Kantoorinrichting

De effecten van muziek luisteren op kantoor

Muziek luisteren bevordert de productiviteit en zorgt het voor meer creativiteit. Alle effecten van muziek luisteren op kantoor lees je in dit blog!

De effecten van muziek luisteren op kantoor

Muziek luisteren op kantoor: waar de één er zich beter door kan concentreren, zorgt het bij een andere collega voor afleiding. Hoewel dit voor iedereen persoonlijk is, luisteren we veel naar muziek tijdens het werk. Maar gaan we er ook beter van werken? En wat zijn de effecten van muziek in de kantoorinrichting? Je leest er alles over in dit blog!

06 activity based werken volg vele bedrijven

Muziek bevordert de productiviteit 

Het is al langere tijd bewezen dat muziek luisteren op kantoor een positief effect heeft op de productiviteit. Werknemers die tijdens hun werk muziek luisteren hebben hun werkzaamheden eerder afgerond. Daarnaast komen ze ook op betere ideeën. Muziek draagt bij aan een goede stemming en daarmee wordt de productiviteit positief beïnvloedt. Niet alleen ‘s ochtends een kop koffie nodig om op te kunnen starten, ook een dosis muziek zorgt ervoor dat jij de dag doorkomt. 

Het is al langere tijd bewezen dat muziek luisteren op kantoor een positief effect heeft op de productiviteit.

Om ervoor te zorgen dat je werknemers hun werkzaamheden binnen een mum van tijd af hebben, is het belangrijk dat je nummers kiest die passen bij de werkzaamheden. Muziek met simpele tonen en weinig informatie, zonder al te veel complexiteit, bevorderen je productiviteit. 

Kantoorruimte Kastanjelaan 400Luister jij ook muziek tijdens je werkzaamheden op kantoor?

Geef je brein een boost 

Een prikkel van buitenaf kan nodig zijn om je brein een extra boost te geven. Muziek kan zo’n prikkel zijn. Muziekklanken komen binnen via de oren en gaan vervolgens naar de hersenstam. Daar worden stoffen aangemaakt die zorgen voor opwinding. Hierdoor krijg je het gevoel alsof je weer op scherp staat. Zo kun je met focus en concentratie ook lekker doorwerken met muziek op. 

Creativiteit in overvloed

Muziek luisteren op kantoor zorgt daarnaast voor meer efficiëntie en creativiteit. Vooral als je iets moet doen wat veel denkwerk vereist, zoals een tekst schrijven. Wanneer je geconcentreerd bezig bent met het uitvoeren van de werkzaamheden, dan is een deel van de hersenen nog niet bezig met werkzaamheden. Om te zorgen dat dat deel niet gaat afdwalen kan muziek voor extra invulling zorgen. Zo blijft het belangrijkste deel van het brein bij de belangrijke werkzaamheid en zorgt de muziek voor een boost aan creativiteit. Het schrijven van die tekst heb je zo in een mum van tijd af.

Kantoorruimte Johan Huizingalaan 763 Met muziek op kun jij je volledig focussen op je werk.

Volledige focus

Muziek zorgt voor ontspanning en maakt ons gelukkiger. Maar de belangrijkste reden dat we muziek luisteren op kantoor, is omdat we dan niet worden afgeleid. Met al die open kantoorruimtes van tegenwoordig, is dat natuurlijk precies wat er wél gebeurt. We worden namelijk omringd door bellende collega’s en mini-vergaderingen. Dat kan soms best voor irritatie zorgen op kantoor. Gelukkig is daar de redder in nood: muziek. 

Om te zorgen voor volledige focus, is het belangrijk om te kiezen voor muziek waar weinig emotionele overgangen in voorkomen. Kies bijvoorbeeld muziek zonder zang of muziek in een taal die je niet verstaat. Op deze manier raak je niet snel afgeleid én kun jij je beter focussen op jouw werkzaamheden.

Vrolijke werknemers op de werkvloer 

Eerder gaven we al aan dat jouw stemming van invloed is op de productiviteit. Heb je een ochtendhumeur? Of zie je op tegen een bepaalde taak? Zet dan je favoriete muziek op. Je hersenen worden, naast je favoriete muziek, ook vrolijk van onverwachte acties. Zet je afspeellijst op shuffle, zodat je niet kunt voorspellen welk liedje erna wordt afgespeeld. Gegarandeerd dat jij met muziek op vrolijker met je werkzaamheden aan de slag gaat. 

Kantoorruimte Jozef II straat 40 Brussel Of kies ervoor om de radio op kantoor aan te zetten, zodat iedereen mee kan luisteren!

Een tip: muziek is zeer gevarieerd en ieder mens is verschillend. Zorg er dus voor dat niet iedereen hoeft mee te genieten van jouw favoriete muziek. Draag je koptelefoon of doe oortjes in bij het afspelen van jouw muzieklijst. Zo kun je ook helemaal zelf bepalen met welk volume jij jouw favoriete song afspeelt.  

Koptelefoon op en let’s go! 

Wil je het muziek probleem oplossen? Dan kan elke werknemer luisteren naar zijn muziek vanaf zijn eigen laptop. Natuurlijk wel met een koptelefoon op of oortjes in. De werknemers die dan geen muziek willen, hebben er dan ook geen last van. Het nadeel hiervan is wel, dat het niet de communicatie op de werkvloer bevordert.

Zorg er niet voor dat iedereen hoeft mee te genieten van jouw favoriete muziek als ze daar geen behoefte aan hebben. 

Een collega met een koptelefoon op komt namelijk minder benaderbaar over. Je vraagt hem iets minder snel, wat dus ten koste gaat van de communicatie. Anderzijds kan je ook enkele updates missen welke zich afspelen op kantoor. Toch is het voor jou wellicht de oplossing om jezelf af te sluiten om bepaalde werkzaamheden te kunnen afronden. 

Tegenstanders van muziek

Er zijn natuurlijk ook een aantal nadelen verbonden aan het luisteren van muziek op kantoor. Stilte speelt een belangrijke rol in het kunnen onthouden van dingen. Wanneer de muziek in de kantoorruimte aanstaat kun jij nu eenmaal lastiger dingen onthouden. Waar je in het begin nog plezier beleeft aan de muziek, kan dat wel je concentratievermogen beïnvloeden. 

Kantoorruimte Zeeburgerpad 8 AmsterdamEen collega met een koptelefoon op kan minder benaderbaar overkomen, maak hierover afspraken.

Hoe ga je om met muziek op kantoor?

Het gebruik van muziek op kantoor neemt nog steeds toe. De voorstanders winnen langzaam terrein. Echter gaat de invoering van muziek op kantoor per werkruimte over het algemeen gepaard met het nodige overleg. Als muziek op het werk wordt geaccepteerd blijkt er na de invoering nog zelden bezwaar te zijn. Dus onze tip: kaart het aan om muziek door te voeren in de kantoorruimte! 

03 vraag gratis vrijblijvend gepersonaliseerde inrichting aan

Kies voor stilteruimtes of een goede akoestiek

De mogelijkheid hebben om je te kunnen afzonderen van de omgeving en je collega’s kan belangrijk zijn om bepaalde werkzaamheden goed uit te voeren. Houd hier bij het zoeken naar een kantoorruimte dan ook rekening mee. Zoek of er stilteruimtes aanwezig zijn, of voorzie je kantoorruimte van goede akoestiek om dit probleem te verhelpen. Onze vastgoedconsultants helpen je graag bij het vinden van het ideale kantoor waar jij ongestoord muziek kunt luisteren! 


Neem contact op!

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

Staand werken: een boost voor je concentratie en gezondheid

Staand werken: een boost voor je concentratie en gezondheid

Een zit-sta bureau is onmisbaar op je kantoor. Benieuwd waarom staand werken beter voor je is? Lees het in dit blog!

Lees meer
Hoe richt je het bureau efficiënt in?

Hoe richt je het bureau efficiënt in?

Hoe zorg je nou voor een opgeruimd bureau? Het efficiënt inrichten van het bureau is een echte must voor elke kantoorruimte. Met deze 6 tips kan jij weer gefocusd aan het werk! Dat wil jij toch ook?

Lees meer
Een ergonomische bureaustoel: hoe kies je die?

Een ergonomische bureaustoel: hoe kies je die?

Wat is er vervelender dan een zere rug aan het einde van een werkdag door een verkeerde stoel? Niets! Maar hoe weet je of je de juiste bureaustoel kiest? En wat is een goede zithouding nou eigenlijk? Dat lees je allemaal in dit blog!

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies