Kantoorinrichting

Een kantoorinrichting voor de gezondheid van het personeel

Zorg voor een kantoorinrichting die een positieve invloed heeft op de gezondheid van het personeel. Lees onze tips voor een gezonde kantoorinrichting voor jouw personeel in dit blog!

Een kantoorinrichting voor de gezondheid van het personeel

Nu de donkere en koudere dagen er weer aan komen is het de hoogste tijd om eens een blik te werpen op de kantoorinrichting. Want zodra het buiten donkerder wordt, zitten we minder lekker in ons vel. Zorg daarom voor een kantoorinrichting die een positieve invloed heeft op de gezondheid van het personeel. Dit doe je onder andere door een goede verlichting en ventilatie. Benieuwd naar alle 7 factoren? Lees onze tips voor een gezonde kantoorinrichting voor jouw personeel in dit blog!  

04 zoek flexibel kantoormeubilair voor jouw kantoor


We zitten veel binnen, krijgen de griep en worden verkouden. Dat een slechte werkomgeving kan leiden tot ziekteverzuim wisten we eigenlijk al, maar andersom werkt het ook: een gezonde werkomgeving draagt bij aan de gezondheid van het personeel. Het is dus hoog tijd om vandaag nog aan de slag te gaan met een kantoorinrichting gericht op de gezondheid van het personeel, zodat je minder ziekteverzuim hebt, de productiviteit hoger ligt en je voorkomt dat je indirect omzet inlevert.  

Dat een slechte werkomgeving kan leiden tot ziekteverzuim wisten we eigenlijk al, maar andersom werkt het ook: een gezonde werkomgeving draagt bij aan de gezondheid van het personeel.

1. Waarom je prettig werkt met voldoende daglicht

Voldoende licht is een must in de kantoorinrichting. Licht is namelijk de prikkel die onze biologische klok, die een groot deel van onze lichaamsfuncties coördineert, steeds weer gelijk zet. In een werkomgeving is de verlichtingssterkte vastgesteld op de 500 lux, dit is genoeg om taken als lezen uit te voeren. Echter zit de wetenschap in een fase waarin wordt afgevraagd of deze verlichtingssterkte genoeg is voor het gelijkzetten van onze biologische klok en dus wel goed is voor onze gezondheid.  

Kantoorruimte berkenlaan 8aMet voldoende daglicht in jouw kantoorruimte zorg je ervoor dat onze biologische klok goed functioneert.

Vele bedrijven hebben lampen die niet sterk genoeg zijn om ons lichaam te laten ontwaken. Vooral in de winterperiode wanneer je in het donker op het werk aankomt en het licht te zwak is om je lichaam aan het werk te zetten, voel jij je de hele dag moe. Die vermoeide cirkel doorbreek je door daglicht of daglichtlampen in je kantoorinrichting te hebben. 

2. In beweging op kantoor met een deskbike

Een andere manier om de gezondheid te stimuleren is beweging in de kantoorinrichting. Er zijn dan ook al vele producten op de markt die ervoor zorgen dat zittend met staand werken kan worden afgewisseld in de kantoorinrichting. Zo is er de deskbike die beweging stimuleert tijdens het werk. Uit onderzoek is zelfs bewezen dat het personeel sneller kan lezen en dat de deskbike je niet afleidt van werkzaamheden. 

IP2Entertainment officeplanner 11Wissel zitten en staan af met een verstelbaar bureau.

Het is vooral belangrijk om het gebruik ervan aan te moedigen en het personeel te helpen om deze producten te implementeren in hun dagelijkse werkzaamheden. Wil jij meer weten over hoe jij als werkgever staand werken bij je personeel onder de aandacht brengt? Lees het in de blog: 


Staand werken in de kantoorinrichting

3. Zo zorg je voor een goede ventilatie op kantoor

Een andere wijze om de gezondheid in de kantoorinrichting te bevorderen is een goede ventilatie. Een slechte ventilatie zorgt er namelijk voor dat de lucht wordt vervuild in de kantoorruimte, waardoor werknemers klachten krijgen als hoofdpijn en vermoeidheid. Warme lucht moet naar buiten kunnen en koude, frisse lucht moet aangezogen worden om ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof in de ruimte aanwezig is. Met name in ruimtes waar veel mensen werken raakt de lucht erg snel vervuild. De mens is namelijk zelf de grootste vervuiler. 

Kantoorruimte huren bij SKEPP Een ergonomische kantoorinrichting draagt bij aan de gezondheid van je personeel.

4. Omgevingsfactoren van een ergonomische kantoorinrichting

Een goede zithouding is belangrijk. Doordat er in de kantoorinrichting van veel bedrijven tegenwoordig flexplekken zijn, is het belangrijk dat je op je eigen zithouding let, want lichamelijke klachten komen vaak voor op de werkvloer. Zorg dus voor een ergonomische kantoorinrichting. Dit is een werkomgeving die is gericht op het welzijn van de werknemers. Het belang van een ergonomische kantoorinrichting lees je in de blog:


Ergonomische kantoorinrichting

5. Het belang van het halen van een frisse neus

Ook al heeft deze tip niet veel te maken met de inrichting van de kantoorruimte, draagt het wel bij aan de gezondheid van het personeel. De hele werkdag doorbrengen aan het bureau is namelijk voor niemand goed, vooral niet wanneer je ‘s ochtends in het donker naar het werk gaat en ‘s avonds in het donker terugkomt. Maak daarom tijdens de lunchpauze een wandeling met je collega’s.

De hele werkdag doorbrengen aan het bureau is namelijk voor niemand goed. Zorg met jouw kantoorinrichting er dus voor dat je beweging onder de werkenemers stimuleert.

Een wandeling samen met je collega’s is gezellig, maar de voornaamste reden om te gaan wandelen is om daglicht op te vangen. Daglicht stimuleert namelijk de aanmaak van vitamine D. Daarnaast zorgt het wandelen met een groep ervoor dat je elkaar kunt motiveren om te bewegen. Na de wandeling ga je weer met frisse moed aan het werk. 

IP2Entertainment officeplanner 13Door het creëren van meerdere werkplekken stimuleer je de beweging van het personeel.

6. Zo onderbreek je langdurig zitten nog meer

Nog een manier om langdurig zitten te onderbreken, naast het halen van een frisse neus, is het voldoende drinken van water. Door de aanwezige waterkannen in de kantoorruimte wordt je gedwongen om deze bij te vullen. Met 2 liter water drinken op een dag ben je op de goede weg. Een bijkomend voordeel is dat je daarnaast regelmatig moet opstaan om naar het toilet te gaan, waardoor je op deze manier beweging stimuleert. 

7. Zorg voor een kantoorinrichting die schoon is 

De schoonmaak is niet alleen van belang voor een goed werkklimaat, maar ook om je personeel en jezelf gezond te houden. In een kantoorinrichting die regelmatig schoongemaakt wordt, krijgen vuil en schadelijke bacteriën geen kans. Dit draagt bij aan het lagere ziekteverzuim onder het personeel. Dat betekent dan ook voor de werkgever lagere kosten. 

Kantoorruimte huren bij SKEPP Ga voor daglichtlampen als er te weinig lichtinval is bij jouw in de kantoorruimte.

Kies voor de gezondheid van het personeel

Na het lezen van deze tips kun jij meteen aan de slag: zorg onder andere voor voldoende daglicht, een goede ventilatie, een schoon kantoor en pas de rest van de tips toe in jouw kantoorinrichting. Mede doordat je personeel veel tijd doorbrengt op kantoor, is dit van impact op de gezondheid van je personeel. 

Neem een kijkje in de Officeplanner Webshop. Hier vind je meubilair dat bijdraagt aan de gezondheid van het personeel, zoals de zit-sta bureaus en de Meetingbox XS en Phonebooth die beweging stimuleren door van werkplek af te wisselen. Zorg als werkgever dat jouw kantoorinrichting gericht is op de gezondheid van je personeel! 

06 activity based werken volg vele bedrijven

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

Flexibele kantoorinrichting

Flexibele kantoorinrichting

Wat houdt een flexibele kantoorinrichting in? Hoe realiseer je die en wat zijn de voordelen? Wij geven antwoord op al jouw vragen over het flexibel inrichten van jouw kantoorruimte.

Lees meer
Dit is jouw complete kantoorinrichting van A tot M

Dit is jouw complete kantoorinrichting van A tot M

Hoe ziet een complete kantoorinrichting eruit? Lees in dit blog dé kantooritems van A tot en met M! Zo kom je alles te weten over een complete kantoorinrichting

Lees meer
Groene kantoorinrichting? Dit zijn de effecten

Groene kantoorinrichting? Dit zijn de effecten

Planten is een musthave in jouw hippe kantoorinrichting. Tegenwoordig kun je niet meer zonder. Planten leuken niet alleen op ze zijn ook nog daadwerkelijk nuttig. Lees in de blog waarom!

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies