Kantoorinrichting

Dit is wat je moet weten over geluidsoverlast in de kantoorinrichting

Wat kun je doen tegen geluidsoverlast in de kantoorinrichting? Lees onze 9 tips om geluidsoverlast op kantoor te voorkomen!

Dit is wat je moet weten over geluidsoverlast in de kantoorinrichting

We ervaren allemaal wel eens geluidsoverlast in onze kantoorinrichting. Een collega die telefoneert, een overleg in de kantoorruimte naast je of een espressomachine die op de toppen van zijn kunnen presteert: het zijn 3 alledaagse voorbeelden van geluidsoverlast op kantoor. Maar wanneer mag je geluid eigenlijk officieel overlast noemen? En nog belangrijker: wat kun je doen tegen geluidsoverlast in de kantoorinrichting? Lees 9 tips om geluidsoverlast op kantoor te voorkomen.

06 activity based werken volg vele bedrijven

9 tips tegen geluidsoverlast in je kantoorinrichting

Op dit moment mag, volgens de wet, het geluidsniveau in kantoorunits maximaal 45 decibel zijn. Alles daarboven wordt officieel bestempeld als geluidsoverlast. 45 decibel is helemaal niet veel als je bedenkt dat een gesprek al snel 60 decibel. Als je het zo bekijkt, dan is het niet vreemd dat je pratende collega’s soms als geluidsoverlast op kantoor ervaart. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen om geluidsoverlast in je kantoorinrichting tegen te gaan. Onze 9 tips lees je hieronder.

#1 Test hoeveel geluid er in jouw kantoorinrichting is

Je hebt als werkgever de plicht om goed te zorgen voor het gehoor van je werknemers. Onderschat dit niet, want ook in een kantoorpand kan sprake zijn van geluid dat zo hard is dat je gehoorbescherming nodig hebt. De volgende eisen rondom geluidsoverlast op de werkplek zijn wettelijk vastgelegd:

  • Bij 80 decibel op de werkplek ben je verplicht om gehoorbescherming aan te bieden.

  • Bij 85 decibel zijn werknemers verplicht om gehoorbescherming te gebruiken en moet de werkgever een plan van aanpak maken.

Een vaatwasser haalt al ongeveer 60 decibel. Het is dus niet ondenkbaar dat er ergens in jouw kantoorinrichting 80 decibel gehaald gaat worden. Door jouw kantoorinrichting te testen, weet je direct of jij een plan van aanpak moet maken of gehoorbescherming aan moet bieden. 

Kantoorruimte Stationsplein 1-37 Amersfoort Deze afgezonderde werkplekken zijn voorzien van een goede akoestiek.

#2 Iedereen ervaart geluidsoverlast op een andere manier

Waar voor de één een tikkende klok in de kantoorruimte al te veel is, kan de ander prima werken in een kantoorinrichting bomvol toeters en bellen. Ook al bestaan er richtlijnen omtrent geluidsoverlast op kantoor, dat wil niet zeggen dat iedereen tevreden is met het geluid in de kantoorinrichting. Een simpele oplossing hiervoor is een noise cancelling koptelefoon. Met zo’n koptelefoon hoef je je veel minder druk te maken om de kantoorinrichting en eventuele geluidsoverlast. Die richtlijn van 45 decibel blijft natuurlijk bestaan, maar individuele voorkeuren voor geluid op kantoor worden zo wel heel eenvoudig.

Ook al bestaan er richtlijnen omtrent geluidsoverlast op kantoor, dat wil niet zeggen dat iedereen tevreden is met het geluid in de kantoorinrichting.

#3 Een kantoortuin met een geluiddempende kantoorinrichting

De kantoortuin staat gelijk aan het werken in een kantoorinrichting met veel geluid. Overleggende collega’s, ratelende toetsenborden en een ronkende printer: in de kantoortuin is het nooit stil. Met de juiste kantoorinrichting kun je er echter een goede werkplek van maken die aan de richtlijnen van geluidsoverlast op kantoor voldoet. Door de volgende maatregelen in je kantoorinrichting te nemen, weten we zeker dat je een heel eind komt:

  • Plaats scheidingswanden tussen werkplekken.

  • Verplaats de printer naar een andere kantoorruimte of upgrade je kantoorinrichting met een archiefkast voor de printer.

  • Zorg voor voldoende decoratie in je kantoorinrichting, want raamdecoratie en vloerkleden absorberen geluid.

Officeplanner vergaderbox Met een vergaderbox creëer je een afgesloten ruimte binnen je kantoor.

#4 Vergaderboxen voor de echte praters in je kantoorruimte

Als je voor een groot bedrijf een passende oplossing zoekt, is een vergaderbox in je kantoorinrichting ideaal. Verplaats het overleg dat eerst op de werkvloer zou plaatsvinden naar de vergaderbox en je bent in één klap van de geluidsoverlast af. Met zo’n vergaderbox komt er namelijk geen geluid naar buiten, maar ook geen geluid naar binnen. Dat betekent dat je een kantoorruimte hebt waar je ongestoord kunt overleggen, terwijl de rest van het bedrijf ongestoord kan werken. Er zijn vergaderboxen in alle soorten en maten, zo is er altijd een die perfect bij jouw kantoorinrichting aansluit.


Bekijk de vergaderbox!

#5 Een meeting unit in de kantoorinrichting voor de fanatieke bellers

Bellende collega’s kunnen een flinke stoorzender zijn als het aankomt op geluidsoverlast in de kantoorinrichting. Ze kunnen er vaak niets aan doen, bellen is nu eenmaal hun beroep, maar voor collega’s is het geluidsniveau al snel te hoog. Dit geldt zowel voor niet-bellende collega’s als mede-bellers die moeite krijgen met hun eigen telefoongesprek. Om dit soort situaties op te lossen, zijn er kleine vergaderboxen ontwikkeld voor bellers. Ook hier geldt weer dat er geen geluid naar binnen komt én geen geluid naar buiten gaat. Ideaal om geconcentreerd telefoongesprekken te voeren, maar ook om één op één overleg in te voeren.

#6 Planten absorberen geluid in je industriële kantoorinrichting

Een industriële kantoorinrichting wordt gekenmerkt door het gebruik van harde materialen als beton. Hoe mooi zo’n kantoorinrichting ook is, beton absorbeert geluid nu eenmaal erg slecht. Een oplossing hiervoor is het plaatsen van een aantal grote planten. Die zorgen voor een betere akoestiek in de kantoorruimte. Bovendien zorgen planten voor een gunstig zuurstofniveau en zorgen ze voor minder stress bij werknemers. Als we nóg meer voordelen van planten in je kantoorinrichting moeten noemen, hebben we er nog eentje voor je: welke kantoorinrichting je ook hebt, planten brengen je kantoorpand altijd naar een hoger niveau.

Kantoor 10Met een aantal planten kun jij de geluidsoverlast al verbeteren!

#7 Verminder kleine geluiden in je kantoorinrichting

Notificaties van telefoons, tablets en laptops zullen nooit boven een officiële geluidsnorm uit komen, maar zijn wel vervelend wanneer jij je wilt focussen. Het is een kleine moeite om notificaties uit te schakelen als je aan het werk bent. Zo ervaart iedereen minder geluidsoverlast in de kantoorinrichting. Als je toch verbonden wilt blijven met de digitale wereld, kun je jezelf een paar momenten per dag gunnen om de updates te checken.

Geluidsoverlast in de kantoorinrichting bestrijd je op alle (geluid)niveaus

Om te zorgen voor minder geluidsoverlast in je kantoorinrichting, kun je allerlei aanpassingen doorvoeren. De grootste effectieve verandering is het plaatsen van een vergaderbox om gesprekken en telefoontjes niet meer in de kantoorruimte plaats te laten vinden. Een geluiddempende kantoorinrichting met scheidingswanden en accessoires als gordijnen, kleden en planten is een iets minder rigoureuze aanpassing in je kantoorpand.

Als je het echt klein wilt houden, kun je gaan voor het uitschakelen van notificaties of het gebruiken van noise cancelling koptelefoons. Waar je ook begint met het verminderen van geluidsoverlast in je kantoorinrichting, Officeplanner Webshop helpt je op weg met de juiste producten!

07 zoek kantoormeubilair profiteer officeplanner

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

Hoe bepaal ik de juiste hoogte voor mijn bureau?

Hoe bepaal ik de juiste hoogte voor mijn bureau?

De gemiddelde kantoormedewerker zit zo’n 8 uur op een dag aan zijn of haar bureau in de kantoorinrichting. Daarom lees je hier hoe je de juiste hoogte van je bureau instelt!

Lees meer
Wat worden de kantoorinrichting trends in 2020?

Wat worden de kantoorinrichting trends in 2020?

Wil jij jouw kantoorinrichting voorzien van de laatste trends? Lees in dit blog de voorspelde kantoorinrichting trends van 2020. Doe er dus vooral je voordeel mee!

Lees meer
Hoe je de inrichting van de wachtruimte onvergetelijk maakt

Hoe je de inrichting van de wachtruimte onvergetelijk maakt

De wachtruimte van jouw kantoor is de eerste indruk van jouw bedrijf. Lees daarom hoe je de wachtruimte onvergetelijk maak in dit blog!

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies