Kantoorinrichting

Stimuleer actief bewegen op de werkvloer met een nieuwe kantoorinrichting

Te weinig dagelijkse beweging kan een negatieve impact hebben op je gezondheid. In dit blog laten we manieren zien waardoor je dagelijks meer kan bewegen in je kantoorruimte.

Stimuleer actief bewegen op de werkvloer met een nieuwe kantoorinrichting

Bij de kantoorinrichting wordt meestal geen rekening gehouden met de mogelijkheid tot actief bewegen en de ergonomie op kantoor. De meeste mensen op kantoor brengen het grootste gedeelte van de tijd door achter hun bureau. In dit blog bespreken we 3 manieren waarop je je werknemers en collega’s kunt stimuleren om meer te bewegen en benoemen we bovendien alle voor- en nadelen van de verschillende manieren.

Er zijn meerdere redenen waarom te weinig bewegen een slechte invloed heeft op je gezondheid. Zo verbrandt je lichaam dagelijks minder calorieën, waardoor je sneller in gewicht aankomt. Dit heeft weer als gevolg dat er een verhoogd risico op diabetes type 2 en hartklachten ontstaat. Deze klachten kunnen echter voorkomen worden door meer te bewegen op kantoor en je kantoorruimte hierop aan te passen.


Meer doen voor de gezondheid van je werknemers? Lees onze tips!

Het zit-sta bureau

Het zit-sta bureau is de laatste jaren steeds populairder geworden in de kantoorruimte. Dit bureau is namelijk in hoogte verstelbaar, waardoor er de mogelijkheid gecreëerd wordt om staand te werken. Hierdoor heb je de mogelijkheid om gedurende de dag meer te bewegen door te wisselen tussen zittend en staand werken. Echter kunnen er wat haken en ogen aan een zit-sta bureau zitten.

Voordelen:

 • Het motiveert medewerkers en collega’s om meer te bewegen in de kantoorruimte;
 • Door te kiezen voor staand werken verbrand je meer calorieën dan wanneer je de gehele dag zit;
 • Door staand te werken stimuleer je de doorbloeding van je lichaam;
 • Bovendien train je je buik-, rug- en beenspieren.

Nadelen:

 • Te lang staan kan leiden tot rugpijn, zwellingen en vermoeidheid, zorg er dus voor dat je afwisselt tussen staand en zittend werken;
 • Staand werken kan een slechte houding van het lichaam veroorzaken, waardoor je dus continue op je houding zal moeten letten. Zorg daarom voor een goede werkhoogte, waardoor je niet gaat ‘slonzen’.
Standing desk at your office spaceEen zit-sta bureau in de kantoorinrichting is één van de laatste trends op het gebied van kantoormeubilair. 

De stabiliteitsbal

Als je er niet van houdt om hele dagen achter je bureau te staan, maar wel wilt bewegen in de kantoorruimte, kun je ook voor een stabiliteitsbal kiezen. Deze bal vervangt de normale bureaustoel. Hierdoor is een bureau bij het gebruik van een stabiliteitsbal ook ietwat hoger in vergelijking bij het gebruik van een bureaustoel. De stabiliteitsbal is een opblaasbare bal van zacht PVC, wat ook gebruikt wordt tijdens het sporten. Door het gebruik van een stabiliteitsbal beweeg je niet alleen constant je spieren en ledematen, maar train je ook je buik- en rugspieren, waardoor je vanzelf een betere houding aanneemt.

Voordelen:

 • Het gebruik van je spieren wordt verhoogd;
 • Door de constante beweging wordt je metabolisme verhoogd;
 • Bovendien wordt door de beweging zuurstof beter opgenomen in je bloed, waardoor je ijzergehalte verhoogd wordt en je je fitter voelt.

Nadelen:

 • Door de houding die je aanneemt, belast je de heupen meer, waardoor je hier last van kunt krijgen;
 • Door het ontbreken van een rug- en armleuning zul je moeten wennen aan de nieuwe positie en op je postuur moeten letten.
Stability ball at your office space Door het gebruik van een stabiliteitsbal beweeg je meer in de kantoorruimte.

De compacte fietstrainer

Als je liever zittend werkt, maar wel wilt bewegen tijdens werktijd, kun je ook kiezen voor een compacte fietstrainer. Deze fietstrainer lijkt op een kleine variant van een hometrainer en beschikt over 2 pedalen, waardoor je zittend achter je bureau kunt fietsen. Zo beweeg je wel actief tijdens je werk, maar word je niet afgeleid.

Voordelen:

 • Door het compacte formaat van de fietstrainer kun je het apparaat gemakkelijk gebruiken en opbergen;
 • Door het gebruik van de fietstrainer ben je de gehele dag in beweging, waardoor je meer calorieën verbrandt;
 • Door de houding die je aanneemt, is de kans op blessures klein;
 • De fietstrainer is zowel in moeilijkheidsgraad als snelheid aan te passen, waardoor de fietstrainer voor iedereen geschikt is.

Nadelen:

 • Bij een knieblessure kan het klachten veroorzaken of verergeren;
 • De aanschafprijs kan aardig oplopen als je er één voor elk personeelslid aan wilt schaffen;
 • Sommige fietstrainers zijn luid tijdens gebruik, waardoor dit afleidend kan zijn tijdens het werk.
Fitness room in your office space Door fitnessapparatuur toe te voegen aan je kantoorruimte, stimuleer je je werknemers om meer te bewegen in de kantoorruimte.

Ga jij je kantoorruimte aanpakken?

Studies tonen aan dat het motiveren van meer beweging in een kantoorruimte sociaal bewustzijn creëert over het belang van actief bewegen en dus bijdraagt aan de fysieke betrokkenheid in de kantoorruimte. De volgende keer dat je je kantoorruimte aan wil pakken, zorg er dus voor dat je de focus ook legt op actief bewegen in de kantoorruimte. SKEPP kan je hierbij helpen, zodat jouw kantoorruimte straks voor loopt op het gebied van actief bewegen in de kantoorruimte!


Neem contact op!

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

Op een rijtje: de voordelen van tijdelijk kantoormeubilair

Op een rijtje: de voordelen van tijdelijk kantoormeubilair

Een langdurig huurcontract met vaste kantoorinrichting niet meer van deze tijd. Profiteer van de voordelen van tijdelijk kantoormeubilair. Meer hier over lees je in dit blog!

Lees meer
Flexibele kantoorinrichting

Flexibele kantoorinrichting

Wat houdt een flexibele kantoorinrichting in? Hoe realiseer je die en wat zijn de voordelen? Wij geven antwoord op al jouw vragen over het flexibel inrichten van jouw kantoorruimte.

Lees meer
Dit zijn de ideale ontmoetingsplekken in jouw kantoorinrichting

Dit zijn de ideale ontmoetingsplekken in jouw kantoorinrichting

Een ontmoetingsplek creëren in jouw kantoorinrichting? Lees dé 7 plekken voor een ideale ontmoetingsplek in dit blog!

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies