Onconventionele werkplekken in de kantoorinrichting

  • Door Femke Sand
  • woensdag 13 maart 2019
  • 10

Inmiddels zijn we allemaal op de hoogte van het feit dat saaie kantoorinrichtingen, felle tl-buizen en vaste werkplekken niet bepaald stimulerend zijn voor de productiviteit van werknemers, maar het tegenover zijn onconventionele werkplekken. Kom maar op met die stijlvolle kantoorinrichtingen dus! Maar naast een beetje stijl in de kantoorinrichting, is creativiteit of zelfs een verrassing ook meer dan welkom. Bekijk voor inspiratie de volgende onconventionele kantoorinrichtingen!


01 persoonlijke kantoorinrichting binnen week locatie

Ga voor een flexibele kantoorinrichting

Er is steeds meer behoefte aan flexibele werkplekken. Mensen kunnen kiezen waar ze willen zitten voor de dag en bij kantoren die werken met Activity Based Werken is het zelfs mogelijk te kiezen waar ze willen zitten voor het moment. Mensen werken niet meer alleen op kantoor, maar ook thuis en ook de apparatuur is hierop afgestemd.

Handige inklapbare laptops om mee te nemen en alles wat eventueel wel nog op papier staat wordt aan het eind van de werkdag opgeborgen, waardoor er weer opgeruimde bureaus achterblijven voor degene die morgen op deze plek zit. Door deze manier van werken moet ook de kantoorinrichting van de werkplek aangepast worden.

Kantoorruimte aan de Spaklerweg 16C Flexibel werken in een bijzondere werkomgeving, namelijk boeken als tafelpoten aan de Spaklerweg 16C in Amsterdam.

Niet iedereen is altijd op kantoor aanwezig, hierdoor staan veel plekken leeg terwijl de ruimte wel erg vol staat. Het is dus eigenlijk zonde om iedereen zijn eigen bureau aan te wijzen. Met een kantoorinrichting die zich focust op flexibel werken is er altijd genoeg ruimte voor iedereen die op het werk is en komt de kantoorinrichting ook een stuk ruimtelijker en fijner over. En dat bevordert natuurlijk weer de prestaties! Een open kantoorinrichting met grote tafels en genoeg stekkerdozen in de tafels voor alle meegebrachte laptops is een voorbeeld van de perfecte flexibele kantoorinrichting.

Go solo

Waar de laatste jaren ook meer aandacht voor komt, is dat werknemers niet alleen per dag flexibel kunnen gaan zitten, maar ook per activiteit. We noemden het al in de vorige alinea: het Activity Based Werken. Soms hebben ze namelijk even een werkzaamheid waarbij ze volledige focus nodig hebben, maar die collega’s om ze heen gewoon net even te gezellig zijn. Daarvoor komen de zogenaamde stilteruimtes in de kantoorinrichting op, dit zijn ruimtes waar werknemers zich even helemaal terug kunnen trekken om hun verslag af te maken zonder afleiding en in volledige stilte. Die job is in een mum van tijd af!

Is jouw kantoorinrichting al voorzien van stilteruimtes? Dé perfecte plek om je even terug te trekken.

Een variant op de stilte ruimtes zijn de mini-werkhuisjes in de kantoorinrichting. Plekken waar het niet per se stil hoeft te zijn, maar waar je werknemers zich wel even lekker in hun uppie of samen met een andere collega terug kunnen trekken voor een informeel overleg, een belangrijk telefoongesprek of het uittypen van de notulen van de vergadering.

kantoorruimte aan wibautstraat in AmsterdamEen individuele werkplek om ongestoord je werk af te maken, ideaal toch?

Thuis werken, maar dan op kantoor

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens toch? En daar zijn kantoorinrichters inmiddels ook achter gekomen. Want iets wat we steeds vaker terug zien komen in kantoorinrichting, is een inrichting die voelt alsof je gewoon thuis op de bank zit te werken. Maar ondanks dat we het steeds vaker zien op kantoor blijft werken in een huiselijke omgeving nog behoorlijk onconventioneel. Meer dan daadwerkelijk thuiswerken zelfs.

En dat is jammer, want hoe fijn is het dat je werknemers bij simpele taakjes of wanneer ze gewoon even een kleine oplader nodig hebben even op de bank kunnen ploffen met hun laptop? Of ze nemen samen met collega’s plaats voor een informeel overleg in een informele kantoorinrichting, alsof ze in hun eigen huiskamer zitten, maar dan zonder de afleiding van huistaken die ze nog moeten doen. Wij zien het wel zitten hoor, dat relaxte werken!

Kantoorruimte aan de Demmersweg 3 in HengeloDeze kantoorinrichting zorgt ervoor dat jij je meteen thuis voelt!

In sommige kantoorinrichtingen gaat het zelfs nog een stapje verder dan een werkplek die op een huiselijke woonkamer lijkt. Hier gaan ze voor een meubelstuk uit de slaapkamer! Als er iets onconventioneel is… En hoewel je het niet zou verwachten, ziet het er juist prima werkbaar uit. De perfecte plek voor gesprekken, simpele laptoptaakjes en: ‘bed talks’.

Kantoorruimte AmsterdamMisschien wel de meest onconventionele werkplek: op een bed.

Pauze of toch werk?

Een welbekende ruimte in de kantoorinrichting is de pauzeruimte. Het is een van de plekken die erg makkelijk om te toveren is tot een fijne plek voor een kopje koffie of een broodje tussendoor en voor de lunch. Een pauzeruimte die gezien de kantoorinrichting ook voor een hippe koffietent door kan gaan is dan ook niets nieuws meer. Maar had je al ooit bedacht dat de pauzeruimte eigenlijk ook een prima werkplek is? Doordat mensen hier gezellig aan het kletsen zijn en hun broodje aan het eten, hangt er een relaxte sfeer die het ook relaxt werken maakt.

Ook de pauzeruimte kan ook dienen als geschikte werkplek.

Natuurlijk is dit niet de plek om de hele werkdag door te brengen, maar als je werknemers er de laptop eens open klappen buiten de pauzes om en zullen ze merken dat ze door die fijne sfeer zelf ook rustig worden. Toegegeven: deze werkplek is niet voor iedereen weggelegd. Je moet wel tegen een beetje rumoer kunnen om je heen, maar soms kan die rumoer juist als een heel prettig achtergrondgeluid werken! En ook informele vergaderingen kunnen onder het genot van een lekkere kop koffie plaatsvinden in de pauzeruimte.

Kantoorruimte huren in AmsterdamHet afronden van je werkzaamheden in de zon op het dakterras.

Speelplaats voor volwassenen

We sluiten af met zo ongeveer de meest onconventionele kantoorinrichting uit het hele rijtje. Oké, naast het bed dan. Deze onconventionele kantoorinrichting is de creatieve ruimte waar werknemers van de werkplek ook een kleine speelplaats kunnen maken voor zichzelf en hun collega’s. Stel je voetbaltafels voor midden in de kantoorinrichting en bureaus die ook als pingpongtafel kunnen functioneren, inclusief batjes en pingpongballetjes.

Een kleine speelplaats misschien wel de meest onconventionele werkplek in kantoorinrichting, maar wel de meest creatieve ruimte voor jouw werknemers!

Hebben je medewerkers even geen zin meer in het werk, staat hun hoofd er gewoon niet naar of kunnen ze wel een kleine energieboost gebruiken? Dan trommelen ze andere werknemers op en spelen een goede pot. Inzet? De verliezer moet notuleren bij de volgende vergadering. Dus laptop aan de kant en gaan! Na zo’n potje tafeltennis of tafelvoetbal kunnen je werknemers met nieuwe energie weer terug met de bezigheden. En nog een bijkomend voordeel: ze krijgen gelijk ook wat extra beweging.

Kantoorruimte aan de Boschstraat 21 in MaastrichtTussen het werk door even ontspannen met een potje tafeltennis aan de Boschstraat 21 in Maastricht.

Een kantoorinrichting van deze tijd

We zeiden het! Inspiratie genoeg om je werknemers een ongewone tot zelfs verrassende kantoorinrichting te bieden. En dat heeft niet alleen effect op de werknemers, maar ook op hun werk en dus op het hele bedrijf. Het is misschien wat kort door de bocht om te zeggen dat een onconventionele kantoorinrichting bedrijfsresultaten direct positief beïnvloed, maar als je naar bovenstaande inspiratie kijkt, moet je toch stiekem wel toegeven dat je in een dergelijke kantoorinrichting zelf ook prettiger werkt.

06 activity based werken volg vele bedrijven

Download hier ons magazine: Offline

In ons magazine 'Offline' vind je de beste kantoortips, meest toffe kantoorpanden, laatste trends voor je kantoorinrichting en meest unieke bedrijven uit Nederland. Win informatie in, profiteer van de tips en doe inspiratie op!