Hoe krijg jij genoeg daglicht op kantoor in de herfst en winter?

  • Door Yentl Duchatteau
  • vrijdag 29 oktober 2021

Daglicht in de kantoorruimte is van groot belang. Het zorgt voor een hogere productiviteit, voorkomt lichamelijke klachten en heeft een positieve invloed op je humeur. In de herfst en winter zijn de dagen korter en komt er minder daglicht naar binnen. De oorzaak van de welbekende winterdip. Hoe zorg je er wel voor dat je op kantoor genoeg daglicht krijgt tijdens de herfst en wintermaanden? Dat lees je in deze blog.


Waarom hebben we daglicht nodig (op kantoor)?

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er meer verzuimd wordt wanneer het buiten donkerder is, in de herfst en winter dus. Je wordt minder goed wakker en bent gedurende de dag vermoeider dan normaal. Hoe kan dat? Het lichaam produceert bij minder licht meer melatonine; het hormoon waardoor we slaperig worden.

Ook volgens de Arbowet is daglicht op kantoor van groot belang tijdens een werkdag. Er is zelfs een daglichtnorm. Maar waarom is dit zo belangrijk? De juiste hoeveelheid daglicht verhoogt je concentratie en productiviteit en voorkomt klachten zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Kortom: je werknemers voelen zich fitter en er kan meer werk worden gedaan. Een goede reden om meer daglicht in de kantoorruimte te creëren toch?

Zeeburgerpad 8 Amsterdam 15 1Zorg dat je genoeg daglicht krijgt op kantoor, ook in de herfst en winter!

Werkplekverlichting volgens norm NEN-EN 12464-1:2011

Sinds 1 juni 2011 geldt de Europese norm NEN-EN 12464-1:2011 met betrekking tot werkplekverlichting. Deze norm stelt eisen aan de verlichting van kantoorruimtes. Hierbij wordt gekeken naar de kleurweergave het verlichtingsniveau de gelijkmatigheid en de verblinding van het licht.

Hoeveel daglicht heb je op kantoor nodig?

Om de hoeveelheid (dag)licht te kunnen meten, wordt er gebruikgemaakt van lux. Lux betekent in het Latijn letterlijk ‘licht’ en geeft aan hoeveel licht een lichtbron produceert. Een zonnige dag zorgt bijvoorbeeld voor 10.000 lux, terwijl een regenachtige herfstdag slechts 1.000 lux oplevert. Daarom is extra daglicht van groot belang in de herfst en winter. In een kantoorruimte is ongeveer 500 lux nodig, afhankelijk van de werkzaamheden. Daarnaast is een hoge lichttemperatuur goed voor de productiviteit van werknemers.

montage 3Wat voor lampen heb jij op jouw kantoor?

Wat voor lampen heb jij op jouw kantoor?

De volgende normen worden per werkzaamheden aanbevolen:

750 Lux: gedetailleerd werk, zoals tekenen.
500 Lux: kantoorwerkzaamheden, zoals schrijven, lezen en typen.
500 Lux: vergaderen.
300 Lux: receptiewerkzaamheden.
200 Lux: archiveren.

Hoe zorg je voor voldoende daglicht op kantoor?

In de wintermaanden een herfstmaanden is er minder daglicht. Maar wist je dat je met bepaalde lampen hetzelfde effect als daglicht kan creëren? Met deze daglichtlampen ben je niet afhankelijk van de hoeveelheid licht van buiten, maar ervaar je wel de voordelen. Ga niet voor de eerste beste tl-buis en kies dus de juiste verlichting voor je kantoorruimte. Naast het gebruik van daglichtlampen, kun je de volgende maatregelen nemen om meer daglicht in de kantoorruimte te ervaren:

✅ Plaats bureaus in de buurt van een raam

Het klinkt misschien heel logisch, maar bureaus worden nog vaak genoeg in het midden van een kantoorruimte geplaatst. Dat is natuurlijk zonde van het daglicht. Zet bureaus daarom in de buurt van een raam en maak optimaal gebruik van natuurlijk daglicht. Tip: plaats een dakraam of lichtkoepel, zo komt er ook van de bovenkant van de kantoorruimte natuurlijk daglicht binnen.

De Werf 1 Loenen aan de Vecht 5Staat jouw werkplek bij het raam?

✅ Spiegels

Plaats spiegels in je kantoorruimte. Spiegels zorgen er niet alleen voor dat je kantoorruimte groter oogt, ze reflecteren ook daglicht. Zo zie je maar dat je door een kleine aanpassing meer daglicht in je kantoorruimte kunt creëren. Ook geeft het de kantoorruimte meer sfeer op kantoor, win-win toch?

✅ Kleurgebruik op kantoor en daglicht

Wist je dat het kleurgebruik op kantoor invloed heeft op de hoeveelheid daglicht wat binnenkomt? Donkere muren zorgen ervoor dat daglicht niet gereflecteerd wordt. Maak daarom gebruik van lichte kleuren op de muren zoals wit, beige of lichtgrijs. De muren weerkaatsen dan het daglicht van buiten en zo creëer je meer licht in je kantoorruimte. Dit geldt ook voor het kantoormeubilair. Kies bijvoorbeeld voor lichte kantoormeubelen zoals bureau Harstad, vergadertafel Torsby, stoel Farre Wit en 3-zitsbank Rodeo velvet grijs.

✅ Hang de zonwering of raamdecoratie niet te laag

Zonwering of raamdecoratie is handig wanneer je bijvoorbeeld behoefte hebt aan privacy of last hebt van de zon. En het ziet er natuurlijk sfeervol uit. Maar let er wel op dat je de zonwering of raamdecoratie niet te laag hangt. Dit blokkeert een deel van het daglicht en dat is natuurlijk zonde.

IMG 316Raamdecoratie geeft een ruimte sfeer maar houdt het daglicht tegen

✅ Ga naar buiten

Een frisse neus is natuurlijk nooit verkeerd; even weg van de computerschermen, verslagen en vergaderingen. Neem even een momentje voor jezelf of klets bij met je collega's. Een korte wandeling zorgt er al voor dat je lichaam in aanraking komt met natuurlijk daglicht. Dit is niet alleen goed voor je humeur en productiviteit, maar ook goed voor je vitamine opname, zoals vitamine D. Zet die wandeling dus maar vast in je agenda.

✅ Plaats vergaderboxen in de open kantoorruimte

Heb je 1 grote kantoorruimte en wil je deze graag opdelen in verschillende ruimtes? Plaats dan vergaderboxen in plaats van muren. Deze bestaan grotendeels uit glas waardoor er weinig (dag)licht verloren gaat. Hiermee creëer je bijvoorbeeld een vergaderruimte, aparte werkruimte, brainstormruimte of belcel. De vergaderboxen zijn in allerlei maten verkrijgbaar en flexibel qua indeling. 

Officeplanner kit Brouwerijstraat 1 45Ga voor een meetingbox met glazen panelen in plaats van een vergaderruimte met muren

Ga met onze tips aan de slag!

Nu weet je waarom daglicht zo belangrijk is in een kantoorruimte. Zeg bye bye tegen de winterdip door op kantoor eenvoudig meer daglicht te creëren. Spiegels, ramen, vergaderboxen, kleurgebruik en een lekkere buitenwandeling. Genoeg manieren om zelf aan de slag te gaan. Zodat jij genoeg daglicht krijgt op het kantoor in de herfst en winter.

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure