Ga voor een positieve werksfeer in de kantoorruimte

  • Door Madée Reinerink
  • woensdag 25 maart 2020

Wat is de truc voor een positieve werksfeer in de kantoorruimte? Voor bedrijven is het belangrijk dat werknemers zich prettig voelen op de werkvloer. De manier hoe medewerkers met elkaar omgaan is belangrijk, maar als werkgever speel jij hierin ook een belangrijke rol. In dit blog lees je de 7 essentiële factoren voor een positieve werksfeer in de kantoorruimte. 


Wat wordt bedoeld met een positieve werksfeer? 

Voordat we de factoren benoemen die van invloed zijn op het vormen van een positieve werksfeer, leggen we eerst de definitie vast die wij verstaan een positieve werksfeer. Met een positieve werksfeer wordt er op een prettige, professionele en fatsoenlijke manier met elkaar omgegaan. Naast alleen maar werken, moet er ook ruimte zijn voor plezier. 

Met een positieve werksfeer wordt er op een prettige, professionele en fatsoenlijke manier met elkaar omgegaan. 

Aan een positieve werksfeer in de kantoorruimte zijn ook een aantal voordelen verbonden. Zo zijn je werknemers bij een positieve werksfeer meer tevreden, creatiever en innovatiever. Als het aan ons ligt is het dus de hoogste tijd om als werkgever aan de slag te gaan met het vormen van een positieve werksfeer! 

Kantoorruimte Vleutensevaart 100 Utrecht Geef werknemers ook de mogelijkheid om ergens anders te kunnen werken dan alleen in de kantoorruimte.

Wat jij als werkgever kunt doen...

Een positieve werksfeer kan van verschillende factoren afhangen. We benoemden net al dat jij als werkgever hier een belangrijke rol in speelt. Werknemers tevreden stellen lijkt gemakkelijker dan het in werkelijkheid is. Hoe pak je dit nu precies aan? In dit blog lichten we de meest essentiële elementen uit om de productiviteit te bevorderen én een positieve werksfeer te creëren. 

Begin bij het begin: het kantoormeubilair

Gemiddeld brengen jouw werknemers zo’n 40 uur per week door in de kantoorruimte. Het is dan prettig als je 8 uur per dag achter een bureau zit, dat er wordt geïnvesteerd in goed kantoormeubilair. Een ergonomische kantoorruimte voorkomt rug- en nekklachten bij je werknemers. Wil je helemaal de kantoorruimte up-to-date hebben? Kies dan ook voor meubilair waardoor je werknemers gedurende de dag zittend werken met staand werken kunnen afwisselen. Hiermee zet je een grote stap richting het vormen van een positieve werksfeer. 


Zit-sta bureaus

Stel hoge, maar haalbare doelen 

Stel als werkgever specifieke doelen op voor je werknemers. Jij geeft aan je werknemers een stukje vertrouwen met deze doelen. Je medewerkers worden uitgedaagd om deze doelen te behalen, wat zorgt voor extra motivatie op de werkvloer. Wel is het belangrijk dat je de werkdruk niet te hoog legt, want dit zal op de lange juist termijn voor een negatieve sfeer zorgen. Hoge maar haalbare doelen zullen zorgen dat er een positieve werksfeer ontstaat. 

Kantoorruimte huren bij SKEPP Hoge, maar haalbare doelen zorgen voor extra motivatie onder de werknemers.

Investeer in je werknemers

We begrijpen dat het investeren van werknemers risico’s met zich mee kan brengen. Het kost namelijk geld en daarnaast kan het zijn dat het zich niet terugbetaald. Echter is het investeren in je werknemers noodzakelijk voor het vormen van een positieve werksfeer. Werknemers zijn positiever en de meesten zullen minder snel geneigd zijn om je bedrijf te verlaten. Voor zowel werkgever als werknemer is het investeren in personeel een win-win-situatie. 

Tijd voor een korte break

Geen één van je werknemers houdt het 8 uur non-stop achter zijn of haar bureau vol. Belangrijk is dan om als werkgever onconventionele werkplekken in de kantoorruimte aan te bieden. Denk dan aan een pingpong- of tafeltennistafel zodat het personeel even hun werk kan loslaten. Zo voorkom je stress en slordigheden onder je werknemers. Gegarandeerd dat er tijdens het pingpong potje nieuwe ideeën worden besproken. Benieuwd hoe je stress in de kantoorruimte nog meer tegen kunt gaan? Lees dan de blog: ‘Stressed out? 11 tips voor een stressvrije werkomgeving’.

Kantoorruimte huren MaastrichtTussen het werk door even ontspannen met een potje tafeltennis.

Straal openheid uit binnen je bedrijf

Een ander belangrijk punt is dat je ervoor zorgt dat medewerkers inspraak hebben en genoeg ruimte hebben om zelfstandig te werk kunnen gaan. Alles begint bij een open werksfeer, waarbij iedere werknemer zijn ideeën naar buiten kan brengen. Dit kan voor extra input en creativiteit zorgen binnen jouw bedrijf. Jij zorgt er zo voor dat je werknemers meer plezier in hun werk krijgen, meer binding krijgen met het bedrijf en wellicht nog belangrijker: ze hebben het gevoel dat ze er toe doen. 

De inrichting van de kantoorruimte 

Niet alleen het kantoormeubilair is een essentieel element, ook de kantoorinrichting speelt een belangrijke rol in het vormen van een positieve werksfeer. De juiste indeling in de kantoorruimte kan zorgen dat de productiviteit onder de werknemers wordt bevordert en kunnen er eventuele misverstanden en -communicaties worden voorkomen. Wanneer de inrichting van de kantoorruimte onlogisch is, zal dit van invloed zijn op een positieve werksfeer. 

Wanneer de kantoorinrichting onlogisch is, zal dit van invloed zijn op de werksfeer. 

Een ander kantoorinrichting advies dat we je graag willen meegeven: houd overzicht in het kantoor. Zorg dat je werknemers niet worden belemmerd in hun werkzaamheden door de overload aan spullen. Een rommelige sfeer is namelijk niet bevorderlijk voor een positieve werksfeer. Wat kun jij doen om een prettige werkomgeving te creëren? Lees het in de blog ‘7 tips voor een productieve kantoorinrichting’.

Kantoorruimte Willem Ruyslaan RotterdamDe juiste indeling van de kantoorruimte is essentieel voor een positieve werksfeer.

Kom afspraken na

Niets zorgt voor meer irritatie dan dat afspraken niet worden nagekomen. Bij organisaties die vanaf het begin al afspraken nakomen met hun medewerkers hangt eerder een positieve werksfeer. Aan te raden is dus om de verwachtingen van je werknemers waar te maken. Soms is het zelfs beter om meer waar te maken dan dat er beloofd is. Dat kan er alleen maar voor zorgen dat er een positieve werksfeer wordt geschept.  

Ben jij een werkgever die een positieve werksfeer wilt creëren? 

Na het lezen van de blog weet jij welke factoren van invloed zijn op het vormen van een positieve werksfeer. Aan jou als werkgever nu de taak om dit op te pakken. Ben je benieuwd of jouw kantoorruimte aansluit bij een positieve werksfeer of wil je de zoektocht naar een kantoorruimte starten? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op! Wij zorgen graag een positieve werksfeer voor jouw organisatie met een nieuwe kantoorruimte!


Neem contact op!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure