Kantoormeubilair fiscaal afschrijven

  • Door Linda Kroon
  • maandag 22 juni 2020

Het aanschaffen van kantoormeubilair kan vaak een grote investering zijn, maar is kantoormeubilair fiscaal aftrekbaar? Een vraag van veel ondernemers. Het grootste gedeelte van je tijd breng je werkend op kantoor door. Daarom is het belangrijk dat dit zo aangenaam mogelijk kan.


Kies voor goed kantoormeubilair en begin bij de basis: een ergonomische bureaustoel en een in hoogte verstelbaar bureau. Toch begrijpen wij dat het maken van een goede keuze voor de aanschaf lastig kan zijn en een flinke duit in de zak. Hoe financier je nieuwe kantoormeubelen? Is het kantoormeubilair fiscaal aftrekbaar? SKEPP vertelt je hoe dit zit! 

Kantoormeubelen van SKEPPWist jij dat kantoormeubelen (gedeeltelijk) fiscaal afschrijfbaar zijn?

Zakelijke kosten van jouw onderneming

Van alle opbrengsten mag je zakelijke kosten aftrekken. Alleen de kosten die je maakt voor het zakelijke belang van je bedrijf zijn aftrekbaar, oftewel de zakelijke kosten. Zakelijke kosten zijn dus de kosten die binnen redelijke wijze nodig zijn voor de uitoefening van jouw onderneming én de kosten die rechtstreeks betrekking hebben op de onderneming. Alle andere kosten zijn niet aftrekbaar.

Zakelijke kosten waarmee je te maken hebt of krijgt zijn:

  • Adviezen over levensvatbaarheid van je onderneming;
  • Inschrijving handelsregister;
  • Huur kantoorruimte;
  • Briefpapier en/of ander drukwerk;
  • Kantoorinrichting;
  • Onderhoudskosten;
  • Verzekeringen;
  • Reiskosten.

De kosten die je maakt voor het zakelijke belang van je onderneming zijn afschrijfbaar, waaronder kantoormeubilair!

Kantoormeubilair zijn bedrijfsmiddelen

De kantoorinrichting valt onder de zogenoemde bedrijfsmiddelen volgens de Belastingdienst. Dit zijn de middelen die je nodig hebt voor de onderneming en die je niet wilt gaan verkopen. Je hebt dit kantoormeubilair nodig voor het kunnen uitoefenen van het werk en/of dienst. Inventaris valt daarom onder bedrijfsmiddelen. De kantoorinrichting van jou is dus het inventaris.

Kantoormeubelen kopen via SKEPPKantoormeubilair nodig? SKEPP helpt je graag verder!

Kantoormeubilair fiscaal afschrijven, maar hoe zit het?

Zoals hierboven al gezegd is, is de kantoorinrichting (deels) aftrekbaar. Afhankelijk van de waarde van de inventaris kom je hiervoor in aanmerking. Is je aankoopbedrag lager dan €450,-? Of hebben de gemaakte kosten betrekking op 1 jaar of minder? Dan trek je ze in 1 keer af. Dat doe je in het jaar waarin je de desbetreffende kosten hebt gemaakt. De kosten van een kantoorinrichting zijn vaak hoger. Is het aankoopbedrag €450,- of meer? En gebruik je het kantoormeubilair langer dan 1 jaar? Dan trek je de kosten af gespreid over die jaren. 

Hoe werkt fiscale afschrijving van kantoormeubilair? 

Er zijn 2 redenen waarom je sommige kosten niet in 1 keer mag aftrekken. Allereerst kunnen de gemaakte kosten te maken hebben met de aanschaf van bedrijfsmiddelen, dat zijn je investeringen. Deze kosten kun je pas aftrekken als de investeringen in waarde verminderen, ook wel het afschrijven genoemd. Ten tweede mag je vooruitbetaalde kosten (de kosten die betrekking hebben op meerdere jaren) pas aftrekken in de jaren waarin de kosten invloed hebben op jouw onderneming.

Werkplekken Niet alle kosten mag je in 1 keer afschrijven.

Berekening voor fiscale afschrijving kantoormeubilair

Zijn je kosten hoger dan €450,- én gebruik je de aankoop langer dan 1 jaar? Dan schrijf je het dus gespreid af. Dat heet aftrekken met afschrijving. Daarbij hou je dus rekening met de restwaarde van de aankoop. Dus met een waarde die het desbetreffende middel nog heeft als deze niet meer wordt gebruikt voor je onderneming. 

Voorbeeld fiscale afschrijving

Je koopt bijvoorbeeld een akoestische phonebooth om het geluid te verbeteren op kantoor en rustig te kunnen bellen. Deze kosten zijn €1375,- en gebruik je 10 jaar. Na die tijd is de phonebooth circa €400,- waard. Per jaar trek je dan af: (1375 - 400) : 10 = €97,50. Soms kunnen meerdere kleine investeringen samen 1 bedrijfsmiddel vormen. Uiteindelijk bepaalt de Belastingdienst of de investeringen samen 1 bedrijfsmiddel mogen vormen. 

In hoogte verstelbare bureausKantoormeubilair zijn fiscaal afschrijfbaar.

Btw in- of exclusief? 

Als je de btw kunt verrekenen, dan moet je de kosten van het bedrijfsmiddel nemen exclusief btw. Heb je geen recht op de btw-aftrek? Neem dan de investering inclusief btw. Als je de btw kunt verrekenen dan heeft dit een effect op de investeringskosten, dus ook op de afschrijving. Het is daarom altijd zinvol om bij onduidelijkheid contact op te nemen met de Belastingdienst. Ben jij er klaar voor? Welk kantoormeubilair staat er bovenaan aan jouw wishlist? Neem gauw een kijkje in onze shop om te profiteren van het fiscaal aftrekbaar kantoormeubilair. 


Bekijk ons kantoormeubilair

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure