Het einde van de kantoortuin?

  • Door Ramon Fraiquin
  • donderdag 21 januari 2021

Wie het thuiswerken geen kans geeft en zijn kantoorinrichting niet opnieuw analyseert, snijdt zichzelf in de vingers. Dat is wat trendwatchers verwachten als ze kijken naar de toekomst. Thuiswerken zal het nieuwe normaal worden en het kantoor gaat meer functioneren als ontmoetingsplek voor collega’s. De thuiswerkplek biedt zich betere omstandigheden om gefocust aan de slag te gaan dan de ouderwetse kantoortuin. 


Thuiswerken voor focus

Door de pandemie van het coronavirus moest een groot deel van de Nederlandse beroepsbevolking plotseling noodgedwongen thuiswerken. Dat verliep niet zonder enige slag of stoot. Werken vanuit huis vergt veel verantwoordelijkheid. Wat voorheen je werkvrije plek was, is nu je werkplek en thuishaven in één. Dit was voor velen flink wennen. 

Toch brengt het thuiswerken ook zeker vele voordelen met zich mee. Het grootste voordeel is dat het je productiviteit enorm bevorderd. Hoe druk het in je oude kantoortuin altijd was, zo gefocust ben je nu aan je thuiswerkplek. Dat betekent dat je ongestoord urenlang met optimale concentratie aan je taken kan werken. Nog een groot voordeel is dat je reistijd verdwijnt en je zelf je dag indeelt. 

thuiswerkplek aan het raamVanuit huis werk je met meer concentratie dan in een drukke kantoortuin.

 

De thuiswerkers beginnen het thuiswerken steeds meer te omarmen voor het voltooien van de werkzaamheden die veel concentratie vereisen. Toch is het gemis van kantoor ook zeker aanwezig. Vooral het sociale aspect van het zien van collega’s is iets wat ontbreekt bij werken vanuit huis. 

Is thuiswerken de ontsnapping aan de drukke kantoortuin?

Momenteel is er weinig keus. Kantoren staan veelal leeg en een groot deel van de kantoormedewerkers werkt momenteel volledig vanuit huis. Maar gaan we straks, als het weer kan, massaal terug naar de kantoortuin? Hoogstwaarschijnlijk niet. Door de pandemie maakt de kantoortuin een ontwikkeling door die de structuur van het werken op kantoor voor altijd zal veranderen. 

Werkplekken in een kantoortuin zullen verdwijnen en worden opgedeeld in verschillende ruimten. Dit betekent niet per se dat een open kantoorruimte zal verdwijnen. Met slimme oplossing zoals een SKEPP Meetingbox creëer je rust in je kantoor voor wanneer dat nodig is. Het voordeel hiervan is dat je verbonden blijft met je collega’s terwijl je in alle rust aan de slag kunt. Toch zullen er wel aanpassingen aan de inrichting van je kantoor moeten gebeuren. Dit om je kantoor gereed te maken voor de nieuwe manier van werken in de toekomst. Daarover lees je straks meer.  

Thuiswerken speelt een grote rol in de verdwijning van de kantoortuin

Het grote probleem wat zich de laatste jaren voordoet is de drukte in een kantoortuin. Bedrijven die mogelijkheid hebben om afwisselend thuis -en op kantoor te werken merken dit tegenwoordig nog meer. Collega’s die gefocust aan de slag willen, werken thuis omdat het concentratie level daar hoger is. De voorkeur ligt steeds meer bij een afwisselende werkweek waarin thuiswerken de basis is. Het thuiswerken biedt een uitkomst door te ontsnappen aan de drukte van de kantoortuin. De komst van het thuiswerken zorgt daarom voor een oplossing, maar vooral, reality-check van een voorheen nog onbewust probleem. 

Hoe ziet het kantoor er in de toekomst uit?

Uit onderzoek blijkt dat veel bedrijven ook na de corona crisis (gedeeltelijk) thuis blijven werken. 50% van de thuiswerkers geeft aan dit prettig te vinden. Het thuiswerken heeft zich razendsnel ontwikkelt van verplichting tot keuze. Mensen kiezen er nu voor om te gaan werken vanuit huis. Maar hoe gaat jouw kantoortuin er dan uitzien, als er toch minder collega’s aanwezig zullen zijn? 

Dat is een goede vraag. Zoals eerder genoemd zal de functie van het kantoor een andere vorm aannemen. Voor brainstormsessies, vergaderingen en gesprekken met klanten ga je voortaan naar het kantoor. Je vaste werkplek in de kantoortuin wordt ingewisseld voor een meer flexibelere work spot die afgesloten maar ook open zijn. De kantoortuin veranderd naar een dynamische werkplek waarin je de mogelijkheid hebt om je af te zonderen. Alleen of met je team. Zo kan jij je blijven focussen en hoef je je niet meer te ergeren aan alle afleidingen op de werkvloer. 

Ontmoetingsplek op kantoorHet kantoor zal zich steeds meer ontwikkelen in de rol als ontmoetingsplek.

 

En ja de kantoortuin zal waarschijnlijk verdwijnen zoals we hem nu kennen. Geen grote open ruimtes meer waar hele hordes collega’s dicht op elkaar werken. Niet meer mee kunnen luisteren met elk telefoongesprek of luidruchtige weekend verhalen van je collega's. In de toekomst zal je er geen last meer van hebben. We zijn ons steeds meer bewust van de drukte van een kantoortuin en het effect hiervan. 

Wat is er nodig voor deze nieuwe manier van werken?

De thuiswerkplek krijgt een prominente rol in deze nieuwe manier van werken. Er zijn dagen dat je agenda vol staat met werk waarvoor je concentratie op de proef wordt gesteld. Die dagen zal je gaan werken vanuit je thuiswerkplek zoals je die nu kent. Werken aan de keukentafel zit er dus niet meer in. Het is van groot belang dat je werkt aan ergonomisch meubilair om nek-, rug-, en schouderklachten te voorkomen. Ook vanuit je thuiswerkplek is dit een must!

Voor Thuiswerken gelden dezelfde Arbo regels als op kantoor.

Ergonomisch meubilair 

Een ergonomische thuiswerkplek begint bij een ergonomisch bureau. Dat houdt in dat deze instelbaar is aan de hand van jouw lengte. In de webshop van SKEPP vind je verschillende ergonomische bureaus. Kies bijvoorbeeld voor elektrisch verstelbaar bureau Oslo. Met de functionaliteit van dit bureau is het mogelijk om naast zittend ook staand te werken! Erg fijn voor de afwisseling en het stimuleert (bewezen) jouw creativiteit en productiviteit! 

Daarnaast is het hebben van een ergonomische bureaustoel ook zeker geen overbodige luxe. Hoeveel tijd van je werkdag besteed jij zittend op een bureaustoel? Waarschijnlijk heel veel. Nederlanders zitten namelijk het meest van alle Europeanen! Met een bureaustoel van SKEPP werk jij urenlang klachtenvrij! 

thuiswerkplek aan het raamDe basis van elke thuiswerkplek is ergonomisch meubilair.

 

Het belang van een ergonomische bureaustoel is erg groot. Onderschat dit niet en kies voor een ergonomische bureaustoel die goed aansluit bij jouw lichaam. Ergonomische bureaustoel Madrid is onze meest gekozen bureaustoel Madrid vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding. Met de aanschaf van deze bureaustoel zorg je voor de ergonomische basis van jouw thuiswerkplek!

Geluidswerende kantooroplossingen  

Naast het creëren van een ergonomische thuiswerkplek is het ook tijd om het kantoor onder handen te nemen. Grootste ergernis in een kantoortuin? Het geluid. Door het plaatsen van een SKEPP Phonebooth kan je dat belangrijke telefoontje in alle rust voeren, zonder dat je collega’s stoort. 

De SKEPP Meetingbox zorgt net als de Phonebooth voor een geluidloze werkplek. De Meetingbox is groter van formaat en biedt ruimte voor een vergadering of brainstormsessie. Daarnaast is de Meetingbox erg flexibel en makkelijk te verplaatsen. Ideaal voor een kantoorruimte met groeimogelijkheden! 

Meetingbox van SKEPPMet een Meetingbox van SKEPP is er altijd een ontsnapping aan de drukte op kantoor

 

Het einde van de kantoortuin

De kantoortuin zou een andere vorm aannemen en niet meer terugkeren als hoe we deze kennen. Bedrijven die effectief willen werken zullen zich blijven vasthouden aan het thuiswerken. Een afwisselende werkweek waarin thuis wordt gewerkt en op kantoor wordt ontmoet is een ontwikkeling die de kantoortuin de nek om zal draaien. Deze nieuwe manier van werken zal zich nog verder door ontwikkelen waarin flexibiliteit het belangrijkste element is. 

Het is dus nú de tijd om te investeren in een ergonomische thuiswerkplek voor jou en je collega’s! SKEPP kan ontzorgen van A tot Z door het creëren van een persoonlijke webshop voor jouw bedrijf. Benieuwd naar de mogelijkheden? Download de thuiswerkbrochure voor meer informatie!


Thuiswerkplekken voor werkgevers

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure