Kantoorinrichting

Onderhoud en verzorging van kantoormeubilair: zo doe je dat!

Het dagelijkse gebruik van kantoormeubilair laat toch zo zijn sporen achter. In dit blog vertellen we hoe je kantoormeubilair zo goed mogelijk kunt onderhouden!

Onderhoud en verzorging van kantoormeubilair: zo doe je dat!

De kringen op het bureau van alle broodnodige kopjes koffie poets je weg, de achtergebleven kruimels van die knäckebröd met kaas veeg je de prullenbak in en je kantoormeubilair is weer good to go voor de volgende werkdag. Waarschijnlijk komt daarnaast ook de schoonmaker minimaal een keer per week langs voor een schoonmaakbeurt. Maar het dagelijkse gebruik van kantoormeubilair laat toch zo zijn sporen achter: slijtplekken op de bureaustoelen, een stoffig kleed en krassen op het bureau. In dit blog vertellen we hoe je het kantoormeubilair zo goed mogelijk onderhoudt.

03 vraag gratis vrijblijvend gepersonaliseerde inrichting aan

Doe de grote schoonmaak

Vuil dat direct zichtbaar is, wordt gelijk weggeveegd en één keer per week zorgt de schoonmaker voor een goede schoonmaakbeurt van het kantoormeubilair. Zorg er daarnaast voor dat het kantoormeubilair 1 of zelfs 2 keer per jaar een grote schoonmaak en onderhoudsbeurt krijgt. In ons eigen huis krijgen we ook eens per jaar de drang om de boel schoon te maken, waarom zou dit dan op kantoor niet zo zijn? Deze grote onderhoudsbeurt is hét moment om echt alle hoeken en gaten van het kantoor mee te nemen en stofvrij te maken.

Na een grondige poetsbeurt kunnen jullie er op kantoor weer fris tegenaan!

Ook rommellades met spullen die toch nooit gebruikt worden, oude documenten en die sjaal van wie niemand eigenlijk weet van wie die is worden opgeruimd bij deze schoonmaak. Zorg daarnaast dat niet om computerschermen en toetsenborden heen wordt geveegd, maar dat echt het hele bureau vrij is van spullen en wordt afgenomen. Het kost wat tijd, maar dan is ook echt alles spic en span. Na deze poetsbeurt kunnen jullie er weer fris tegenaan voor het komende (half) jaar.

Marten Meesweg 25 G Rotterdam 17Zorg dat het gehele bureau vrij gemaakt wordt van spullen!

Verzorg het leren kantoormeubilair

Op menig kantoor is het een onderdeel van het kantoormeubilair: een grote leren loungebank om tussen de inspanningen door even op te kunnen relaxen. Of een paar mooie leren vergaderstoelen of luxe leren bureaustoelen. Leer is een ontzettend mooi materiaal. En het kan ook een heel duurzaam materiaal zijn, mits het goed onderhouden wordt. Sowieso is het goed voor het onderhoud om de leren bank of stoel af en toe af te nemen met een vochtige doek zodat stof en vuil verwijderd worden. Let wel op dat deze doek niet te nat is, want dat geeft lelijke plekken op het leer.

Zorg er daarnaast ook voor dat het leren kantoormeubilair niet op de meest zonnige plek van het kantoor staat. Veel zon zorgt er namelijk voor dat het leer uitdroogt. Ondanks deze onderhoudsmaatregelen kan het leer er toch wat oud en uitgedroogd uit gaan zien op een gegeven moment. Dan kun je het behandelen met lederwas. Dit geeft je kantoormeubilair weer een oppepper waardoor het weer jaren meekan!

Onderhoud het hout

Naast leer is ook hout een veelvoorkomend materiaal in kantoren. De bureaus zullen vaak niet van massief hout zijn, maar houten tafels en houten kasten zien we vaak in het kantoormeubilair. Om ervoor te zorgen dat dit houten kantoormeubilair haar mooie uitstraling blijft behouden, moet het goed onderhouden worden. Bijvoorbeeld door het regelmatig te behandelen met een vochtinbrengend middel. Hierdoor blijft de conditie van het hout goed.

Verlengde poolseweg 38 Breda 19Om het bureau zijn mooie uitstraling te laten behouden, moet het goed onderhouden worden.

Daarnaast zorgt dit onderhoud er ook voor dat het hout makkelijk afneembaar wordt. Het meubelstuk blijft er dus top uitzien en gaat daarnaast ook nog eens veel langer mee. Als er toch vlekken in het hout komen die niet weg te poetsen zijn, kan het houten kantoormeubilair opgeschuurd en opnieuw in de olie gezet worden. Daarna lijkt je meubelstuk weer als nieuw.

Denk ook eens aan de bureaustoel

Ze staan in elk kantoor, maar worden wat onderhoud betreft vaak over het hoofd gezien: bureaustoelen. Dit meubelstuk valt samen met het bureau in de categorie van meest intensief gebruikt kantoormeubilair. Hele dagen wordt op de bureaustoel gezeten, gereden en gedraaid. Dit maakt het denkbaar dat er soms moertjes of boutjes los gaan zitten en dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Ze staan in elk kantoor, maar worden wat onderhoud betreft vaak over het hoofd gezien: bureaustoelen!

Houd om dit te voorkomen eens in de zoveel tijd een grote onderhoudsbeurt: kijk alle bureaustoelen na op losse onderdelen en moertjes die aangedraaid kunnen worden. En check dan ook gelijk of alle veranderbare instellingen van de stoelen het nog doen, zodat de kantoormedewerkers de stoel helemaal ergonomisch af kunnen stellen. Last but not least: maak ook de wielen van de bureaustoel schoon. Hierin gaan vaak stof en haren vastzitten wat ervoor zorgt dat de stoel minder soepel rolt.

Zorg voor een dieptereiniging

Bepaalde onderhoudszaken van het kantoormeubilair kun je niet door de schoonmaker laten doen. Schakel voor dit onderhoud een professioneel bedrijf in. Denk bijvoorbeeld aan een dieptereiniging van tapijt en vloerkleden, maar ook de stoffering van stoelen. Dit zijn zaken die op het eerste oog vaak niet zo vies lijken.

Verlengde poolseweg 38 Breda 5Hoewel goed schoonmaken ook zeker helpt, zorgt het goed onderhouden van het kantoormeubilair voor een duidelijke verlenging van de levensduur.

Echter, na jaren van intensief gebruik hebben deze zaken heel wat onzichtbare stof en viezigheid opgeslagen. Eens in de zoveel jaar moet dit kantoormeubilair eens goed onderhouden worden. En hoewel je misschien niet eens doorhad dat het vies was, zal het resultaat van zo’n professionele onderhoudsbeurt je verrassen. Zo ziet het kantoormeubilair er weer uit als nieuw. En dat geeft een boost aan de gehele kantoorinrichting.

Laat oud kantoormeubilair revitaliseren

Sommige meubelstukken uit het kantoormeubilair zullen op een gegeven moment, ondanks goed onderhoud, te versleten zijn om nog te gebruiken. Gooi het meubilair niet gelijk weg! Vaak zijn onderdelen van het kantoormeubilair nog heel goed bruikbaar om iets nieuws van te maken of kan bijvoorbeeld een nieuwe stoffering het kantoormeubel weer als nieuw maken. Deze revitalisering van meubelstukken is een heel duurzaam alternatief voor het compleet vervangen van kantoormeubilair.

Oude grondstoffen en zelfs hele delen van producten kunnen zo weer jaren mee in plaats van dat ze op de vuilstapel belanden. Daarnaast is dit ook nog eens goed voor de portemonnee omdat niet het hele meubelstuk, maar slechts een deel vervangen hoeft te worden.

Goed onderhouden dus!

Zo zie je maar: ook wanneer het kantoormeubilair elke week schoongemaakt wordt, is er nog genoeg ander onderhoud dat niet vergeten moet worden. Hoewel goed schoonmaken ook zeker helpt, zorgt het goed onderhouden van het kantoormeubilair voor een duidelijke verlenging van de levensduur. Lekker duurzaam en goed voor de portemonnee dus. En wanneer iets zo oud is dat het toch echt aan vervanging toe is, kan een revitalisatie nog een mooie en duurzame oplossing bieden. Mocht je toch op zoek zijn naar nieuw kantoormeubilair neem dan eens een kijkje in de Officeplanner Webshop!

05 designinrichtingspakket basis wensen eisen

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

Kantoormeubilair: prijs-kwaliteitverhouding

Kantoormeubilair: prijs-kwaliteitverhouding

Je hebt een bepaald budget én eisen wat betreft de kwaliteit van de meubelen. Maar hoe zit het met de verhouding tussen deze twee? Lees het in dit blog!

Lees meer
Hoe pas je het plexiglas scherm toe in jouw kantoorinrichting?

Hoe pas je het plexiglas scherm toe in jouw kantoorinrichting?

Werkt het personeel grotendeels vanuit huis? Dan is het coronaproof maken van jouw kantoor een goed plan. Plexiglas schermen kunnen er bij helpen om het directe contact tussen werknemers te beperken. Hoe jij plexiglas schermen kunt toepassen in jouw kantoorinrichting? Dat lees je in dit blog!

Lees meer
Alles over de populairste bureaustoel: Sevilla

Alles over de populairste bureaustoel: Sevilla

Op het werk wil je er toch comfortabel bij zitten? Kies daarom voor een kwalitatieve ergonomische bureaustoel, zoals de bureaustoel Sevilla!

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies