Een gezonde kantoorinrichting creëren? Lees deze 7 tips!

  • Door Linde Heerdink
  • dinsdag 8 januari 2019

Het belang van een gezonde kantoorinrichting wordt steeds belangrijker. Nederlanders zitten namelijk van alle Europeanen het meest. En wist je dat wij maar liefst 90% van onze tijd binnen doorbrengen? Dit kan ervoor zorgen dat een sick-building syndroom zo om de hoek komt kijken. Het syndroom veroorzaakt een reeks gezondheidsklachten door een ongezond binnenklimaat. Maar op welke manier creëer je nou een gezonde werkruimte? Lees de tips en pas ze toe in jouw kantoorinrichting.


06 activity based werken volg vele bedrijven

#1 Voorzie de kantoorinrichting van planten

Planten hebben vele positieve effecten in de kantoorinrichting. Ze zorgen onder andere voor meer zuurstof en productiviteit. Daarnaast creëren planten een warm gevoel en stellen planten je meer op je gemak. We kunnen ons dan beter concentreren en onthouden gaat makkelijker. Planten zorgen ook nog eens voor een leuk en kleurrijk gezicht. Een goede eerste indruk en een mooi aandeel voor op je visitekaartje.

Kantoorruimte voorzien van veel groen.Planten in de kantoorinrichting kunnen ook zorgen voor afbakeningen.

#2 Nieuwe trend: lopend vergaderen

Het zal er wellicht wat gek uitzien, maar het is bewezen dat door lopen de hersenactiviteiten worden verhoogd, waardoor mensen creatiever gaan denken. Bij een meeting waar geen laptops nodig zijn, kies jij er voortaan voor om lopend te vergaderen! In plaats van dat je de meeting doorbrengt in een basic vergaderruimte waar de kantoorinrichting jouw inspiratie niet bevordert, zal gegarandeerd de lopende meeting nieuwe ideeën met zich meebrengen.

Jouw hersenactiviteiten verhoog je door lopend te gaan vergaderen.

#3 De kantoorinrichting voorzien van een kantoorhond

Hoe leuk is het om tijdens een stressvolle, drukke dag een hond kwispelend te zien langskomen? Al je gedachten worden even verzet. Uit onderzoek is gebleken dat een hond op het kantoor leidt tot een verbeterde werksfeer en een lager ziekteverzuim. In kantoren waar een hond aanwezig is geven medewerkers een hogere score op baantevredenheid dan het gemiddelde van Nederland. En wat is tijdens de middagpauze nog lekkerder dan even een frisse neus te halen tijdens het uitlaten.

Zo is de hond overdag niet alleen thuis en na werktijd neem jij jouw hond gewoon weer mee naar huis! Heeft een collega last van allergieën? No stress, er zijn een aantal allergievrije honden. Denk hierbij aan een labradoodle, een ruwharige teckel of een poedel.

Kantoorhond op kantoor bij SKEPP Een kantoorhond vrolijkt jou op je werk op!

#4 Goede akoestiek in de kantoorinrichting

Een slechte akoestiek staat hoog op de ranglijst van grote ergernissen op de werkvloer. Verstoringen door geluid verminderen het prestatievermogen zelfs nog nadat het geluid is weggevallen. Er zijn vele manieren om dit probleem tegen te gaan. Maak bijvoorbeeld gebruik van concentratieruimtes. Dit is een afgesloten akoestische ruimte wat dient als ideale oplossing om je in alle rust te kunnen terugtrekken. Ook voor een belafspraak of een overleg is deze ruimte uitermate geschikt.

Op de ranglijst van grote ergernissen op de werkvloer: een slechte akoestiek. Lees hoe je dit voorkomt! ⬆

Kantoorpand met akoestische wanden aan de Boompjes 40 Inspiratie voor akoestische afgesloten ruimten in de kantoorinrichting.


Een andere musthave tegenwoordig in de kantoorinrichting: akoestische wanden. Een ideale manier om wat rust te creëren en daarnaast zijn ze makkelijk verplaatsbaar. Het zachte materiaal zorgt voor het verminderen van de nagalm en het geluid wordt daardoor in de kantoorruimte gedempt.

#5 Creëer daglicht in de kantoorinrichting

Daglicht is essentieel voor het welzijn en de gezondheid van de mens. In de winterperiode zijn de dagen kort en krijg je maar weinig daglicht als je een baan hebt, waarbij je van 9 tot 5 op het kantoor zit. Daglicht zorgt onder andere voor de aanmaak van vitamine D wat vervolgens weer zorgt voor versterking van het immuunsysteem. Mensen met voldoende vitamine D in het bloed hebben minder vaak depressieve gevoelens. Dus hup naar buiten tijdens de lunch voor jouw dosis vitamine D!

Kantoorruimte aan de Kastanjelaan 400Voldoende daglicht op jouw werkplek is essentieel.


Een andere mogelijkheid is een werkplek aan het raam. Nu heb je natuurlijk niet altijd jouw werkplek voor het kiezen. Creëer in jouw kantoorinrichting verschillende werkplekken of loungeplekken aan het raam zodat jouw werknemers hier terecht kunnen om aan hun dagelijkse dosis vitamine D te komen.

#6 De kantoorinrichting voorzien van een relaxruimte

Een powernap op het werk klinkt als een no-go, maar toch zijn de positieve effecten al meermaals bewezen. Door een paar minuten te slapen ben je een stuk alerter. Dit kan wel 2 uur lang aanhouden! Je verlaagt het stressniveau door een kort moment je hoofd helemaal leeg te maken. Daarnaast werkt een powernap ook beter dan een kop koffie en is het gezonder. Een goede powernap duurt maar 10 tot 20 minuten. Dus waar wacht je nog op en creëer snel een ruimte om te relaxen in jouw kantoorinrichting.

Relaxruimte aan de Kastanjelaan 400Breng jij je powernap liever door op de bank of in een egg hangstoel?

#7 Plaats apparatuur buiten de kantoorruimte

Een gezonde werkruimte creëren, betekent ook dat bepaalde zaken geweerd moeten worden. Denk hierbij aan printers en papierversnipperaars. Het binnenklimaat kan door chemische stoffen van het apparaat aangetast worden. Daarnaast zorgt het ook gewoon voor geluidsoverlast, waardoor de werkprestaties van de werknemers afnemen.

Werkplekken aan de Kalvermarkt 53 RotterdamIngerichte plekken om zo gemakkelijk gebruik van de printer te kunnen maken, waardoor verder niemand gestoord wordt.

Pas jij de 7 tips toe in jouw kantoorinrichting?

Met deze 7 tips zorg jij ervoor dat jouw werknemers in een gezonde werkruimte aan de slag kunnen. Nu is de ene tip natuurlijk makkelijker realiseerbaar dan de ander, maar voor meer informatie over een gezonde kantoorinrichting contacteer je vrijblijvend een van onze medewerkers. Doe met deze tips vooral je voordeel in jouw kantoorinrichting!

01 persoonlijke kantoorinrichting binnen week locatie

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure