Kantoorinrichting

Hoe bepaal ik de juiste hoogte voor mijn bureau?

De gemiddelde kantoormedewerker zit zo’n 8 uur op een dag aan zijn of haar bureau in de kantoorinrichting. Daarom lees je hier hoe je de juiste hoogte van je bureau instelt!

Hoe bepaal ik de juiste hoogte voor mijn bureau?

Als leidinggevende wil je graag weten wat de goede hoogte van het bureau van je medewerkers is. De gemiddelde kantoormedewerker zit namelijk zo’n 8 uur op een dag aan zijn of haar bureau in de kantoorinrichting. En soms zelfs meer. Je kunt je voorstellen hoe slecht het voor ze is, om die 8 uur in de verkeerde houding doorbrengen. Daarom lees je hier hoe je de juiste hoogte van je bureau instelt, zodat ook je medewerkers hier wat mee kunnen.

06 activity based werken volg vele bedrijven

Belang van een bureau op juiste hoogte

Wanneer het bureau te hoog is ingesteld, ga je je schouders optrekken, wat uiteindelijk tot lichamelijke klachten leidt. Wanneer je bureau te laag ingesteld is, ga je voorovergebogen aan het werk. Ook dit leidt tot lichamelijke klachten. Het is dus voor je lichaam belangrijk om de hele dag in de juiste ergonomische houding te werken in de kantoorinrichting. Zo voorkom je lichamelijke klachten en houd je het bureauwerk langer vol.

Het is voor je lichaam belangrijk om de hele dag in een ergonomische houding te werken.

Stel eerst je bureaustoel goed in

De basis van een goede zithouding is de bureaustoel. Het is dus van belang dat de bureaustoel goed ingesteld staat, voordat we het bureau op juiste hoogte kunnen gaan zetten. De hoogte van het bureau passen we vervolgens aan de bureaustoel aan. Zo stel je de bureaustoel in:

 1. Ga lekker in je stoel zitten en zorg dat je rug goed de rugleuning raakt.

 2. Zet je voeten stevig op de grond en zet de bureaustoel op zo’n hoogte dat je bovenbenen en je onderbenen een hoek van 90 graden vormen. Zo krijgen je benen genoeg ruimte en blijft de doorbloeding in de benen goed.

 3. Stel de diepte van de stoelzitting zo in dat er tussen de zitting en de knieholte ongeveer een vuistgrote ruimte zit.

 4. Raak met je vingers je sleutelbeen aan en laat je arm ontspannen hangen. De armsteunen van de bureaustoel zet je op ellebooghoogte.

Baden powellweg 305b Officeplanner Met verstelbare bureaus kan iedereen zelf de beste hoogte van zijn of haar bureau bepalen!

Hoogte van het bureau instellen

Nu de basis voor een goede zithouding is gelegd, kunnen we door met het instellen van de hoogte van het bureau. Er zijn twee factoren die bepalen op welke hoogte je het bureau moet instellen. Dat zijn de lengte van je bovenarmen en die van je onderbenen. De lengte van je onderbenen bepaalt namelijk de hoogte van je stoel en de lengte van je bovenarm bepaalt de hoogte van de armsteunen. Zorg dat de hoogte van het bureau gelijk is aan de hoogte van de net ingestelde armsteunen. Dan heb je de juiste hoogte voor je bureau te pakken.

Er zijn twee factoren die bepalen op welke hoogte je het bureau moet instellen: de lengte van je bovenarmen en onderbenen. 

Als je vaak schoenen met verschillende hakhoogtes draagt, zorg dan dat je de hoogte van het bureau instelt met de hoogste hakken aan. Zo hebben je benen altijd genoeg ruimte. Wanneer je dan schoenen zonder hakken aanhebt kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een voetensteun om je benen toch in een hoek van 90 graden te krijgen.

IP2Entertainment OfficeplannerHier op kantoor maken ze gebruik van elektrisch verstelbare zit-sta bureaus.

De hoogte van een zit-sta bureau instellen

Naast in hoogte verstelbare bureaus om aan te zitten, zien we ook steeds vaker zit-sta bureaus in de kantoorinrichting. Deze zit-sta bureaus kun je niet alleen verstellen in juiste zithoogte, maar je kunt de hoogte van deze bureaus ook zo instellen dat je eraan kan staan. Hier komt geen bureaustoel aan te pas. Dus hoe stel je de hoogte van deze bureaus dan in? Net als met de zitbureaus is het voor de hoogte van zit-sta bureaus belangrijk waar je ellebogen zitten:

 1.  Ga lekker voor het bureau staan en laat je armen losjes langs je lichaam hangen.

 2. Stel het bureau in op de hoogte van je ellebogen.

Vergeet vooral niet de hoogte van het bureau elke keer dat je wisselt van zitten naar staan of andersom goed te zetten. Het kost even wat extra werk, maar zo voorkom je vervelende lichamelijke klachten door een verkeerde hoogte van het bureau. Je stimuleert met een zit-sta bureau de beweging in de kantoorinrichting. Zelf een zit-sta bureau aanschaffen? Bekijk de Officeplanner Webshop: 


Zit-sta bureaus

Zet je computer- of laptopscherm juist

Om de juiste houding helemaal af te maken, is het ook van belang dat je het computerscherm of het laptopscherm op de juiste hoogte instelt. Dit doe je door de bovenkant van het computerscherm of laptopscherm in te stellen op ooghoogte. Wanneer je recht vooruitkijkt, moet je dus naar de bovenkant van het scherm kijken. Bij de meeste computers heeft het beeldscherm zelf de functie om omhoog of omlaag geplaatst te worden. Als dit niet zo is, kun je boeken onder het computerscherm leggen om alsnog op juiste hoogte te komen. Bij een laptop kun je gebruik maken van een speciale laptophouder.

Catharijnesingel 55a Utrecht Er zijn ook speciaal ontworpen verhogingen voor computerschermen, zoals hier op het bureau.

Eisen aan het bureau

Voor het instellen van de juiste hoogte van het bureau, is het natuurlijk van belang dat het bureau ook goed ingesteld kan worden. Er zitten dan ook een aantal minimale eisen aan een bureau voor in de kantoorinrichting om er zeker van te zijn dat het voor zo goed als alle medewerkers juist ingesteld kan worden en een prettige werkplek vormt. Die eisen zetten we hier even op een rijtje:

 • Voor zittend werk moet de hoogte van het bureau verstelbaar zijn van
  62 tot en met 86 cm.

 • Voor zit-sta werk moet de hoogte van het bureau verstelbaar zijn van
  65 tot en met 125 cm.

 • Het tafelblad moet een minimale afmeting hebben van 80 cm diep en 120 cm breed.

 • Tussen de bureaus moet een afstand van 2,5 cm zitten om beknelling van kabels en vingers te voorkomen.

Vind het ideale bureau

Uit bovenstaande tips blijkt hoe belangrijk het is om de hoogte van het bureau in de kantoorinrichting goed in te stellen. Zo voorkom je lichamelijke klachten en wordt de werkomgeving zo geoptimaliseerd. Hiervoor heb je dus wel een goed in hoogte verstelbaar bureau nodig. Ben je benieuwd naar het geschikte bureau voor jou? Bekijk het aanbod in de webshop!  Hier vind je allerlei bureaus passend bij de eisen, jouw wensen en natuurlijk de kantoorinrichting. Vervolgens stel je met bovenstaande tips gemakkelijk de hoogte van jouw bureau goed in en zorg je voor een ergonomische zithouding.


benieuwd naar ergonomische bureaus? Bekijk het aanbod in onze webshop!

Het belang van een ergonomische werkplek

Het belang van een ergonomische werkplek wordt niet altijd ingezien.  Wees ervan bewust dat gezondheidsklachten niet te vermijden zijn bij werken zonder ergonomie! Naast een ergonomisch bureau is het werken op een ergonomische bureaustoel ook essentieel voor een gezonde zithouding.

"Ergonomie voorkomt niet alleen fysieke klachten, het zorgt ook voor een productievere werkdag."

Met alleen een ergonomisch bureau ben je er dus nog niet. In de webshop van SKEPP vind je een groot aanbod aan ergonomische bureaustoelen die zorgen voor comfort en ergonomie. SKEPP helpt je graag bij het realiseren van jouw ergonomische werkplek op kantoor of thuis. Kies voor je gezondheid en investeer in een gezonde werkhouding!

 
Bekijk alle ergonomische bureaustoelen in de webshop!

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

Zo maak jij jouw kantoorinrichting winterproof

Zo maak jij jouw kantoorinrichting winterproof

5 tips om jouw kantoorinrichting voor te bereiden op de winterdagen. Van pantry tot aan de temperatuur op kantoor. Je leest het in dit blog!

Lees meer
Creatieve kantoorinrichting

Creatieve kantoorinrichting

Gek op een creatieve inspirerende kantoorinrichting? Maar weet je niet hoe je dit toepast op jouw kantoor? Lees dit blog voor een paar handige tips!

Lees meer
Kantoorinrichting aanpassen aan de wensen van Millennials

Kantoorinrichting aanpassen aan de wensen van Millennials

De Millennial: een generatie young professionals met hun eigen wensen en behoeften. Hoe trek jij dit jonge talent aan? Hoe hou jij deze werknemers tevreden? Een millennial-proof kantoorinrichting doe je zo:

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies