoel met een NEN-EN 1335 normering toch niet optimaal voor jou kan zijn. Ongeveer 90% van de Nederlandse bevolking kan een NPR bureaustoel optimaal instellen naar het eigen lichaam. Vóór het kopen van een nieuwe bureaustoel moet je kijken of een NEN- of NPR bureaustoel beter bij jou past!

Een bureaustoel met een NEN of NPR normering vergroot de kans op een goed instelbare bureaustoel aan de hand van jouw lichaam. Hiermee voorkom je lichamelijke klachten zoals rug-, schouder- en nekklachten. Zeg nou zelf; wat is nou belangrijker dan jouw eigen gezondheid? Investeer nu nog in een goede bureaustoel en voorkom lichamelijke klachten. Benieuwd naar de ergonomische bureaustoelen van SKEPP? Neem gerust een kijkje op onze webshop!


Bekijk nu onze ergonomische bureaustoelen!

Hoe stel je jouw bureau optimaal in?

Nu dat je jouw gewenste zithouding hebt gecreëerd, is het tijd om het bureau optimaal in te stellen. Met een goed ingestelde bureaustoel en bureau heb je een ergonomische basis. Begin met het instellen van de hoogte van het bureau. De bovenkant van de armleuningen moeten gelijk lopen met de bovenkant van het bureau. Hierdoor kan je jouw gehele arm ondersteunen tijdens het werken. Als je jouw bureau te hoog instelt, dan kunnen nek- en schouderklachten ontstaan. Dit komt doordat je bij een te hoog bureau jouw schouders omhoog tilt.

Hoogte bureau moet gelijk zijn aan de hoogte van de armleuning

Het bureau moet gelijk lopen met de bovenkant van de armleuning.

Wat kan SKEPP voor jou betekenen?

Op zoek naar ergonomisch meubilair voor jouw thuiswerkplek? Dan ben je bij SKEPP op de juiste plek! SKEPP is dé expert in kantoormeubilair, maar ook voor alle benodigdheden van een ergonomische thuiswerkplek. In de SKEPP webshop vind je allerlei meubilair. Start ten eerste met het uitkiezen van het bureau. Weten welk bureautype het beste bij jou past? Lees dan dit blog

Hierna is het tijd om de bureaustoel te kiezen. In de webshop vind je allerlei bureaustoelen in verschillende prijsklassen. Wil je fysieke klachten voorkomen? Investeer dan in een goede en ergonomische bureaustoel! In de SKEPP webshop heb je genoeg keuze, neem dus gerust een kijkje!

Thuiswerkplekken voor het gehele team

Heb je moeite met het realiseren van thuiswerkplekken voor al jouw collega’s? SKEPP kan je daarbij goed helpen! SKEPP maakt binnen één werkdag een gepersonaliseerde webshop voor jouw organisatie. Hierin bepaal jij, als werkgever, het krediet van de medewerkers en de keuze in thuiswerkmeubilair. 

De medewerker kiest het gewenste meubilair en SKEPP regelt de rest! Jij ontvangt één verzamelfactuur van alle bestellingen. Ook handig voor de administratie! Dankzij de verschillende betaalmogelijkheden kan jij kiezen wat het beste bij jouw toekomstplannen past. Benieuwd geworden naar de thuiswerkplekken van SKEPP? Neem dan gerust een kijkje naar onze thuiswerkpagina!


Bekijk nu onze thuiswerkpagina!

 

Thuiswerkplekken realiseren voor het gehele team

SKEPP maakt binnen één werkdag een gepersonaliseerde webshop met thuiswerkmeubilair.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe ga jij lichamelijke klachten tijdens het thuiswerken voorkomen? Ons advies is: zorg ervoor dat je ergonomisch thuiswerkmeubilair hebt. Dit meubilair moet juist ingesteld worden om in de toekomst geen klachten te krijgen. Je hebt verder in dit blog gelezen over het belang van normeringen, waardoor lichamelijke klachten ontstaan en over wat SKEPP voor jou kan betekenen. 

Op zoek naar ergonomisch thuiswerkmeubilair? Neem dan gerust een kijkje naar onze webshop. Hier vind je alles voor werken aan jouw thuiswerkplek -en op kantoor! Op de SKEPP webshop kan je eenvoudig jouw eigen thuiswerkplek samenstellen. Zo zijn er comfortabele bureaustoelen, verstelbare bureaus en verschillende ergonomische accessoires. Toch liever een complete thuiswerkset? SKEPP heeft het ook! Genoeg keuze in de SKEPP webshop, fijn toch?


Bekijk nu onze ergonomische thuiswerksets!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure