Know-how

Is thuiswerken de toekomst?

Thuiswerken zal in de toekomst een blijvertje worden. Door de komst van het coronavirus zijn veel Nederlanders genoodzaakt thuis te werken. Die ontwikkeling vindt nu in een sneltrein plaats. Nu is het moment om als bedrijf voor je kansen te gaan. Kies voor een nieuwe manier van werken die voor veel mensen als zeer effectief wordt ervaren! Lees er alles over in deze blog!

Is thuiswerken de toekomst?

Door de gevolgen van het coronavirus is heel Nederland ineens genoodzaakt om thuis te werken. Deze switch van kantoor naar thuiswerkplek is een grote verandering. Voor bedrijven is deze situatie onwennig. Daarnaast vinden bedrijven het moeilijk om tot een oplossing te komen. Toch verwachten veel mensen dat thuiswerken zal blijven, óók als de coronacrisis voorbij is. Lees meer over deze nieuwe manier van werken met de komst van thuiswerken in deze blog. 

Thuiswerken zal blijven, ook na de coronacrisis

Uit onderzoek blijkt dat thuiswerken het nieuwe normaal is en zal blijven. Er werd al thuisgewerkt door een klein groepje mensen voor de coronacrisis. De meeste Nederlanders maakte hier kennis mee tijdens de komst van het coronavirus. Opeens waren veel mensen verplicht om thuis te werken. Aan het begin was dat voor vooral wennen. De thuiswerkplek was niet ergonomisch verantwoord, er was te veel afleiding en voelde niet natuurlijk

Thuiswerken zal deel uitmaken van een nieuwe manier van werken

Langzamerhand krijgen steeds meer mensen door dat thuiswerken niet voor even is. Thuiswerken word namelijk de nieuwe norm. De kantoor goeroe ontwikkelt zich momenteel tot een echte thuiswerker. Ondanks dat er op dit moment weinig tot geen keus is, wordt thuiswerken steeds prettiger ervaren door werknemers.

Wat zijn de voordelen van thuiswerken?

Het thuiswerken heeft zo zijn voordelen en nadelen. Een groot nadeel is de verslechterde communicatie. Je kunt nu niet meer even langs het bureau van je collega lopen voor een korte vraag. Toch brengt het thuiswerken ook gunstige voordelen met zich mee. Dit zijn voordelen, waar je voorheen misschien niet eens over nadacht. De volgende voordelen worden als prettig ervaren:

#1 ✅ Tevredenheid van werknemers

Het (gedeeltelijk) thuiswerken geeft voor veel werknemers een positief gevoel. Vooral als er afwisselend thuis wordt gewerkt zorgt dat voor een prettige werkweek, die beweeglijk is. Het afwisselende ritme tussen het drukke maar productieve kantoor en het thuisfront wordt als prettig ervaren door een groot deel van de thuiswerkers. Je kunt ook je eigen dagindeling maken. Wil je liever pas pauze om 3 uur? Dat is nu mogelijk! Jij bent nu de baas!

#2  Verhoging van de productiviteit

Bepaalde taken zijn op een rustige thuiswerkplek beter uit te voeren dan in een drukke kantoortuin. Uit onderzoek blijkt dat je thuis beter gefocust bent, waardoor je thuis productiever bent dan op kantoor. Dit zorgt in veel gevallen voor het behalen van meer deadlines en betere effectiviteit van je werkuren. Handig voor jou, maar ook voor jouw werkgever!

#3  Besparing op reistijd en-kosten

Is de afstand tussen thuis en jouw kantoor groot? Dan is het goed mogelijk dat je liever thuiswerkt! De afstand tussen kantoor en thuis is vaak de grootste reden waarom een werknemer sneller de voorkeur geeft aan thuiswerken. Als werkgever betaal je geen reiskosten voor iemand die thuiswerkt. Zo is zowel werkgever als werknemer tevreden!

#4  Lager ziekteverzuim

Thuiswerkers melden zich minder snel ziek. De drempel om toch te werken bij ziekte ligt lager, omdat je nu niet meer hoeft te reizen! Ook is het werken in de drukte op kantoor niet prettig als je lichtelijk ziek bent. Thuis kun je in alle rust aan de slag. Door de tevredenheid ontstaat er tevens minder werkstress wat kan leiden tot een vermindering van ziekte onder werknemers. 

Thuiswerken biedt voordelen voor werknemer én werkgever!

Gemis van het kantoor

Toch is volledig thuiswerken niet altijd het meest effectief. Met het team om de tafel blijft de beste manier van communiceren bijvoorbeeld. Ook schept het gezamenlijk werken in een ruimte met je team een band. Voor veel mensen is dit een gemis. Vooral voor werknemers die volledig thuiswerken kan eenzaamheid de kop opsteken. Thuiswerken kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid door het ontstaan van klachten bij een gebrekkige thuiswerkplek.

Werkgevers zijn genoodzaakt iets te doen aan de negatieve ervaring van het thuiswerken. Wist je dat op een thuiswerkplek dezelfde Arboregels gelden als op kantoor? Het werken aan een versleten bureau en een gebrekkige bureaustoel is echt not-done. Een thuiswerkplek hoort net zo ergonomisch verantwoord te zijn dan je werkplek op kantoor.

Thuiswerkplek zit-sta bureauEen ergonomisch verantwoorde thuiswerkplek begint met een comfortabele bureaustoel en bureau.

 

Thuiswerken begint met een ergonomische bureaustoel en ergonomisch verantwoord bureau. Zorg ervoor dat je thuiswerk bureaustoel goed verstelbaar is aan de hand van jouw lichaam. Een kwalitatieve bureaustoel heeft een verstelbaar zitvlak, zithoogte, rugleuning, armsteunen etc. De vuistregel voor het kiezen van geschikt bureau is, kies altijd comfort boven design.

Thuiswerken of op kantoor, waar werk jij het liefst?

Thuiswerken heeft zijn voor- en nadelen. Datzelfde geldt voor het werken op kantoor. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de meest effectieve manier van werken. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een combinatie tussen deze twee ideaal is. Ook thuiswerkers zien het belang van een goede balans tussen het thuiswerken en werken op kantoor.

Vergelijk de voor-en nadelen om erachter te komen wat het beste bij jou past! Werk je liever thuis of vind je het fijner om op kantoor aan de slag te gaan? Het voordeel van thuiswerken is dat je over het algemeen een betere focus hebt en je werkdag zelf kan indelen. Het nadeel van thuiswerken is dat het teamgevoel op kantoor gemist wordt en dat veel thuiswerkers zich eenzaam voelen. 

De voor-en nadelen van op kantoor werken zijn precies andersom dan bij het thuiswerken. Op kantoor heb je direct contact met je collega, wat zorgt voor het scheppen van een band. Ook ontstaan op kantoor vaak de creatieve ideeën. In een brainstormsessie vullen collega’s elkaar aan. Dit is nog altijd effectiever dan online vergaderen in een video call. 

vergaderen op 1,5m afstandBij afwisselend thuis- en op kantoor werken houd je spontane brainstormsessies tot stand.

 

Het nadeel van werken op kantoor is dat veel werknemers door rumoerigheid de focus verliezen. Dit wordt vooral ervaren door bedrijven die een kantoortuin hebben. Een sales collega die een grote deal binnenhaalt, schreeuwt het uit terwijl jij druk bezig bent met het halen van jouw deadline. Bij thuiswerken heb je hier geen last van.  

Hoe werk jij in de toekomst?

Uit onderzoek van werknemersvereniging AWVN blijkt dat thuiswerken niet meer teruggaat naar het niveau van voor de crisis. Thuiswerken zal blijvend zijn voor een groot deel van de mensen die dat nu ook doen. Werk jij graag (gedeeltelijk) thuis? Aan het begin van de coronacrisis beantwoordde ongeveer een kwart van de thuiswerkers deze vraag met ja. Inmiddels geeft 50% van de thuiswerkers aan dit graag te blijven doen, ook na de coronacrisis.

De helft van de thuiswerkers geeft dus aan ook na de coronacrisis gedeeltelijk thuis te willen werken. De voordelen van het thuiswerken vinden veel mensen prettig. Een werknemer is meer tevreden doordat deze zijn/haar eigen werkdag kan indelen, geen reistijd meer heeft en beter gefocust is thuis.

De angst over de productiviteit van werknemers is verdwenen bij werkgevers. De productiviteit van de thuiswerkers is juist hoger gebleken dan de productiviteit van medewerkers op kantoor! Dus ook voor werkgevers biedt thuiswerken velen kansen en opties. Dit is het beste moment om je kans als werkgever te grijpen! Investeer in thuiswerken en zorg voor een creatief kantoor!

Hoe ziet jouw kantoor er in de toekomst uit?

De verwachting is dat het kantoor een andere functie gaat hebben dan voorheen. Voor het afmaken van het rapport hoef je niet naar kantoor te komen. Voor de brainstormsessie of vergadering wel. Het kantoor gaat dus voornamelijk gebruikt worden als plek om met elkaar te communiceren.

Een afwisselende werkweek tussen thuiswerken en op kantoor werken, gaat de nieuwe manier van werken worden. Die verandering vindt nu plaats en zal ook in toekomst standhouden. Je kunt het zien als het beste van beide werelden! Thuis werk je aan dingen die concentratie vereisen  en de creatieve oplossingen bedenk je op kantoor samen met je team. Hiervoor zijn bij veel bedrijven nog wel heel wat aanpassingen nodig. Is jouw kantoor al klaar voor deze nieuwe manier van werken?

Creatieve vergaderruimteRicht je kantoorruimte in als ontmoetingsplek met voldoende ruimte voor brainstormsessies en vergaderingen.

 

Voor het thuiswerken kan je niet meer werken aan een eettafel. Nu thuiswerken niet meer verdwijnt dient je thuiswerkplek tenminste te beschikken over een ergonomisch verantwoord bureau en bureaustoel! Dit is de basis van een gezonde thuiswerkplek. Op deze manier voorkom je lichamelijke klachten en werk je thuis het effectiefst.

Op kantoor is het essentieel dat er een efficiënte plek is om te vergaderen. Investeer in een creatieve omgeving voor ontstaan van de beste oplossingen tijdens een vergadering of brainstormsessie. De belangrijkste functie van het kantoor wordt het zien van collega’s en het delen van kennis. Een SKEPP Meetingbox is daar dé oplossing voor. Vergader in geluidstille vergaderbox zonder dat je gestoord wordt door collega’s. Bekijk de website van SKEPP voor de mogelijkheden en advies. 

De nieuwe manier van werken begint nu!

Het kantoor krijgt meer de functie als ontmoetingsplek in de toekomst. Voor veel bedrijven is voor deze nieuwe manier van werken nog veel te verbeteren aan kantoor en thuiswerkplek. Wij helpen je graag met het optimaliseren van thuiswerkplekken en kantoorinrichting. Neem een kijkje op de officeplanner-pagina op onze website of vraag vrijblijvend advies aan.


Bekijk Officeplanner

 

Thuiswerken heeft sinds de start van het virus een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Wat zeker is, is dat thuiswerken niet zal verdwijnen in de toekomst. Het is daarom van belang nu te investeren in een ergonomisch verantwoorde thuiswerkplek voor jouw en je collega’s! 

We kunnen jou goed helpen door het opzetten van een eigen mini-webshop voor jouw bedrijf. Deze mini-webshop wordt volledig aangepast op de behoeftes van jouw bedrijf. SKEPP levert totale ontzorging van begin tot eind met één gezamenlijke factuur en een eigen keuze voor werknemer uit de gekozen thuiswerksets. Benieuwd naar deze oplossing? Bekijk de brochure hieronder of neem contact op voor meer informatie. Wij denken graag mee aan de beste oplossing voor jouw onderneming!


Download hier de thuiswerkplekken Brochure!

Bekijk hoe en waar we dit toepassen

Benieuwd hoe we onze creativiteit en expertise in de praktijk tot leven brengen? Ontdek onze toffe projecten. Ervaar hoe we kantoorruimtes omtoveren naar functionele en inspirerende omgevingen die de verhalen van de klanten vertellen. Onze projecten bieden je een exclusief kijkje in de keuken. Ga mee op ontdekkingsreis en laat je inspireren!

See what's next

Wil je meer lezen? Ontdek meer inspirerende inrichtingsideeën en oplossingen voor een dynamisch kantoor.

Hoe kies ik de beste bureaustoel?

Hoe kies ik de beste bureaustoel?

Nu is hét moment om een ergonomische bureaustoel aan te schaffen. Maar welke bureaustoel is nou een goede bureaustoel voor thuiswerken? ✅ SKEPP helpt jou bij het vinden van de beste bureaustoel die bij jou past! ✅ Lees snel dit blog om meer te leren over bureaustoelen! ✅

Lees meer
Welke Meetingbox past bij jou?

Welke Meetingbox past bij jou?

Op zoek naar een rustige plek op kantoor? Kies voor een SKEPP Meetingbox! In deze geluidloze werkplek kun je super effectief aan de slag. Gemakkelijk op te bouwen en multifunctioneel in gebruik!

Lees meer
Ergonomie op jouw thuiswerkplek

Ergonomie op jouw thuiswerkplek

Ergonomie is een term dat vaak voorkomt op kantoor. Maar ergonomie is net zo belangrijk op jouw thuiswerkplek! In dit blog ga je lezen hoe jij ergonomisch kunt werken op jouw thuiswerkplek. Ook ga je lezen over hoe jij jouw thuiswerkplek optimaal inricht. Benieuwd geworden? Lees dan snel dit blog!

Lees meer

Ready to make the first move?

Klaar voor een dynamische kantoorinrichting? We got you! Maak jij de first move?

Geen verplichtingen
Persoonlijk ontwerpplan
Gratis & vrijblijvend advies