Kantoorinrichting

Staand werken in de kantoorinrichting

Staand werken, we zien het steeds vaker. Toch houden we graag vast aan de gewoonte, zittend werken. In deze blog geven we tips om van deze gewoonte af te komen en staand werken te stimuleren in de kantoorinrichting.

Staand werken in de kantoorinrichting

We hebben allemaal al eens gehoord dat staand werken eigenlijk beter is dan continu zitten. Misschien heb je al wel zit-stacombinaties voorbij zien komen in verschillende kantoorinrichtingen of heb je ze zelfs al verwerkt in je eigen kantoorinrichting. Grote kans echter, dat zelfs als deze bureaus tot de beschikking staan in de kantoorinrichting, er alsnog zittend aan gewerkt wordt. Want we zijn nou eenmaal gewoontedieren met zijn allen. In deze blog geven we tips om van deze gewoonte af te komen en staand werken te stimuleren in de kantoorinrichting.

05 designinrichtingspakket basis wensen eisen

Maar waarom is staand werken in de kantoorinrichting belangrijk?

Voor we het ‘hoe’ gaan uitleggen, is het ‘waarom’ ook belangrijk. Naar de gezondheidsrisico’s van lang zitten zijn verschillende onderzoeken gedaan. De resultaten van de onderzoeken verschillen een beetje onderling.  Dit kom natuurlijk ook omdat het onder andere belangrijk is hoe lang iemand precies zit en hoeveel iemand buiten werk om ook zit, maar één ding komt elke keer weer naar voren: gezond is het niet.

Een paar risico’s die het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid noemt zijn onder andere vervroegd overlijden, type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en depressies. Klinkt niet heel prettig! Tijd om in de benen te komen dus.

Staand werkend Mogelijkheid om individueel staan te werken met een speciaal ingerichte afgesloten box.

Staan met behulp van de kantoorinrichting

Een goede start voor het stimuleren van staand gedrag is vanzelfsprekend het aanpassen van de kantoorinrichting. Mensen moeten wel ook echt de mogelijkheid hebben om te gaan staan. De eerder genoemde zit-stacombinaties zijn hier de perfecte oplossing voor. Deze zijn handmatig of elektrisch naar boven en beneden bij te stellen en kunnen hierdoor voor iedereen op de perfecte hoogte gezet worden.

Pas op met bureaus of bars in de kantoorinrichting die permanent op stahoogte staan: te lang staan kan namelijk even veel risico’s met zich mee brengen. De afwisseling die mogelijk is met zit-stacombinaties in de kantoorinrichting maakt dat deze echt perfect zijn. Zorg dat jouw werknemers ook de mogelijkheid hebben om staan te combineren met zitten. Je vindt de zit/sta-bureaus in onze webshop.

Kantoorruimte huren Oberanger 6 De mogelijkheid om zowel te kunnen zitten als staan.

Stimuleer staand werken

Zoals ook al in de inleiding genoemd, betekent het aanwezig zijn van de zit-stabureaus in de kantoorinrichting nog niet direct dat ze ook gebruikt worden. Bij lange na niet zelfs. Het is dus ook belangrijk om het gebruik ervan aan te moedigen en het personeel te helpen deze bureaus te implementeren in hun dagelijkse werkzaamheden. Geef bijvoorbeeld een voorlichting over de voordelen van staand werken en hoe dit het beste in de werkdag geïmplementeerd kan worden.

Moedig personeel aan om de sta bureaus te implementeren in hun dagelijkse werkzaamheden.

Zo werkt het vaak makkelijker als mensen per taak of werkzaamheid iets staand gaan doen en niet per tijdvak. Leg hierbij ook uit hoe de bureaus in de kantoorinrichting makkelijk versteld worden, stuur een mail rond met deze informatie en laat collega’s die er al gebruik van maken hun ervaringen delen. Of organiseer zelfs een ‘stand up!’ week, waarin iedereen minimaal 2 uur per dag staand door moet brengen en de stoelen uit de kantoorinrichting van de vergaderruimte gehaald worden, zodat er wel staand overlegd moet worden. 

Vergaderruimte Oskar von Miller Ring 18Tijdens de vergadering staan afwisselen met zitten, met deze kantoorinrichting is dat mogelijk!

Leg uit hoe te staan

Last maar zeker not least: vertel niet alleen waarom je medewerkers moeten staan, maar ook hoe ze moeten staan. De houding is namelijk erg belangrijk. Net als in de bureaustoel, kunnen mensen ook al staand wegzakken in hun houding. Echter, is het juist belangrijk dat je stevig staat. Met de voeten naar voren gericht en stevig op de grond. Voorkom dat de bekken kantelt en wissel af met leunen op het linkerbeen en op het rechterbeen. Zorg ook dat de werkhoogte juist is en dat de onderarmen voornamelijk in horizontale positie zijn. De werkhoogte moet dus ongeveer op ellebooghoogte zijn.

Werknemers moeten niet alleen weten waarom ze moeten staan, maar ook hoe.

Maak daarnaast bijvoorbeeld gebruik van een stamat in de kantoorinrichting. Het klinkt wat onzinnig, maar het helpt echt bij het staand werken. Door de zachte ondergrond wordt de druk op de benen lager. En doordat de stamat niet helemaal egaal is maak je onbewust kleine bewegingen met je benen die de doorbloeding stimuleren.

Dat staand werken belangrijk is wist je waarschijnlijk al, maar hoe je het dan bereikt is een tweede. Met deze tips en tricks zorg je dat jouw collega's van hun zitgewoonte afkomen en staand werken in de kantoorinrichting wordt gestimuleerd onder de medewerkers.

En kom op: sta zelf ook eens wat vaker op!  

07 zoek kantoormeubilair profiteer officeplanner

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

Een gezonde kantoorinrichting creëren? Lees deze 7 tips!

Een gezonde kantoorinrichting creëren? Lees deze 7 tips!

Op welke manier creëer je nou een gezonde werkruimte? Lees de 7 tips en pas ze toe in jouw kantoorinrichting!

Lees meer
Verminder geluidsoverlast op kantoor met deze 3 kantoorinrichting tips

Verminder geluidsoverlast op kantoor met deze 3 kantoorinrichting tips

In dit blog geven we drie tips om jouw kantoorruimte geluidsarm in te richten zonder dat het ten koste gaat van de kantoorinrichting.

Lees meer
Kantoorinrichting in Eindhoven

Kantoorinrichting in Eindhoven

Een kantoorpand met inspirerende kantoorinrichting in de Lichtstad Eindhoven, klinkt dat als echt iets voor jou? Wij lichten vier kantoorinrichtingen in Eindhoven uit, kijk je mee?

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies