Kantoorinrichting

Kantoorinrichting van een brainstormruimte

Een ruimte om creatief denken en samenwerken te stimuleren om zo tot interessante, nieuwe en originele ideeën te komen. Watch and learn met de volgende 5 tips!

Kantoorinrichting van een brainstormruimte

Er is meer aandacht voor het stimuleren van werknemers bij hun dagelijkse taken en verhogen van de productiviteit met behulp van de kantoorinrichting. Dit door Activity Based Werken te integreren in een bedrijf, waarbij de werknemers zich gedurende de dag kunnen verplaatsen door de kantoorinrichting afhankelijk van de activiteit waar ze op dat moment mee bezig zijn. Een van die ruimtes kan de brainstormruimte zijn. Een ruimte om creatief denken en samenwerken te stimuleren om zo tot nieuwe en originele ideeën te komen. Maar hoe richt je zo’n brainstormruimte nou in? Watch and learn met de volgende 5 tips!

06 activity based werken volg vele bedrijven

Stimuleer creativiteit middels de kantoorinrichting

Een van de belangrijkste zaken waar een brainstormruimte aan moet voldoen, is dat de kantoorinrichting de creativiteit van de werknemers moet stimuleren. Het hele doel van brainstormen is om originele ideeën te bedenken en uit te werken. Een goede dosis creativiteit kan hierbij zeker niet ontbreken. Fijn dus dat er veel (wetenschappelijk) onderzoek is gedaan naar hoe creativiteit bij mensen gestimuleerd kan worden. Zo blijken planten in de kantoorinrichting een boost voor creatief denken.

Een van de belangrijkste zaken waar een brainstormruimte aan moet voldoen, is dat de kantoorinrichting de creativiteit van de werknemers moet stimuleren. 

Ook blijkt er creatiever nagedacht te worden wanneer mensen staand met elkaar in gesprek zijn in plaats van zittend. Verder is het belangrijk dat er in de kantoorinrichting van de brainstormruimte een diversiteit is aan kleuren, vormen en materialen. Dit prikkelt mensen om creatief na te denken. Zorg ten slotte dat het niet te opgeruimd is in de brainstormruimte. Een rommelige ruimte draagt namelijk ook bij aan de creativiteit van mensen.

Kantoorruimte Gustav Mahlerplein 28Het perfecte voorbeeld van een brainstormruimte met een diversiteit aan kleuren, vormen en materialen!

Maak van de muren iets interessants

Bekleed de standaard muren van de brainstormruimte. Kies in je kantoorinrichting bijvoorbeeld voor whiteboard muren, waar afbeeldingen en ideeën opgehangen kunnen worden. Hang ook voordat er plannen of concepten opgehangen worden al wat foto’s en leuke quotes op. Dit draagt weer bij aan de prikkelende en ietwat rommelige kantoorinrichting die we hiervoor al benoemden als creativiteit stimulerend. Of ga voor een krijtmuur waar mensen hun concepten op kunnen uitschrijven en tekenen. Zo kunnen mensen letterlijk groot denken en hun plannen, concepten en ideeën muurgroot uitwerken.

Quote in de kantoorruimte De quote "Life begins at the end of your comfort zone" is goed toepasbaar in de loungeruimte van je kantoorpand.

Wanneer je in je kantoorinrichting niet de mogelijkheid hebt om de hele muur om te toveren tot een whiteboard muur of magnetische muur (of beide!) dan is er ook nog de mogelijkheid om grote papierrollen aan de muur te bevestigen. Deze papierrollen kunnen over de hele hoogte van de muur uitgerold worden, waardoor er alsnog veel ruimte is om lekker te tekenen en te schrijven. Daarnaast staat het ook nog eens ontzettend hip in je kantoorinrichting!

Zorg voor voldoende werkmateriaal

Zorg dat er in de brainstormruimte voldoende materialen aanwezig zijn om mee te werken tijdens de brainstormsessie. Je kan je voorstellen dat creatieve ideeën meer tot bloei komen wanneer er gewerkt kan worden met stiften in alle kleuren, grote papieren, Post-its (tip, kies voor de Super Sticky versie, zodat er tijdens de sessie geen irritaties ontstaan door afvallende post-it briefjes) en afplaktape.

Met voldoende werkmateriaal zorg je ervoor dat werknemers ook daadwerkelijk gebruik kunnen maken van de opties die je ze biedt. 

Mocht je de eerder genoemde whiteboardmuren of krijtmuren in je kantoorinrichting hebben, zorg dan ook dat er voldoende whiteboardstiften en krijt aanwezig zijn. Zo kunnen de werknemers daadwerkelijk gebruik maken van de opties die je ze biedt. Ook al dit werkmateriaal draagt weer bij aan het effect van rommeligheid en het bieden van een stimulerende kantoorinrichting waarin verschillende materialen, vormen en kleuren aanwezig zijn.

Vergaderruimte SKEPPMet grote papierrollen aan de muur is de brainstormruimte snel weer opgeruimd.

Zorg voor blijvende resultaten

Wanneer goede, originele ideeën zijn bedacht tijdens de sessie, moeten die ook opgeslagen kunnen worden om later verder uit te werken. Stel bijvoorbeeld laptops beschikbaar in de brainstormruimte waarop de plannen die op het whiteboard uitgewerkt zijn gedigitaliseerd kunnen worden. En zorg dat er kokers aanwezig zijn in de kantoorinrichting waarin het papier van de grote papierrollen opgerold meegenomen en opgeslagen kan worden om er op een later moment weer naar te kunnen kijken (anders komen er lelijke vouwen in waardoor het onduidelijk wordt en waar weinig creativiteit meer vanaf spat).

Wanneer goede, leuke en originele nieuwe ideeën zijn bedacht tijdens de sessie, moeten die ook opgeslagen kunnen worden om later verder uit te werken.

Ook kun je zorgen voor grote mappen in de kantoorinrichting waarin verschillende materialen, uitdraaien, tekeningen en post-its bij elkaar gehouden kunnen worden. Hoe zonde zou het namelijk zijn als al die leuke ideeën en plannen na de sessie in de prullenbak belanden. Het is altijd fijn als er, tot het idee omgevormd is tot een concreet plan of product, weer even teruggekeken kan worden naar die allereerste schetsen en aantekeningen over het idee.  

Maak de kantoorinrichting flexibel

Het woord brainstormruimte zegt het al: er moet gebrainstormd worden over verschillende ideeën, plannen, concepten en uitwerkingen. De ene keer gaat het over hele andere zaken dan de andere keer en ook de mensen die meewerken aan de brainstormsessie zijn de ene keer heel anders dan de keer erop. Zo kun je mensen binnen een team hebben of juist mensen uit allemaal verschillende teams die samenkomen. Het kan gaan over de meest uiteenlopende zaken. Om te zorgen dat de ruimte voor al deze overleggen geschikt is, raden we aan de kantoorinrichting van de brainstormruimte flexibel te maken.

Kantoorruimte huren maanlander 47 Kies ervoor om te brainstormen op een krijtbord. Gegarandeerd dat je op creatieve ideeën komt!

Zorg dat er bijvoorbeeld zit-statafels aanwezig zijn. Zodat mensen naar wens zittend of staand kunnen brainstormen. Of zelfs tussendoor kunnen wisselen van het een naar het ander. Ook kun je gebruik maken van flexibele wanden in de kantoorinrichting om de ruimte waarin gebrainstormd wordt groter of kleiner te maken naar het aantal mensen dat aanwezig is. Verder is het aan te raden om krukjes en tafels in de kantoorinrichting neer te zetten die makkelijk te verplaatsen zijn zodat mensen in andere opstellingen kunnen gaan zitten.

Faciliteer een creatief denkproces

Goede ideeën en originele plannen komen natuurlijk niet uit de lucht vallen. Dit blijf mensenwerk. Ook wanneer je een perfecte brainstormruimte hebt gecreëerd middels de juiste kantoorinrichting wil dat natuurlijk niet zeggen dat er uit zo’n brainstormsessie altijd het perfecte idee komt. Maar door te zorgen dat je de brainstormruimte zo inricht dat creatief denken gestimuleerd wordt, de plannen en concepten op meerdere manieren uitgewerkt kunnen worden en er flexibel gebrainstormd kan worden, maak je de kans op een echt goed en creatief idee wel een stuk groter.

Goede ideeën en originele plannen komen natuurlijk niet uit de lucht vallen, toch kun je met een brainstormruimte de kansen wel vergroten. 

Zorg dus dat je met de kantoorinrichting van je brainstormruimte je medewerkers echt de kans geeft om creatief te zijn, letterlijk groot te denken en de resultaten op te slaan voor later. En wie weet wat voor grootse plannen er bedacht gaan worden met behulp van de kantoorinrichting! 

05 designinrichtingspakket basis wensen eisen

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

4 tips voor de  inrichting van de bedrijfskantine

4 tips voor de inrichting van de bedrijfskantine

De bedrijfskantine is tegenwoordig zoveel meer in de kantoorinrichting. Met deze tips zorg jij dat de bedrijfskantine het sociale middelpunt wordt van jouw bedrijf.

Lees meer
Deze ruimtes mogen niet ontbreken in jouw kantoorinrichting

Deze ruimtes mogen niet ontbreken in jouw kantoorinrichting

De kantoorinrichting is tegenwoordig meer dan enkel het inrichten van een paar kantoorruimtes. Lees in dit blog de ruimtes die in jouw kantoorpand niet mogen ontbreken.

Lees meer
Efficiënte kantoorinrichting

Efficiënte kantoorinrichting

Waarom is de indeling van een kantoor belangrijk? En welke inrichting is het meest efficiënt voor jouw kantoor? Wij helpen je de belangrijkste vragen over een efficiënte kantoorinrichting te beantwoorden.

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies