Ergonomie op jouw thuiswerkplek

  • Door Wouter Stens
  • maandag 7 december 2020

Ergonomisch werken ken je vooral van het kantoor. Maar ergonomisch werken is net zo belangrijk op jouw thuiswerkplek! Wat is belangrijk bij het creëren van de optimale thuiswerkplek? In dit blog ga je dat lezen! Ook ga je lezen wat ergonomisch werken is en hoe jij dit realiseert voor jouw eigen thuiswerkplek. Lees dus snel verder!


Wat is ergonomisch werken? 

Ergonomisch werken betekent dat jij op een verantwoorde wijze aan het werk gaat volgens de veiligheidsregels. Ergonomie zorgt ervoor dat de veiligheid en gezondheid van werknemers gewaarborgd wordt. Dit is een goed punt voor zowel de werkgever als de werknemer. Als werkgever heb je minder last van ziekteverzuim. De werknemer is ook blij als hij of zij kan werken zonder het oplopen van lichamelijke klachten. Ergonomie is dus enorm belangrijk voor zowel op kantoor als op de thuiswerkplek. Met ergonomisch werken, voorkom jij lichamelijke klachten. Genoeg redenen dus om ergonomisch te gaan werken. 

Ergonomie op kantoor en thuiswerkplek

Ergonomie is enorm belangrijk op zowel kantoor als op de thuiswerkplek.

De musthaves bij een ergonomische thuiswerkplek

Wat is nou belangrijk bij het creëren van een ergonomische thuiswerkplek? Hieronder kan jij alle musthaves zien van een ergonomische thuiswerkplek. Als jij deze 3 stappen uitvoert, ga jij lichamelijke klachten voorkomen! Zeg nou zelf, wat is nou belangrijker dan jouw eigen gezondheid?

#1 ✅ Begin bij ergonomisch kantoormeubilair

De aankoop van ergonomisch kantoormeubilair lijkt op het eerste oog duur, maar jouw gezondheid heeft geen prijskaartje, toch? Met kantoormeubilair vorm jij de basis voor jouw ergonomische thuiswerkplek. Plaats als eerste een verstelbaar bureau met een ergonomische bureaustoel. Een andere goede optie is om een complete thuiswerkset aan te schaffen. Deze hebben wij speciaal samengesteld voor de thuiswerkers onder ons. Zo ben je voordeliger uit en heb je in één keer al het benodigde kantoormeubilair, handig nietwaar?

Ergonomische basis met kantoormeubilair

Creëer een ergonomische basis met kantoormeubilair.

#2 ✅ Creëer de juiste werkhouding

Nadat je kantoormeubilair in jouw thuiswerkplek geplaatst hebt, kan je aan de slag met het juist instellen van jouw bureaustoel en de bureauhoogte. Verstel de hoogte van het bureau totdat jouw ellebogen een hoek van 90 graden vormen. Hiermee voorkom je lichamelijke klachten. Stel de bureaustoel in volgens de handleiding. Geen handleiding gekregen? Lees dan de volgende blog! Hier lees jij welke bureaustoel het beste bij jou past en hoe je een bureaustoel juist instelt. 

Een kwalitatieve bureaustoel is verstelbaar zodat jij jouw geschikte zithouding kan instellen. Een bureaustoel met veel verstelbare opties is belangrijk. Dit komt omdat een goede zithouding voor iedereen weer anders is. Neem eens een kijkje naar ons aanbod bureaustoelen en kies de bureaustoel die het beste bij jou past!


Bekijk ons aanbod bureaustoelen!

#3 ✅ Kom in beweging

Je lichaam heeft beweging nodig om geconcentreerd te blijven. Ook al houd je de gehele dag een ergonomische houding aan, is het nog niet helemaal ergonomisch verantwoord. Haal eens koffie voor al jouw collega’s. Zo ben je collegiaal en kom je ook nog eens in beweging. Of maak eens een wandeling in de pauze. Hierdoor maak jij jouw hoofd leeg om vervolgens weer hard aan de slag te kunnen. Kom in actie!

''Zitten is het nieuwe roken''

Wat ook bijdraagt aan jouw beweging is het staand werken. Staand werken geeft jou een boost in concentratie en het is ook erg gezond. Een goede combinatie vinden tussen het staand- en zittend werken is belangrijk. Maar hoe realiseer ik staand werken op mijn thuiswerkplek? Dat doe je met een elektrisch verstelbaar zit-sta bureau. Stel jouw ideale hoogte in en je kunt staand aan het werk, handig toch?

Staand werken geeft jou een boost met concentratie

Staand werken geeft jou een boost met concentratie, handig toch?

Hoe richt je jouw thuiswerkplek in?

Met het hebben van kwalitatief kantoormeubilair creëer jij de basis van een ergonomische thuiswerkplek. Maar van alleen een bureau en een bureaustoel word je niet heel erg vrolijk. Een goede inrichting van de thuiswerkplek zorgt ervoor dat jouw productiviteit verhoogt wordt. Hang leuke posters aan de muur of plaats bloemen in jouw thuiswerkplek. 

Een ander belangrijk element is de plek waar jij jouw bureau neerzet. Dit heeft allemaal te maken met jouw ogen. Jouw ogen kunnen namelijk niet de gehele dag naar een scherm kijken. Geadviseerd wordt om na 20 minuten schermtijd, 20 seconden in de verte te kijken. Plaats jouw bureau dus niet tegen een muur aan. Zet het bureau voortaan tegen een raam, zodat jouw ogen in de verte kunnen kijken.

Uitzicht bij jouw thuiswerkplek is goed voor jouw ogen!

Een thuiswerkplek met uitzicht is goed voor jouw ogen!

Wat is nog meer belangrijk voor jouw thuiswerkplek?

Je hebt al veel tips gekregen over het optimaal inrichten van jouw thuiswerkplek. Toch hebben we niet alle tips behandeld. Het is ook enorm belangrijk om een goede ruimte te kiezen waar jij aan het werk gaat. De akoestiek moet goed zijn in deze ruimte, want anders word je snel afgeleid door geluid van buitenaf. 

Om verdere afleiding te voorkomen, moet de thuiswerkplek opgeruimd zijn. Dit doe je door een clean desk policy te hanteren! Zo word je niet afgeleid door rondslingerende documenten. Hier hulp bij nodig? Neem eens een kijkje naar ons aanbod archiefkasten. Met een archiefkast kun jij al jouw rondslingerende documenten in kwijt.

Geen rondslingerende documenten met een kast in jouw thuiswerkplek

Plaats een kast in jouw thuiswerkplek en je houdt je gelijk aan een clean desk policy!

Naast de ruimte is het houden van pauzes belangrijk. Vooral de invulling van de pauze is belangrijk. Wat jij in de pauze doet, heeft namelijk invloed op jouw productiviteit. De pauze is bedoeld om jouw hoofd volledig leeg te maken. Iets wat je snel moet afleren, is het kijken op je telefoon. Tijdens het werken, kijk je al voortdurend op je beeldscherm. Geef je ogen de rust door niet op een ander scherm te kijken in de pauze. Ook als je vaker kortere pauzes neemt, ben je productiever. 

Wie is er verantwoordelijk voor de thuiswerkplek?

Veel werknemers zitten momenteel thuis door de gevolgen van het coronavirus. Hierdoor wordt er meer focus gelegd op de thuiswerkplek in plaats van het kantoor. Op kantoor is de werkgever verantwoordelijk voor de gezondheid van de werknemer. Deze werkgever moet zich houden aan de arbo-eisen. Of je nou thuiswerkt of toch op kantoor, werkgevers zijn altijd verantwoordelijk voor een gezonde werkplek! Dus ook de thuiswerkplek moet aan de arbo regels voldoen. 

Als werkgever zijnde is het nú de tijd om voor ergonomische thuiswerkplekken te zorgen! Op de SKEPP webshop vind je genoeg kantoormeubilair dat aan de arbo-eisen voldoet. Wil je meer weten over ons kantoormeubilair? Vraag dan vrijblijvend advies op bij één van onze kantoorexperts. Wij helpen je graag bij met maken van de beste keuze voor jouw thuiswerkplek! 


Neem vrijblijvend contact met ons op!

Is jouw thuiswerkplek ergonomisch?

Hoe ziet jouw thuiswerkplek eruit? Ben je nog aan het werk aan de keukentafel of werk je met de laptop op schoot? Dan is het nu tijd voor verandering! Het is erg onverantwoord om zo te blijven werken. De verwachting is dat we steeds vaker gaan thuiswerken. Hierdoor is het nú de beste tijd om ergonomisch kantoormeubilair te kopen. Zo voorkom je lichamelijke klachten en ben je ook nog eens productiever. Wie wil dat nou niet? Neem dus snel een kijkje naar ons aanbod ergonomisch kantoormeubilair!


Bekijk ons ergonomisch kantoormeubilair!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure