Kantoorinrichting

Bureaustoelen volgens NEN-EN 1335 norm

De NEN-EN 1335 is een Europese norm voor bureaustoelen. Benieuwd wat de gestelde eisen en afmetingen zijn waar een bureaustoel aan moet voldoen?

Bureaustoelen volgens NEN-EN 1335 norm

De NEN-EN 1335 is een Europese norm voor bureaustoelen. Deze norm is relevant voor werknemers die minimaal 6 tot maximaal 8 uur per dag gebruik maken van hun bureaustoel. Een goede bureaustoel voldoet aan de normen van de NEN-EN 1335. Benieuwd wat de gestelde eisen en afmetingen zijn waar een bureaustoel aan moet voldoen? De vereisten volgens de NEN-EN 1335 hebben we samengevat in dit blog! 

Een goede bureaustoel 

Het is steeds lastiger om een ‘standaard’ kantoorstoel te ontwikkelen. Dit komt door de grote verscheidenheid in lichaamsbouw van werknemers. Vanuit facilitair oogpunt is het van belang dat zo veel mogelijk werknemers natuurlijk gebruik kunnen maken van hetzelfde type bureaustoel. Hierdoor moeten er instel- en verstelmogelijkheden zijn verbonden aan de bureaustoel, zoals ook het geval is bij een ergonomische bureaustoel.

De definitie van de Nederlandse bureaustoel geldt: ‘een zitmeubel met zulke verstelmogelijkheden en -bereiken dat personen het zitmeubel op hun lichaam kunnen afstellen’.

Verlengde poolseweg 38 Breda 23Vanuit facilitair oogpunt is het van belang dat zo veel mogelijk werknemers natuurlijk gebruik kunnen maken van hetzelfde type bureaustoel.

Betekenis van de NEN  

NEN is de afkorting van NEderlandse norm. De NEN is er voor de ontwikkeling en stimulering van normen. Er bestaan zo’n 1500 Nederlandse normen, maar gelden er meer. Vanuit Europese regelgeving bestaan er ook nog een aantal, zoals de NEN-EN. Dit zijn Europese normen en richtlijnen.

Wat staat er in de NEN-EN 1335? 

Langdurig en onjuist zitten kan fysieke gevolgen hebben voor de gezondheid van je werknemers. Met de NEN-EN 1335 staan de maatvoering en instelmogelijkheden van de bureaustoel centraal. Met de NEN-EN 1335 wordt ingegaan op onderwerpen die allen betrekking hebben op de bureaustoel. Cruciale aspecten zijn de zitbreedte en -diepte, lengte en breedte van de armlegger, vorm en materiaal van de stoel. In dit blog leggen we de volgende punten uit de NEN-EN 1335 voor je uit: 

  • Het instelbereik van de zittinghoogte;

  • Het instelbereik van de zitdiepte;

  • Breedte tussen de armleuningen;

  • Verstelbaar mechanisme voor kantelen van de zitting en rugleuning;

  • De lendensteun.

Verschil tussen de NEN-EN 1335 en NPR 1813

In Europa zijn er grote verschillen in lengte tussen werknemers. Daarom is er een Europese norm vastgelegd voor bureaustoelen. Naast de NEN-EN 1335 is er ook de NPR 1813, dit is een aanvullende Nederlandse richtlijn. Aangezien in Nederland het lengteverschil van werknemers gemiddeld hoger is dan in Europa. Om dit probleem op te lossen is de NPR 1813 opgesteld. 

Kantoorruimte SKEPP De reden voor het grote contrast tussen beide normen zit hem in het grote lengte verschil in de Nederlandse beroepsbevolking.

Stoelen volgens de NPR 1813 hebben een nog groter instelbereik. In de tabel is de maatvoering opgenomen en de richtlijnen voor in de praktijk opgesteld. De maten uit de tabel zijn bedoeld als richtlijn en zijn niet wettelijk verplicht. Je kunt zien dat er duidelijke verschillen zijn tussen de NEN-EN 1335 en de NPR 1813. De reden voor het grote contrast tussen beide normen zit hem in het grote lengte verschil in de Nederlandse beroepsbevolking.

Met een bureaustoel volgens de NPR 1813 is voor 95% van de Nederlanders de bureaustoel goed in te stellen.  

Afmetingen volgens de NEN-EN 1335 en NPR 1813 

Type

NEN-EN 1335

NPR 1813

 Zithoogte:  instelling

                    instelbereik

 400-510 mm

 ≧ 120 mm

 410-550 mm

 ≧ 140 mm

 Zitdiepte:   instelling

                    instelbereik

 min. 400-420 mm

 ≧ 50 mm

 380-480 mm

 ≧ 100 mm

 Zittingdiepte

 min. 380 mm

 min. 440 mm 

 Zittingbreedte 

 min. 400 mm

 min. 400 mm

 Lengte van de rugleuning

 min. 220 mm

 min. 370 mm

 Lengte van de armlegger

 min. 200 mm

 min. 200 mm

 Breedte van de armlegger

 min. 40 mm

 min. 50 mm

 Hoogte armlegger

 min. 200-250 mm

 min. 200-300 mm

Instelbereik van de zittinghoogte 

De hoogte van de bureaustoel wordt afgestemd op basis van de lengte van de onderbenen. Zo rusten de voeten vlak op de grond en worden de bovenbenen aan de voorzijde niet gekneld tegen de onderkant van het bureau aan. De voorrand van de zitting dient 20 millimeter lager te zijn dan de knieholtehoogte. De minimale hoogte van de zitting moet minimaal instelbaar zijn tussen de 400 en 510 millimeter. 

Ben je nu ook benieuwd naar de juiste hoogte van je bureau? Lees ‘Hoe bepaal ik de juiste hoogte van mijn bureau?’.

Marten Meesweg 25 G Rotterdam 22De hoogte van de bureaustoel stel je af op basis van de lengte van de onderbenen.

Zitdiepte

De zitdiepte: ‘De zitdiepte is de afstand horizontaal van de voorkant van de zitting tot aan de raaklijn in het midden van de rugleuning’. De zitdiepte wordt bepaald door de afmetingen van de bovenbenen. Hierbij is tussen de achterkant van de kuit en de voorrand van de zitting een vrije ruimte, van ongeveer een vuist, om het afknellen van de bloedvaten te voorkomen.

Het is daarnaast mogelijk om de voeten ook onder de zitting te plaatsen, dit heeft namelijk een gunstig effect op de bekken van het menselijk lichaam. Bij een verstelbare zitting geldt als norm een minimum verstelbereik van 50 millimeter. In het NPR 1813 bedraagt dit minimum 100 millimeter. 

Breedte tussen de armleuningen

De breedte tussen de armsteunen wordt afgestemd op de grootste bekkenbreedte, dit is dan de minimale breedte. Het is belangrijk dat de armen vlak naast de romp geplaatst kunnen worden. Aangezien ook smalle en kleine personen nog gebruik moeten kunnen maken van de armsteunen wordt als maximum breedte 510 millimeter aangehouden. Dit maximum draagt bij aan de veiligheid van de werknemers. Dit moet namelijk zijdelings kantelen en het leunen op één van de armsteunen voorkomen. De minimale breedte tussen de armsteunen bedraagt 460 millimeter. 

Jachthavenweg 109 A 1 16De verticaal gerichte bolling in de stoel zorgt ervoor dat de rug goed wordt ondersteund.

Kantelen van de zitting en rugleuning

Wil je de rug naar achteren kantelen? Dan heb je te maken met de hoekverstelling. Deze dient minimaal een hoek van 15 graden te zijn. Met een bureaustoel volgens de NEN-EN 1335 is het dus mogelijk om de rugleuning naar achteren te verstellen. Een andere mogelijkheid is dat de stoel beschikt over een bewegingsmechaniek om een hoek van 15 graden te kunnen realiseren.

De hoekverstelling van de bureaustoel is minimaal een hoek van 15 graden. 

Lendensteun

De hoogtemaat van de rugleuning moet minimaal 220 millimeter zijn. Wenselijk is een afmeting tussen de 250 en 350 millimeter. Bij de NPR 1813 geldt zelfs een minimum van 370 millimeter. Door de verticaal gerichte bolling in de stoel, die dient als lendensteun, kan de rug goed worden ondersteund. Daarnaast dient ook het schouderblad gesteund te worden door de rugleuning. Wanneer er geen in-hoogte verstelbare rugleuning beschikbaar is, voldoet een hoogte verstelbare lendensteun, volgens de NEN-EN 1335, als deze maar voldoet aan de gevraagde maatvoering van minimaal 360 millimeter.

Op zoek naar bureaustoelen volgens de NEN-EN 1335? 

Langdurig en onjuist zitten kan lichamelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van je werknemers. Daarom zijn wetenschappers, ergonomen, fabrikanten, ontwerpers en andere specialisten al jaren bezig om de bureaustoel dusdanig te ontwerpen dat de stoel aansluit op de wensen van zoveel mogelijk werknemers. De norm NEN-EN 1335 en NPR 1813 bieden houvast aan de op maatvoering en instelmogelijkheden van kantoorstoelen. Ben jij nog op zoek naar een bureaustoel die jij kunt instellen op je eigen lengtematen? De bureaustoelen uit de Officeplanner Webshop voldoen aan de NEN-EN 1335 norm! 


Officeplanner Webshop

 

Bureaustoelen kunnen er in eerste instantie hetzelfde uitzien qua design. Dit betekent echter niet dat de zitervaring hetzelfde is. Het design zegt wat over de uitstraling maar niet direct over ergonomie. Zoals je in deze blog hebt gelezen zijn andere aspecten daarvoor van belang. Het is belangrijk te kijken naar de verschillende verstelmogelijkheden aan de hand van de NEN-EN 1335 en NPR 1813 normen.

Welke bureaustoel moet ik kiezen? Dat is een goede vraag! Hieronder lees je over twee kwalitatieve bureaustoelen van SKEPP. De bureaustoel Porto en Faro lijken op het eerste gezicht op elkaar. Toch verschillen deze stoelen wel degelijk.

Bureaustoel Porto

Bureaustoel Porto is de meest gekozen ergonomische bureaustoel van SKEPP. De bureaustoel Porto beschikt over de NEN-EN 1335 normering. Hierdoor biedt hij voldoende instelbereik voor het langdurig werken aan je bureau. De netbespannen rugleuning zorgt voor zowel design als ergonomie. De bureaustoel is geschikt voor thuiswerken en werken op kantoor.

De rugleuning en armleggers zijn verstelbaar in hoogte. Het zitvlak kan versteld worden in diepte en hoogte. Dit zorgt voor een ultieme zitervaring en ergonomie tegen de beste prijs! De Bureaustoel Porto kan geleverd worden in meer dan 100 kleuren. Laat jij jouw bedrijfskleur terugkomen in je kantoorinrichting? Het is mogelijk met bureaustoel Porto! Ook zijn er meerdere opties wat betreft bekleding. Voor alle mogelijkheden en meer informatie kun je contact opnemen met onze kantoorexperts. Zij helpen je graag verder!

Bureaustoel Faro

De bureaustoel Faro verschilt op een paar essentiële punten met de bureaustoel Porto. De bureaustoel Faro voldoet aan de NPR 1813 norm. Dit is een aanvulling op de NEN-EN 1335 norm. Zoals eerder genoemd zorgt dat ervoor dat 95% van de Nederlanders de bureaustoel in kunnen stellen op hun lichaam. Dit betekent dat de bureaustoel Faro meer instelmogelijkheden heeft voor een betere ergonomische zithouding.  

-       De zithoogte is verstelbaar tussen 45 centimeter en 58 centimeter.  

-       De zitting breedte is 50 centimeter.

-       De zitdiepte is verstelbaar tussen 45 centimeter en 56 centimeter.

-       4-dimensionaal verstelbare armleggers

Het grote verschil tussen Bureaustoel Faro en Porto zit hem dus in de verstelmogelijkheden. De Faro heeft een groter instelbereik waardoor de kans groot is dat jij kan werken in een perfecte zithouding. Daarnaast zijn de opties voor de Faro  uitgebreider, zo is er qua bekleding meer keus en kan je kiezen voor het toevoegen van een hoofdsteun. Dit maakt de bureaustoel Faro weer een stap ergonomischer. 

Wat is een goede ergonomische bureaustoel?

Een goede ergonomische bureaustoel heeft een groot instelbereik wat zorgt voor een gezonde zithouding. Vaak wordt het belang van een ergonomische bureaustoel vergeten. Toch is het essentieel voor het langdurig werken aan een bureau op kantoor of thuiswerkplek. Met bureaustoel Porto en bureaustoel Faro werk jij urenlang klachtenvrij.

Toch op zoek naar een andere ergonomische bureaustoel? Neem dan is een kijkje in de rest van de collectie in onze webshop. Er is keuze uit verschillende ergonomische bureaustoelen die geschikt zijn voor zowel thuiswerken als op kantoor. Benieuwd naar de mogelijkheden? Laat je adviseren door onze kantoorexperts! Wij helpen je graag verder in het vinden van de juiste bureaustoel voor jou!


Hulp nodig? Wij helpen graag!

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

De juiste werkhouding

De juiste werkhouding

De hele dag zit je op je bureaustoel achter je bureau, maar de juiste werkhouding is ver te zoeken. Na een paar uur op je bureaustoel te hebben gezeten krijg je een zere rug. Heb je wel de juiste zithouding? Wil jij weten wat de juiste werkhouding is? Dat vertellen wij je in dit blog!

Lees meer
Spatschermen voor een coronaproof kantoor

Spatschermen voor een coronaproof kantoor

Spatschermen op kantoor om ruimtes en bureaus van elkaar te scheiden. Waarom mogen deze niet ontbreken in jouw kantoorruimte? Lees het in de blog!

Lees meer
Video | Rabobank over hun ervaring met Officeplanner: 'Bewezen dat ze visueel een goed concept kunnen neerzetten'

Video | Rabobank over hun ervaring met Officeplanner: 'Bewezen dat ze visueel een goed concept kunnen neerzetten'

Maico Klaas vertelt namens de Rabobank Noord en West Twente over hun ervaring met Officeplanner. Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Lees dan gauw verder!

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies