Kantoorinrichting

Minimalisme in de kantoorinrichting

Minder spulletjes, minder kleuren, minder afleiding en meer rust en sfeer. In deze blog bespreken we de kenmerken van een goede minimalistische kantoorinrichting.

Minimalisme in de kantoorinrichting

Less is more is het welbekende gezegde, dat ook zeer goed toepasbaar is in de kantoorinrichting. Minder spulletjes, minder kleuren, minder afleiding en meer rust en sfeer. In deze blog bespreken we de kenmerken van een goede minimalistische kantoorinrichting. Denk bijvoorbeeld aan welk kleurgebruik, welke materialen en welke vormen goed passen bij een minimalisme in de kantoorinrichting.

04 zoek flexibel kantoormeubilair voor jouw kantoor

Terug naar de basis

Het belangrijkste uitgangspunt van een minimalistische kantoorinrichting is in onze ogen de basiskleur wit. Wit straalt rust en kalmte uit en kan daarnaast juist ook een luxe effect geven. Waar een kantoor met een uitgesproken kleurenpallet wat chaotisch over kan komen en een kantoor met een donker kleurenpallet wat somber is, is een witte basis perfect. Minder kleur dus!

Kantoorruimte huren bij SKEPP Een kantoorinrichting voorzien van zwarte elementen.

Gekleurde of zwarte details

Hoewel we donkere of uitgesproken kleuren geen goed idee vinden voor de basis van de kantoorinrichting, zijn ze juist perfect voor de details. Zwarte details in een witte omgeving stralen een bijzondere luxe uit. Hang bijvoorbeeld een zwart wandrek op je witte muur waar je notities aan kan hangen of zet zwarte meubels neer.

Zorg er dan bij die meubels wel weer voor dat ze niet te zwaar zijn en echt een zwart detail aan de ruimte meegeven, zonder dat ze die kleur laten overheersen. Een zwart metalen krukje bijvoorbeeld! In plaats van zwart kun je ook kiezen voor één uitgesproken kleurtint in de details of een combinatie van pasteltinten. De kunst van een minimalistische kantoorinrichting is om de juiste balans te vinden tussen de simpele basis en bijzondere details.

De simpele vormen van de kantoorinrichting en het lichte en rustige is wat minimalisme uitstraalt. 

Minder poespas in de kantoorinrichting

En die balans vinden is inderdaad een kunst, als je rekening houdt met de volgende inrichtingsregel voor minimalistische kantoorinrichtingen. Namelijk: hoe minder poespas, hoe beter. Tuurlijk is een poster hier of een kleedje daar leuk, maar zoals de omschrijving ‘minimalistisch’ eigenlijk letterlijk aangeeft, moet dit zo min mogelijk. Het moet echt gaan om de simpele vormen van de kantoorinrichting en het lichte en rustige is wat minimalisme uitstraalt. En, we noemden het al eerder, het luxe gevoel dat je creëert.

Minimalistische elementen in de kantoorinrichting Een kantoorinrichting met weinig poespas met blauwe stoelen als eye-catcher.

Natuurlijke materialen

Je kan je voorstellen dat met al dat wit in de kantoorinrichting en zonder al te veel andere poespas het misschien weer wat kil of saai over kan komen. Maar dat is nou juist weer niet de bedoeling. Want een minimalistische kantoorinrichting houdt niet in dat het ook kil moet zijn.

Om dus juist wat sfeer en warmte in de minimalistische kantoorinrichting te brengen, kun je gebruik maken van natuurlijke materialen zoals hout en bamboe. Leg bijvoorbeeld een vloer van hout (wel in een lichte kleur, denk aan de eerste basisregel) of zet houten bureaus neer. Kies wel voor het een of het ander, want anders blijven het geen details, maar wordt het juist weer te veel. Ook een kamerplant in de kantoorinrichting kan wonderen verrichten.

Kantoorruimte huren bij SKEPP Een minimalistische kantoorinrichting met natuurlijke elementen, zoals de vloer, het kozijn en de tafel. 

Strakke lijnen in de kantoorinrichting

Een laatste richtlijn voor een minimalistische kantoorinrichting is het gebruik van strakke lijnen. Denk hierbij aan strakke lijnen in de vorm van het meubilair, in de opstelling van het kantoormeubilair en bijvoorbeeld ook zaken als verlichting. Hoe jammer is het namelijk, als je overal rekening mee hebt gehouden, dat de minimalistische kantoorinrichting niet langer minimalistisch is doordat er allerlei vormen door elkaar gebruikt worden.

Met ronde lampenkappen, rechthoekige bureaus en een ovalen vergadertafel allemaal in jouw kantoorruimte creëer je geen minimalistische kantoorinrichting. Zorg juist dat er een strakke lijn in het vormgebruik zit. Dit betekent niet dat ronde vormen uit den boze zijn, maar zorg dan wel dat dit vaker terugkomt en niet de ruimte opbreekt.

Vergaderruimte van een minimalistische kantoorinrichtingEen ronde ruimte afgewerkt met een ronde vergadertafel.

Minimalistische kantoorinrichting ten top

We begonnen dit artikel er al mee en willen er eigenlijk ook mee afsluiten: houd altijd in je achterhoofd, dat less toch echt more is! Bij een trend als het minimalisme is het ontzettend belangrijk om bij elke richtlijn en tip weer mee te nemen: maak gebruik van een kleuraccent, maar niet te veel; kies voor zwarte details, maar niet te veel; gebruik natuurlijke materialen, maar niet te veel. Eigenlijk is er maar één ding binnen deze trend waarvan more ook echt more is. En dat is de kleur wit in de kantoorinrichting. Bekijk ook eens onze producten uit de webshop voor een stijlvolle inrichting:


Webshop SKEPP

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

De 9 kantoortrends in 2019

De 9 kantoortrends in 2019

De kantoortrends van 2019, welke zijn dit? Een grotere concentratieplekken, een ergonomische werkplek en nog veel meer. Lees de 9 kantoortrends van 2019 hier!

Lees meer
Is jouw kantoorruimte helemaal zomerklaar?

Is jouw kantoorruimte helemaal zomerklaar?

De eerste warme dagen zijn in volle gang. En er zijn er (hopelijk) nog velen in aantocht. Hoe kom jij de zomerse dagen door op kantoor? Met deze tips natuurlijk!

Lees meer
Deze ruimtes mogen niet ontbreken in jouw kantoorinrichting

Deze ruimtes mogen niet ontbreken in jouw kantoorinrichting

De kantoorinrichting is tegenwoordig meer dan enkel het inrichten van een paar kantoorruimtes. Lees in dit blog de ruimtes die in jouw kantoorpand niet mogen ontbreken.

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies