Hoe verminder je stress op kantoor?

  • Door Ramon Fraiquin
  • woensdag 9 september 2020

Heb je soms last van stress? Dan kan het toch zorgen voor focus. Al is te veel stress natuurlijk niet goed. Hoe zorg je voor een fijne werkomgeving voor je team? Wij laten je zien hoe je het stresslevel op kantoor laag houdt! Met een paar eenvoudige aanpassingen kan je al veel veranderen aan de energie op kantoor. Benieuwd naar een zen-kantoor? Lees dan snel verder. 


Kies voor energie in plaats van stress

Op veel kantoren worden er grotendeels computerwerkzaamheden verricht. Het stresslevel kan daardoor hoog oplopen. Er zijn een aantal zaken die stress kunnen voorkomen. Deze zijn eenvoudig toe te passen in elk kantoor! Wij hebben de 10 meest effectieve anti-stress tips voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

1 | Ontspan ruimte

Kan jij je ook niet concentreren na urenlange kantoorsessies? Wij snappen dat! Gelukkig is daar wat tegen te doen. Een zen-ruimte is de oplossing voor het behouden van je focus tijdens lange kantoordagen. Richt deze ruimte in met een fijne bank, yoga matjes of een hangmat. Zorg ervoor dat het meubilair je personeel tot rust brengt en even uit de kantoor sleur haalt. Dit zal de werkstress verminderen op kantoor en de productiviteit bevorderen!

Ontspan ruimte

Een fijne plek waar je even aan de kantoor drukte kan ontsnappen.

2 | Ergonomisch werken

Hoe lang zit jij dagelijks achter je bureau? Mensen op kantoor meestal een groot deel van de dag. Vaak gaat dit gepaard met een slechte houding. Als je werkt aan je bureau wordt er te weinig bewogen. Door weinig beweging kan er een enorme hoeveelheid stress ontstaan. Ergonomisch werken voorkomt dit. Daarnaast zorgt het voor meer plezier en gezondheid op de werkvloer.

Een ergonomische werkplek houdt rekening met de gezondheid, efficiëntie en veiligheid van de werknemer. Plaats bureaus die in hoogte verstelbaar zijn zodat het mogelijk is naast zittend ook staand te werken. Staand werken zorgt voor meer productiviteit en minder stress! Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je hart tot tien keer zoveel bloed door je lichaam pompt als je aan je bureau staat in plaats van zit! Dit zorgt voor meer focus en dus ook minder stress.

Het menselijk hart pompt tien keer zo snel bloed door het lichaam als je staat in plaats van zit aan je werkplek

3 | Verander de kleuren van je kantoor

Veel bedrijven hebben weinig kleur in de kantoorinrichting. De muren zijn wit en geven een kil gevoel. Dit leidt tot een lage productiviteit en meer stress. Door een paar simpele aanpassingen bloeit je kantoorruimte helemaal op. Gebruik meer kleur in je kantoorinrichting om stress te verminderen.

Met verschillende kleuren kun je kiezen welke energie het best past bij jou op kantoor. Zo is blauw de kleur die jouw werknemers stimuleert tot productiviteit en straalt rood juist kracht en passie uit.. Wees wel voorzichtig met kleurgebruik. Gebruik felle kleuren zoals rood, blauw en oranje altijd in combinatie met rustige kleuren zoals wit en grijs. Laat de felle kleuren terugkomen in de details.

Kleurgebruik op kantoor

Groene accenten geven een frisse blik in dit kantoor.

4 | Planten op kantoor

Let the good thoughts grow! Kantoorplanten dragen bij aan de energie en gezondheid op kantoor. Naast die natuurlijke inspiratiebron geeft het veel sfeer in je kantoorruimte. Maar hoe zorgen planten voor minder stress op kantoor? Nou dat zit zo, een kantoor met veel planten geeft een gevoel van vertrouwen en een gemoedelijke sfeer. Dit wordt thuis ook zo ervaren. Door het gevoel ontstaat er minder werkstress op kantoor. Naast werkstress zijn planten ook goed voor de gezondheid door het omzetten van CO2 naar zuurstof. Kortom, ga voor een groen kantoor!

Groen op kantoor.

Planten zorgen voor meer energie en creativiteit op de werkvloer.

5 | Stille werkplekken

Een belangrijk telefoontje of een snel naderende deadline? Soms heb je op kantoor net even wat meer privacy of stilte nodig dan je normale werkplek. Richt een aantal plekken in waar je personeel de rust kan opzoeken. Een Meetingbox is daar een goede oplossing voor. De Meetingbox is een akoestisch dempende ruimte waarin je je kan afsluiten van de drukte op de werkvloer. Op onze website staan verschillende varianten voor elk kantoor. 

Check het aanbod hier: Meetingbox 

Meetingbox van SKEPP

Een Meetingbox is de ideale ontsnapping voor dat belangrijke telefoontje.

6 | Meer bewegen

De beste ideeën worden niet bedacht aan het bureau, maar tijdens de pauzes. Maak een wandeling in de buitenlucht tijdens de kantooruren. Dit zorgt voor inspiratie, creativiteit en nieuwe energie na je pauze. Naast dat het je geheugen opfrist, is het natuurlijk ook heel gezond om af en toe een ommetje te maken. Kortom, beweging zorgt voor een betere fysieke en mentale conditie. Dit zal voor stressvermindering bij je personeel zorgen.

Beweging zorgt voor een betere fysieke en mentale conditie. 

7 | Prioriteiten stellen

Dit is er een voor de duizendpoten onder ons. First in, first out. Maak de dingen af waaraan je het eerst begint. Heb jij veel zaken die door elkaar lopen? Stel prioriteit aan de eerstvolgende deadline. Zo houd je de rust met een bomvolle agenda. Plannen zorgt direct voor meer overzicht en dus ook minder stress. De beste manier van plannen is het werken met een gestructureerde agenda of een to-do lijst.

8 | Kopje koffie?

Op kantoor is er niemand die zoveel uren draait dan hij. Hoe heilig is het koffiezetapparaat op jouw kantoor? Deze vraag is vaak makkelijk te beantwoorden. Op elk kantoor gaan er wekelijks liters koffie doorheen. Waarom denken mensen zoveel koffie nodig te hebben?

De voornaamste reden is dat koffie zorgt voor energie en focus. Te veel koffie is daarentegen niet goed. Het maakt je onrustig en te veel koffie is niet goed voor je gezondheid. Vier kopjes per dag is de aanbevolen hoeveelheid. Drink je thuis al twee kopjes? Houdt het dan bij twee koffie op kantoor. Dit zorgt voor de optimale hoeveelheid energie en zorgt niet voor verhoging van je stress level.

9 | Accepteer de mindere dagen

Je wil een slok van je koffie nemen en giet alles over je blouse heen. Vervolgens heb je een deadline over het hoofd gezien en moet je flink aan de bak. Je dag is pas net begonnen en de moed zakt je nu al in de schoenen. Zulke dagen zitten er ook tussen, helaas is daar niks aan te doen.

Iedereen heeft wel eens te maken met een slechte dag. Het beste wat je kan doen is je erbij neer leggen. Blijven piekeren zorgt alleen voor meer irritatie en stress. Maak je werk af en denk er ’s avonds niet meer aan. Het is niet erg als dit af en toe gebeurd. Ieder persoon heeft daar wel eens last van.

10 | Neem je werk niet mee naar huis

Van 8 tot 5 hard gewerkt op kantoor? Dan heb je je rust verdiend. Pak deze dan ook en neem je werk niet mee naar huis! Thuis is het tijd voor ontspanning. Je hersenen hebben tijd nodig om te herstellen van intensief denkwerk. Ga naast je kantooruren dus thuis niet ook nog aan de slag. Zonder rust creëer je werkstress voor jezelf. Morgen is er weer een dag waarop je kan knallen.

Nog steeds niet tot rust gekomen?

Werkstress blijft een veelvoorkomend probleem onder het kantoorpersoneel. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 6 mensen wel eens te maken heeft met werkstress. Voor iedereen wordt dit weer anders ervaren. Met de tips uit deze blog kun je daar wat aan doen. Zorg voor meer beweging, minder je koffiegebruik en richt je kantoor opnieuw in. Benieuwd naar de mogelijkheden voor een nieuw kantoor? Laat je inspireren of ga aan de slag met jouw kantoorinrichting. Bekijk het ruime aanbod in de officeplanner. 

 
Bekijk Officeplanner 

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure