De juiste werkhouding

  • Door Bente Meulenkamp
  • dinsdag 28 juli 2020

De hele dag zit je op je bureaustoel achter je bureau, maar de juiste werkhouding is ver te zoeken. Na een paar uur op je bureaustoel te hebben gezeten krijg je een zere rug. Heb je wel de juiste zithouding? Een ergonomische bureaustoel draagt bij aan het aannemen van een goede werkhouding. Wil jij weten wat de juiste werkhouding is? En hoe je je meubelen moet afstellen om een goede zithouding te creëren? Dat vertellen wij je in dit blog!


Wat is een goede zithouding?

Een juiste zithouding is belangrijk om eventuele klachten te voorkomen, maar afwisselen in houding is net zo belangrijk! Voor de optimale zithouding plaats je je voeten op de grond en zorg je ervoor dat je bekken hoger zijn dan je knieën. Hoe je zithouding is heeft grotendeels te maken met de manier hoe je op je bureaustoel zit. Je rug moet goed ondersteund worden, oftewel de ondersteuning van je bureaustoel moet in in de holte van je lage rug zitten. Op die manier krijg jij de juiste ondersteuning. Een rechte rug is het belangrijkste als het gaat om een goede werkhouding. 

Dankzij de verschillende verstelbare onderdelen van een bureaustoel, kun jij je bureaustoel helemaal naar je eigen lichaam aanpassen. Zo kun je de armsteunen op de juiste hoogte verstellen. Wat de juiste hoogte voor de armsteunen is? Dat kan jij het beste zelf bepalen! De armsteunen moeten in ieder geval op de juiste hoogte staan zodat je je ellebogen er losjes op kunt leggen.

Naast de armsteunen en rugleuning mag ook het instellen van de zithoogte niet ontbreken. De juiste zithoogte kan variëren tussen de 41 en 55 cm. Stel de zithoogte van je bureaustoel zo af zodat je voeten plat op de grond staan en je knieën in een hoek van 90 graden. 

 

Verander af en toe van werkhouding

Je bureaustoel vervangen voor een bal zorgt ervoor dat je niet steeds in dezelfde houding zit.

Werken aan de keukentafel

We werken steeds meer thuis, een plekje aan de keukentafel lijkt dan ook ideaal. Maar een stoel aan de keukentafel draagt niet echt bij aan een goede zithouding. Ook als je thuiswerkt heb je recht op een ergonomische werkplek. Hier moet je als werkgever voor zorgen. Ben je al in het bezit van een bureau en bureaustoel? Stel je kantoormeubilair dan zo optimaal mogelijk af! Stel je bureau op gelijke hoogte af met de armsteunen van je bureaustoel. Zorg er daarnaast voor dat je bureaustoel zo ergonomisch mogelijk is afgesteld zodat je alle ondersteuning krijgt die je nodig hebt voor een optimale zithouding.

Beschik je niet over een bureaustoel? Zoek dan een stoel uit die voldoende ondersteuning in de rug geeft en waar je een lange tijd comfortabel in kunt zitten. Probeer af en toe pauze te nemen en van je werkplek weg te gaan. Door af en toe pauze te nemen voorkom je dat je een lange tijd in dezelfde houding blijft. Te lang in dezelfde houding zitten kan lichamelijke klachten veroorzaken. Werk jij liever aan de keukentafel of toch aan een bureau?

Neem af en toe een pauze voor de afwisseling

Thuiswerken of toch op kantoor

Werk jij liever thuis of toch op kantoor?

Ergonomisch kantoormeubilair draagt bij aan een betere gezondheid

Een ergonomische bureaustoel mag niet ontbreken in jouw kantoorruimte. Dankzij een ergonomische bureaustoel kun jij de juiste zithouding aanhouden. Een goede zithouding draagt weer bij aan betere gezondheid. Alle onderdelen van de ergonomische bureaustoel zijn verstelbaar waardoor jij de stoel helemaal kunt aanpassen naar je eigen lichaam.

Het afwisselen tussen verschillende houdingen draagt bij aan een betere werkhouding. Een zit- sta bureau biedt dan uitkomst! Met behulp van dit bureau hoef je niet alleen maar meer te zitten als je aan het werk bent. Door af en toe af te wisselen tussen zitten en staan tijdens je werkzaamheden houdt je je hersenen actief. Je hersenen zullen namelijk minder vermoeid raken wanneer je af en toe gaat staan. 

 

Wissel af in houding

Zit- sta bureaus zorgen ervoor dat je afwisselt in houding.

Heb jij al de juiste werkhouding?

Een goede werkhouding heeft grotendeels te maken met voldoende ondersteuning van je bureaustoel. Ook de hoogte van je bureau is belangrijk. Zorg dat je bureau niet te hoog of te laag staat afgesteld. Houdt je voeten plat op de grond als je de hoogte van je bureaustoel gaat instellen. De zithoogte van je bureaustoel moet variëren tussen de 41 en de 55 cm. De exacte hoogte van de bureaustoel hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Een ergonomische werkplek draagt bij aan een betere gezondheid en voorkomt lichamelijke klachten. Het allerbelangrijkste bij een goede werkhouding is een rechte rug. Hoe zorg jij ervoor dat je de juiste werkhouding aanhoudt? Wil jij ergonomische kantoormeubelen? Bekijk dan de hele collectie in de SKEPP shop!

 
Bekijk alle kantoormeubelen van SKEPP

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure